שתף קטע נבחר
 

רפואת שיניים בתלת ממד

חוסכת זמן, חוסכת כסף ומעבירה את תחום טיפולי השיניים היישר אל העתיד - כך משנה הדפסת תלת ממד את רפואת השיניים

זה כבר מזמן לא מדע בדיוני ותחום התלת ממד הופך להיות פופולרי מאוד בתחומים רבים. גם ברפואת השיניים, יש פריחה בתחום הדפסת תלת ממד. 

 

אמנם השימוש במדפסות תלת ממד לצרכים דנטליים בארץ נמצא בתחילת דרכו, אך זו טכנולוגיה שמתפתחת בקצב מסחרר בעולם ולכן צפויה עלייה בשימוש הטכנולוגיה גם בארץ.

 

קיראו עוד כתבות על בריאות השן

 

מהם החידושים בתחום רפואת השיניים?

החידוש בא לידי ביטוי בעיקר באופן שבו מכינים את ההתקנים הדנטליים. הטכנולוגיה הזו מאפשרת ייצור מהיר, יעיל ומדויק יותר של ההתקנים בשיטה השונה לגמרי מהשיטות המקובלות.

 

כמו כן, קיימות מדפסות מתקדמות יותר המאפשרות הדפסה של התקנים אשר מורכבים מכמה חומרים בו זמנית, מה שלא קיים בשיטות הקונבנציונליות.

 

המדפסות עובדות בשיתוף פעולה עם סורקים חכמים, אשר פולטים לתוכנה הדמיה מדויקת של חלל הפה. שילוב בין המדפסות והסורקים משנים את אופן הכנת ההתקנים.

 

המטופל לא צריך לעשות נשך לצורך קבלת מידות נכונות ואין צורך בשליחת הנשך ליציקה. הטכנולוגיה הופכת את התהליך להרבה פחות מסורבל ונוח לרופא ולמטופל, מקצרים משמעותית את זמן הטיפול דבר מתבטא בעלות הטיפול, ירידה משמעותית במחיר.

 

כבר לא תצטרכו לחכות לשיניים החדשות (צילום: shuttertstock) (צילום: shuttertstock)
כבר לא תצטרכו לחכות לשיניים החדשות(צילום: shuttertstock)

 

מהם החומרים שבהם נעשה שימוש?

החומרים שמשמשים להדפסה העשויים משרף פולימרי פוטו יזמים (photo-initiators), המהווים את המרכיבים החשובים ביותר בטכנולוגיה הזו. רוב הפיתוחים וקידום הטכנולוגיה הם בפיתוח של חומרים פולימרים מתקדמים יותר. רוב המדפסות פועלות ומתוכננות עם טכנולוגיה זהה ועל כן יש צורך בהתאמה של החומר למדפסות ולא להפך.

 

מדובר בחומרים אשר יקנו תכונות מכניות משופרות, למשל הדפסה של כתר קבוע ולא זמני הדורש תכונות מכניות ייחודיות ומשופרות, הדפסה של חומרים קרמיים עם בסיס פולימרי, התקנים שעשויים מחומרים גמישים במיוחד, התקנים עם עובי דופן דק ומשתנה בעלי יציבות מכאנית ועוד.

 

החומר, בסופו של דבר, קובע את טיב ואיכות המוצר. חברת ב.ג.יי.מ. מעבדות בע"מ הישראלית, אחקרית על פיתוח חומרים מתקדמים להדפסת תלת ממד בתעשייה זו.

 

הוזלת טיפולי השיניים

הטכנולוגיה של המדפסות בעולם הדנטלי מאפשרת להוזיל את עלויות הטיפול באופן משמעותי ובהתחשב בכך שהתעשייה הזו רק הולכת וגדלה המחירים יירדו אף יותר. הנתונים מראים על ירידה של 80% בעלות הטיפול.

 

שילוב בין סורק חכם ובמדפסות יאפשרו ליצור התקנים בחדרו של הרופא מבלי שהקליניקה תהיה זקוקה למעבדות נוספות בשביל ליצור את אותם התקנים.

 

הסורקים והמדפסות אמנם מבוססים על טכנולוגיה מתוחכמת אך נוחה וידידותיות מאוד למשתמש, כך שכל קליניקה תוכל ליצור את ההתקנים בעצמה ללא צורך בהכשרה ארוכה ומסובכת.

 

כמו כן כמות הביקורים של המטופל תקטן באופן משמעותי ותהליך הטיפול יתקצר משמעותית ובכך לא רק תשתפר חוויית הטיפול אלא גם יבוא לידי ביטוי חיסכון כלכלי.

 

כך מתבצע תהליך הטיפול

אם מדובר בטיפול דנטלי שדורש יצירת התקן כמו כתר, גשר, התקן ליישור שינים וכד', הרי בשיטה המקובלת היום לקבלת התאמה למידות הנכונות צריך לבצע נשך/הטבעה.

 

את הנשך שולחים למעבדה חיצונית על מנת ליצור יציקה של צורת השיניים של המטופל. בשלב הבא הטכנאי בונה את ההתקן הרצוי בהתאמה למטופל, כל התהליך הזה עלול לקחת מספר שבועות. טכנולוגיות התלת ממד מאפשרת לקצר את התהליכים לכדי יום אחד או שעות בודדות.

 

הרופא בפגישה עם המטופל סורק את חלל הפה (דקות ספורות), שולח את הקובץ לבניית ההתקן הרצוי ומבצע הדפסה. באם מדובר בהתקנים ליישור שיניים המכונות יכולות להדפיס מספר התקנים בו זמנית בזמן הדפסה של 20-60 דקות.

 

בנוסף על כך, התוכנות הנלוות יודעות לחזות באיזה אופן יתיישרו שיני המטופל ומראש להדפיס את ההתקנים מבלי שהמטופל יצטרך להגיע שוב לחדר הרופא.

 

במקרים דחופים כגון נפילת/שבר כתר זמני ניצן להדפיס מיד את אותו הכתר מבלי שהמטופל יצטרך להמתין לתור חדש ולעבור את כל הפרוצדורה של לקיחת המידות ובניית הכתר.

  

פרופ' חנה דודיוק היא ראש המחלקה להנדסת פלסטיקה ופולימרים בשנקר

 

ב-7 ביוני 2018 יערך בשנקר יום עיון של האגודה הישראלית לפולימרים ופלסטיקה תחת הכותרת "חומרים חכמים ותהליכים מתקדמים בתעשיית הפולימרים"


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
טיפול שיניים מהיר
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים