שתף קטע נבחר

 

אדלשטיין תמה על דחיית הדיון בחוקי הכרת רצח העם הארמני: "לארדואן אין יריב רציני"

יו"ר הכנסת לא הופתע מהמלצת משרד החוץ לרה"מ נתניהו למנוע דיון בהצעות חוק הקוראות להכיר ברצח העם הארמני, אך מסתייג ממנה: "תמיד מחפשים איזשהו תירוץ", אמר אדלשטיין לאולפן ynet. על פסקת ההתגברות: "בלי פורום הידברות - יהיו מהלכים כוחניים"

 

הריאיון עם יו"ר הכנסת אדלשטיין    (צילום: אלי סגל, ליהי קרופניק)

הריאיון עם יו"ר הכנסת אדלשטיין    (צילום: אלי סגל, ליהי קרופניק)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין (הליכוד) התייחס הבוקר (יום א') להודעת משרד החוץ, שלפיה הוא זה שהמליץ לראש הממשלה בנימין נתניהו לדחות דיון בהצעות חוק להכרה ברצח העם הארמני כדי למנוע סיוע לנשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן. "לטובת כולנו, צריך לשים קץ לנושא הזה ולא צריך לקשור את זה ליחסים עם טורקיה. זאת החובה המוסרית שלנו", אמר אדלשטיין בריאיון לאולפן ynet.

 

גורמים מדיניים ציינו כי ראש הממשלה נתניהו החליט לדחות את הדיון, שהיה אמור להיערך היום בוועדת השרים לענייני חקיקה, בהצעות חוק של ח"כ איציק שמולי (המחנה הציוני) וח"כ אמיר אוחנה (הליכוד) בנושא רצח העם הארמני. הגורמים המקצועיים במשרד החוץ קבעו כי דיון בנושא עלול לסייע לארדואן במסע הבחירות שלו.

 

יו"ר הכנסת אדלשטיין הדף את הקביעה. לדבריו, "התגובה של משרד החוץ לא השתנתה כבר 30 שנה, לא היה בזה שום גורם של הפתעה, אבל זה דבר שאני מנסה כבר כמה שנים להסביר אותו. ברוב המדינות, לא הממשלות הכירו ברצח העם שהתרחש לפני קצת יותר מ-100 שנה אלא פרלמנטים".

 

הוא הוסיף בהקשר זה כי "יש כ-30 פרלמנטים ברחבי העולם, בהם הקונגרס והפרלמנט הצרפתי, שהכירו ברצח העם. ואני חושב שאין דבר מתבקש יותר שגם הכנסת, הפרלמנט הישראלי, יעשה צעד דומה. לממשלה יש תמיד שיקולים מדיניים, שיקולים בזירה של היחסים הבילטרליים עם מדינות שונות. הכנסת צריכה לקבל את ההחלטה הנכונה, המוסרית והמתבקשת".

ראש הממשלה נתניהו ונשיא טורקיה ארדואן (צילום: רויטרס, MCT) (צילום: רויטרס, MCT)
ראש הממשלה נתניהו ונשיא טורקיה ארדואן(צילום: רויטרס, MCT)

לפני שבוע וחצי אישרה הכנסת הצעה לסדר שקוראת למליאת הכנסת לקיים דיון והצבעה על הכרה ברצח העם הארמני. ההצעה עברה בתמיכה של 16 חברי כנסת אל מול 10 מתנגדים. ח"כ תמר זנדברג (מרצ), שהעלתה את ההצעה, אמרה אז: "זאת חובתנו המוסרית וחובתנו ההיסטורית להיות הראשונים לזעוק את זעקתו של העם הארמני".

 

לדברי אדלשטיין, "הכנסת עשה כמה צעדים קדימה. כבר ב-2015 הצלחנו להעביר את הנושא לוועדת החינוך שקיבלה החלטה חד-משמעית בנושא הזה, אבל עדיין אין החלטה של מליאת הכנסת. אני מקווה שבשבועות הקרובים יתגבש רוב לעניין הזה ונוכל לקבל הצעת סיכום שסוף סוף תשים קץ לאי הבהירות סביב הנושא הזה ולעמדה הישראלית המעורפלת. והממשלה, כפי שאמרתי, לא חייבת להתערב בנושא הזה, זו החלטה של פרלמנט".

