שתף קטע נבחר
 

מחקר מגלה: זו עוצמת המוזיקה שגורמת לכם לאכול ג'אנק פוד

הבטחתם לעצמכם להזמין סלט נבטים אבל ירדתם על המבורגר וצ'יפס? זו לא בהכרח אשמתכם. מחקר חדש מוכיח: המוזיקה שמושמעת במקום משפיעה על סוג האוכל שתרצו. ככל שהיא תהיה חזקה יותר, התשוקה שלכם לג'אנק פוד תגבר

לעוצמת המוזיקה שאתם שומעים במסעדה יש השפעה ישירה על המזון שתזמינו. כך עולה ממחקר חדש, שכמותו טרם נעשה.

  

מהמחקר, שפורסם בשבוע שעבר במגזין "Springer", עולה שהעדפת מזון כזה או אחר מושפעת רבות מהאווירה במסעדה שבה אתם מבלים, ומקצב ועוצמת המוזיקה המושמעת בה. הסיבה לכך, להערכת החוקרים, היא שלווליום של המוזיקה יש השפעה על קצב הלב ועל התעוררות הגוף.

  

שימוש במוזיקה כמניפולציה שתשפיע על הלקוח לא לצאת בידיים ריקות נעשה בעולם הקמעונאות כבר שנים, והוכח כיעיל. כעת ביקשו חוקרים מאוניברסיטת דרום פלורידה לבחון לראשונה את השפעת המוזיקה על הרגלי האכילה.

  

למה בעצם את אוכלת את זה? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
למה בעצם את אוכלת את זה?(צילום: shutterstock)

 

 

החוקרים התמקדו בבית־קפה בשטוקהולם, בירת שוודיה. כל מזון בתפריט קודד באחת משלוש דרכים: בריא (דוגמת סלט ירקות), לא בריא (שוקולדים ועוגות) או ניטרלי (קפה, תה). בעל בית־הקפה השמיע מוזיקת רקע בעוצמה של 50 דציבלים ובעוצמה של 70 דציבלים, והחוקרים תיעדו במשך כמה ימים את הרגלי ההזמנה של הסועדים.

 

הממצאים היו מעניינים במיוחד: מניתוח התוצאות עלה שכאשר המוזיקה נוגנה בעוצמה הגבוהה יותר, הזמנות המזון שהוגדר כלא בריא זינקו ב־20% בהשוואה לזמן שבו הושמעה המוזיקה בעוצמה הנמוכה מבין השתיים.

  

המוזיקה הכי מתאימה לאוכל בריא

בניסוי המשך חילקו החוקרים קבוצה של כ־70 תלמידים לשלוש קבוצות. אחת הקבוצות האזינה למוזיקה קלאסית בעוצמה של 50 דציבלים, השנייה שמעה את אותה מוזיקה בעוצמה של 70 דציבלים, ואילו לקבוצה השלישית לא הושמעה מוזיקה כלל.

  

לאחר כמה דקות התבקשו התלמידים לבחור בין סלט פירות לבין עוגת שוקולד.

  

גם הפעם התוצאות היו דומות: רק 14% מהתלמידים שהאזינו למוזיקה הקלאסית השקטה בחרו בעוגת השוקולד, לעומת 44% מהתלמידים ששמעו את אותה מוזיקה בעוצמה גבוהה יותר. תוצאה דומה נרשמה גם בקרב קבוצת התלמידים שלא שמעה מוזיקה כלל.

  

במטרה לבדוק אם גם לז'אנר של המוזיקה יש השפעה על בחירת המזון ערכו החוקרים ניסוי דומה, עם קבוצות תלמידים אחרות, שבו השמיעו להן מוזיקת מטאל בעוצמה נמוכה ובעוצמה גבוהה.

  

לאחר מכן התבקשו התלמידים לבחור בין חטיף גרנולה לחטיף שוקולד. גם הפעם, 92% מהתלמידים ששמעו את המוזיקה בעוצמה הנמוכה בחרו בחטיף הגרנולה הבריא יותר, לעומת התלמידים ששמעו את המוזיקה בעוצמה הגבוהה ו־50% מהם הזמינו את חטיף השוקולד.

  

בנוסף, החוקרים ציינו שסוגי מוזיקה דוגמת פאנק, רוק כבד, מטאל ורוקנרול מושמעים ברוב הפעמים בעוצמה גבוהה, ולכן סביר שישפיעו על בחירת מזון שאינו בריא.

  

החוקרים ממליצים לשקול להימנע מאכילה במסעדות שבהן מושמעת מוזיקה רועשת. "אנחנו יכולים לעזור לעצמנו לעשות בחירות טובות יותר בעניין המזון שנאכל, אם נלך למסעדה שבה מנגנים מוזיקה שקטה", הסבירו במחקרם. "אבל אם המסעדה האהובה עליך מנגנת מוזיקה בווליום גבוה - תמיד יש אטמי אוזניים".

  

"המחקר הזה מוכיח שמצב נפשי משפיע על מטופלים לבצע שינויים בתזונה שלהם ובאורח החיים", אמרה עדינה בכר, דיאטנית בכירה בשירותי בריאות כללית. "אנחנו ממליצים בזמן הארוחה לקחת פסק זמן מהעשייה, לאכול בישיבה ואפילו לשמוע מוזיקת רקע מרגיעה שעשויה לשפר את הבחירות שלנו בארוחה - גם את מה שאנחנו אוכלים, וגם את כמות המזון שאנו אוכלים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מוזיקה. הקשר לאוכל
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים