שתף קטע נבחר

מלחמה ושלום / על ההכנות למונדיאל ברוסיה

רשויות ושירותי הביטחון הרוסיים מתגברים כוחות בים, ביבשה ובאוויר כדי למנוע פיגועי טרור ולהיאבק בחוליגנים למיניהם במהלך המונדיאל. במקביל תעשה "משטרת התיירות" ככל יכולתה כדי להציג להמוני האוהדים את פניה היפות של המדינה

שבוע וחצי נותר עד לבעיטת הפתיחה של מונדיאל 2018 ברוסיה, וההכנות נכנסות לישורת האחרונה ממש. מובן שהנשיא ולדימיר פוטין עוקב מקרוב אחרי ההתארגנות לקראת אירוע הספורט הפופולרי והחשוב בעולם.

 


 

האמת היא שפוטין לא השאיר מקום לספק. כבר בחודש שעבר, כאשר נפגש בסוצ'י עם נשיא פיפ"א ג'אני אינפנטינו ועם חברי הוועדה המפקחת על ההיערכות לקראת הטורניר, הכריז הנשיא: "ההכנות כמעט הושלמו. רוסיה מוכנה. הרבה נעשה, וכעת מגיע השלב הקריטי ביותר – אירוח המשחקים".

 

רוסיה קיבלה לידיה את הטורניר בפעם הראשונה בתולדותיה, ורוצה ליהנות מפירותיו לשיפור כלכלתה ותדמיתה ברחבי תבל. המשחקים יתקיימו ב-12 אצטדיונים ב-11 ערים, שעבורן תהיה זו הזדמנות פז לחשיפה עולמית ולמשיכת תיירים ומשקיעים פוטנציאליים. הרי לא כל המארחות הן מוסקבה וסנט-פטרסבורג, ומקומות כמו סראנסק ויקטרינבורג יזכו לשטף תיירים יוצא דופן מבחינתן.

 

אבל מעבר לזוויות הספורטיביות, הכלכליות וכל אלו הצבועות בגוון חיובי – העובדה שהטורניר יימשך חודש ויתפרס על פני שטח גדול היא כאב ראש רציני עבור שירותי הביטחון הרוסיים. מדובר באתגר ביטחוני מורכב לאור האיומים מבית ומחוץ. פוטין כבר חתם על צו נשיאותי המורה על שורת צעדים והגבלות ביטחוניות בסביבת האצטדיונים שבהם ייערכו המשחקים, כולל סגירות כבישים והגבלות תנועה.

 

בשבוע שעבר כינס הנשיא את המועצה לביטחון לאומי לדיון בסידורי הביטחון שיינקטו, ואלה צפויים להיות חסרי תקדים, גם בשל חששה של רוסיה מניסיונות פיגוע מצד ארגוני טרור. דאעש, כהרגלו לפני אירועים בינלאומיים גדולים, כבר איים לפעול על אדמת רוסיה במהלך הטורניר.

 

סטי"לים וצוללנים בסוצ'י

בשבוע שעבר דיווחה התקשורת הרוסית כי שירותי המודיעין שלה וצבאה יגנו על האצטדיונים בהם ייערכו המשחקים ועל האוהדים הרבים שיגיעו. כיצד יעשו זאת? בעזרת לא מעט חיילים ומערכות נשק מתקדמות, כולל ספינות טילים ומערכות נ"מ משוכללות. לדוגמה, בסוצ'י שנמצאת לחופי הים השחור בדרום המדינה יוגן האצטדיון האולימפי "פישט" על ידי צוללנים של הצי הרוסי, ספינות מלחמה, מטוסי קרב ומסוקים של חיל האוויר, לצד מערכות מתקדמות של תצפית ומודיעין.


מונדיאל רוסיה הכנות  (צילום: AP)
לותר מתיאוס בטקס הצגת גביע העולם במוסקבה(צילום: AP)

 

במוסקבה, שם שוכנים שני אצטדיונים שיארחו משחקים - "לוז'ניקי" (שבו ייערכו בין השאר משחק הפתיחה ב-14 ביוני והגמר ב-15 ביולי) ו"אוטקריטיה ארנה", ובסנט-פטרסבורג שתארח את אחד מחצאי הגמר באצטדיון "קרסטובסקי", ההיערכות הביטחונית המסיבית מורגשת היטב כבר עכשיו. לצד פעילות מודיעינית סיכולית ענפה, מופגנת בשטח נוכחות מוגברת מאוד של כוחות משטרה, משמר לאומי ויחידות לפיזור הפגנות. יחידות מיוחדות של לוחמה בטרור הוכנסו לכוננות עליונה.

