שתף קטע נבחר

 

ספרים אז והיום: עלייה בהדפסת ספרות תורנית וקומיקס למגזר החרדי

בדו"ח של הספרייה הלאומית נערכה השוואה לרגל שנת ה-70 למדינה וממנה עולה כי ספרות הילדים והנוער התחזקה באופן משמעותי. עוד עולה כי מאז קום המדינה כמעט הוכפלה כמות הספרות התורנית שיצאה לאור במדינה


שבוע הספר. ארכיון (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
שבוע הספר. ארכיון(צילום: מוטי קמחי)

לרגל שבוע הספר העברי שיחל מחר (ד') מפרסמת הספרייה הלאומית דו"ח מיוחד המצייר את תמונת המצב בכל הנוגע להרגלי הקריאה של הישראלים והעדפותיהם. הנתונים מתייחסים לשנת 2017, אך על רקע חגיגות ה-70 למדינה החליטה הספרייה לערוך השוואה מיוחדת לשנת הקמת המדינה.

 

ההשוואה נעשתה כדי לבדוק מה השתנה בתחומי העניין ובמאפייני הקריאה של תושבי המדינה. הבדיקה שעשתה הספרייה בהוצאות הספרים התמקדה בנושאים, הסוגות ושפות הספרים.

 

על פי הדו"ח, העברית מובילה בהפרש ניכר מול השפות האחרות: 89.5 אחוזים מהספרים שפורסמו בישראל בשנת 2017 היו בעברית, לעומת חמישה אחוזים באנגלית, שלושה אחוזים בערבית ואחוז וחצי בלבד ברוסית.

 

בנוסף, רוב מכריע של הספרים שיצאו היו ספרי מקור, 84 אחוזים, מדובר בעלייה של שני אחוזים לעומת השנה הקודמת. בשנת 2017 נרשמה גם עלייה קלה במספר ספרי הפרוזה והשירה שיצאו, 1,247 ספרים לעומת 1,128 בשנת 2016.

 

בסוגת ספרי הילדים והנוער עולה ייצוג משמעותי לספרי קומיקס במגזר החרדי: 60 מתוך 88 ספרי הקומיקס לילדים מיועדים לקוראים החרדים. בנוסף, מצביע הדו"ח על עלייה בהדפסת ספרות תורנית. "מדע היהדות, הכולל ספרי מחקר וספרות רבנית, הוא התחום שבו יוצאים לאור מרבית ספרי העיון בישראל", נכתב בדו"ח, 1,281 ספרים יצאו לאור בשנת 2017 בנושאים אלו.

 

הדו"ח גם מצביע על כך שבניגוד לתפיסה הדומיננטיות של תחומי המדע בחברה ובמשק הישראלי, בשנת 2017 יצאו לאור רק כ-50 ספרי מדע וטבע פופולריים. בכל הנוגע לספרי הפנאי הפופולריים בישראל, מהדו"ח עולה כי מדריכי הטיולים, ספרי הבישול וספרי "העזרה העצמית" מובילים כאשר למקום האחרון הגיעו ספרי הדיאטה.

 

מגמות מובהקות נמצאו בהרגלי הקריאה ובתחומי העניין נמצאו גם בהשוואה מול שנת 1948: ספרות הילדים והנוער התחזקה באופן משמעותי, וזאת לצד ירידה משמעותית בספרים הנוגעים להיסטוריה של ארץ ישראל ועם ישראל.

 

מגמה משמעותית נוספת נמצאה בתחום הספרות התורנית: בשנת 1948 רק תשעה אחוזים מהספרים שיצאו לאור היו ספרים תורניים, ואילו בשנת 2017 שיעורם כבר עמד על 17 אחוזים.

 

במסגרת שבוע הספר העברי ייערכו ירידי ספרים בכמה מוקדים ברחבי הארץ, כשהעיקריים שבהם יהיו בתל אביב, ירושלים, חולון וראשון לציון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
שבוע הספר. ארכיון
צילום: שאול גולן
מומלצים