 

-אז אתה בעד דחיית הדיון בקרב השרים?

"לא, גם הייתי מצביע בעד החוק, אבל אני חושב שצריך קודם כל לתת לכנסת לומר את דברה בסוג של הצעת סיכום. העמדה של הממשלה באה לידי ביטוי בהצבעות על חוקים אלו או אחרים, אבל כמו שאמרתי, אני לדידי חושב שגם להעביר את החוק זה לא אסון. אני גם יכול לספר לך מראש מה תהיה התגובה במדינות הרלוונטיות שמתנגדות לכך. יהיה כעס עצום, הרבה צעקות שבוע-שבועיים, ואחר כך הנושא הזה יעבור".

 

אדלשטיין הוסיף כי "אני לא שמעתי שטורקיה במשבר עמוק למשל עם צרפת. צרפת הייתה בין הראשונות שהכירה ברצח העם הארמני. חשוב לי להבהיר, למרות שכבר עשיתי את זה, אני לא רואה שום קשר בין החלטת הכנסת בנושא רצח העם הארמני לבין טיב היחסים עם טורקיה. היו עליות וירידות, והיינו עוד לפני ארדואן בסרט הזה".

יולי אדלשטיין (צילום: יואב דודקביץ')
"לא שמעתי שטורקיה במשבר עם צרפת". אדלשטיין(צילום: יואב דודקביץ')

-אז אם אין שום קשר, למה לדחות את הדיון בוועדת השרים?

"לסייע לארדואן בבחירות זה ודאי מעשה לא נכון, אבל גם מצד שני לא שמעתי שיש איזה יריב רציני לארדואן, שאם רק לא נסייע לארדואן - אז הוא ודאי יפסיד. אני חושב שהדבר ברור מאוד, אף בר דעת לא יכול ברצינות להסביר למה הכנסת לא תכיר ברצח העם הארמני. לכן מחפשים תמיד סיבות בנות רגע ומשהו, איזה תירוץ, אבל אני חושב שדווקא לטובת כולנו צריך לשים קץ לנושא הזה".

 

אדלשטיין התייחס בריאיון לדיון היום בבג"ץ בעתירות נגד חוק ההסדרה, שנועד להסדיר מעמד של בתים בהתנחלויות ביהודה ושומרון שנבנו על קרקעות בבעלות פרטית של פלסטינים. לדברי יו"ר הכנסת, "אני כולי תקווה שבג"ץ לא יתערב בחקיקה הזאת. הייתה חקיקה רצינית, לא מחטף שנעשה באמצע הלילה".

 

-בג"ץ מתערב יותר מדי בחקיקת הכנסת?

"אני חושב שלאחרונה יש בעיה, דיברתי על זה לא פעם מתוך כבוד לבג"ץ, ואני חושב שצריך להתחיל באיזשהו הליך של הידברות בין הכנסת, בית המשפט העליון והממשלה, כי היחסים לא בריאים. לדעתי אין מנוס מהקמת איזשהו פורום הידברות. כל עוד שלא יהיה פורום הידברות – יהיו מהלכים כוחניים: בג"ץ ימשיך לבטל חוקים, הכנסת תנסה לחוקק חוקים שיעשו 'אוברולינג' להחלטות של בג"ץ וגם הממשלה תהיה במשחק".

 

בנוגע לחידוש הירי מרצועת עזה לעבר יישובי העוטף בישראל אמר אדלשטיין כי "ההרתעה הישראלית פועלת, אנחנו רואים את זה מצוין. אנחנו מגיבים וצה"ל דרך אגב פועל בצורה יסודית. אמרנו את זה לפני כמה ימים, שצה"ל לא עובד אצל חמאס, לא לפי מצבי הרוח של חמאס. אנחנו לא חוזרים ל'טפטופים', אנחנו דווקא מטפלים ב'טפטופים' לא רע. אני לא בין אלה שמספרים סיפור על 'זבנג וגמרנו'".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יואב דודקביץ'
יו"ר הכנסת אדלשטיין
צילום: יואב דודקביץ'
מומלצים