 

מעבר לסוגיית הטרור, קיים כמובן גם אותו איום פנימי שהזכרנו, ההיערכות נגד הפרות סדר ועימותים בין מחנות אוהדים. הרשויות ברוסיה ושירותי הביטחון מודעים היטב לסכנה הנשקפת מחבורות החוליגנים המקומיות, והם פועלים בהתאם. בכוונתם לנקוט אמצעים קשוחים כדי לוודא שאותן חבורות לא יוכלו להפר את הסדר ולהוביל לעימותים אלימים כפי שעשו באליפות אירופה בצרפת לפני שנתיים.

 

במהלך החודשים האחרונים כבר ננקטו צעדי מנע מצד הרשויות ברוסיה, שתכליתם להצר את צעדיהן של חבורות החוליגנים. כתוצאה מכך, רבים ממנהיגיהן ירדו למחתרת, אך ממשיכים לנהל משם את הפעילות. מדובר בקבוצות מאורגנות שמתכנסות באתרים מרוחקים, וחבריהן נוהגים להתאמן בקרבות מגע. אחת הבעיות היא שהחוליגניזם ברוסיה שזור בלאומנות, שזוכה לתמיכה מצד חלק מהרשויות.  

 

מונדיאל רוסיה הכנות  (צילום: EPA)
חנויות המזכרות כבר מוכנות(צילום: EPA)

 

כך למשל הגיש בעבר חבר הפרלמנט הרוסי איגור לבדב הצעת חוק שמטרתה להפוך את החוליגניזם לספורט לאומי, אולי מתוך רצון לשלוט בתופעה. למרות כל זאת, הרשויות נחושות שלא לאפשר לאותן חבורות אלימות לפגוע במשחקים, באופן שיפגע קשות בתדמית הרוסית. רוסיה פועלת בשיתוף פעולה עם מספר מדינות במציאת דרכים למאבק בתופעה. כך למשל מתקיימת פעילות מתואמת בין המשטרה הרוסית לבריטית, במטרה להגן על אוהדים אנגלים הצפויים להגיע ולדחוף את נבחרתם.

 

"תג אוהד" כבר הוצאתם?

היבט חשוב נוסף של סידורי הביטחון לקראת המשחקים הוא הנפקת "תג אוהד" לכל מי שרכש כרטיס למשחקים. התג מונפק על בסיס הדרכון של רוכש הכרטיס, כולל את פרטיו האישיים, ובלעדיו לא יוכלו האוהדים להיכנס לאצטדיון גם אם יציגו את הכרטיס שקנו.

 

"תג אוהד" יאפשר לכל אזרח זר להיכנס לרוסיה בזמן המשחקים, ללא צורך בוויזה, ולהשתמש בחינם בתחבורה הציבורית בערים שבהן יתקיימו המשחקים, ביום המשחק. זה כולל גם מאות רכבות מיוחדות, שיאפשרו לאוהדים לעבור מעיר לעיר. מעבר לעניין הנוחות, הרישום של כל רוכש כרטיסים על בסיס הדרכון מאפשר לרשויות להצליב מידע עם רשימות של חוליגנים מסוכנים, שכניסתם למשחקים אסורה.

 

מונדיאל רוסיה הכנות  (צילום: EPA)
אוהד על "רקע" האצטדיון בסנט פטרסבורג(צילום: EPA)

נבחרת רוסיה  (צילום: AP)
האצטדיונים כבר מוכנים(צילום: AP)

 

הרשויות ברוסיה נקטו צעדים נוספים הקשורים למכירת וצריכת אלכוהול.

במוסקבה, למשל, ייאסר על מרכולים, מסעדות ופאבים למכור משקאות חריפים בימי משחקים וביום שלפניהם, במטרה לצמצם את הסיכוי להפרות סדר ולהתפרעויות. ויש גם שוטרים מסוג אחר.

 

לרוסיה חשוב לערוך קבלת פנים יפה להמוני האוהדים שיגיעו, ולכן הוקצו אלפי שוטרים ושוטרות לכוח מיוחד שנקרא "משטרת התיירות". הם דוברי אנגלית ואמורים להיות חביבים במיוחד, ותפקידם יהיה לסייע להמוני המבקרים הזרים שיזדקקו לעזרה. הרוסים מאוד מתגאים באירוח הטורניר, ויעשו ככל שביכולתם כדי לתרום להצלחתו ולהראות את פניה היפות של המדינה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ההכנות ברוסיה
צילום: רויטרס
מומלצים