שתף קטע נבחר
 

זהו אחד הגורמים המשמעותיים ביותר לחיים מאושרים

מחקרים מרחבי העולם מצביעים על הקשר המייטיב שבארוחה משותפת לבריאות נפשית ופיזית. "שיחה פנים מול פנים היא עניין של חיים או מוות בכל גיל" , אומרים המומחים

בשיתוף "מגדלי הים התיכון"


חברים - למען חיים טובים ומאושרים. למרות התענוג שבאכילה ישר מהמחבת מבלי שאף אחד רואה או בליקוק כפית גלידה מהמקפיא מחקרים מצבעים על הקשר ההדוק שבין אכילה משותפת ואושר. מחקר חדש שיצא לאחרונה מאוקספורד מצא כי אנשים אשר אכלו את ארוחותיהם לבד סבלו מרמת אושר נמוכה יותר ביחס לאלה שאכלו ארוחות עם חברים ובני משפחה.

 

המחקר האחרון סקר 8,250 בריטים והצביע גם על העובדה שאנשים שאוכלים יחד מרגישים מאושרים ומרוצים בחייהם. "אנחנו פשוט לא יודעים למה אנשים שאוכלים ביחד מאושרים יותר", אמר פרופ' רובין דנבר מצוות החוקרים "אבל ברור שמדובר בטקס חברתי מאחד, ברגעים של קירבה ושיחה רגעים נדירים במרוץ החיים שכולנו נמצאים בו". 

 

עוד במדור 60 פלוס:  

בלי להתבייש: גם מבוגרים זקוקים לקשרים מיניים

3 מבוגרים, 3 תפריטים - מה הכי בריא?

בלי חשבון: החירות האמיתית שמגיעה בגיל 70

 

חברים למען הבריאות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
חברים למען הבריאות(צילום: shutterstock)

 

המחקר קובע: בדידות - המחלה של המילניום 

"ברמה הפסיכולוגית, חברים פשוט עושים אותך מאושר יותר", אומר פרופ' דנבר. "המפגש החברתי סביב השולחן משחרר הורמונים מהמוח שגורמים לתחושת רוגע ושמחה. ממש כשם שחיבוק וליטוף עושים. הקשרים החברתיים שלנו שנעשים פנים אל פנים הפכו לעניין חיים או מוות".

 

"אחד הגורמים המרכזיים של בעיות בריאותיות פיזיות ונפשיות אצל מבוגרים וצעירים הוא הבדידות", אומר ד"ר ניק לייק, מ- Sussex Partnership NHS Foundation Trust. "זה הגיוני עבור רובנו לקשר בדידות לבעיות נפשיות אבל המחקרים מראים שאם אתה אדם בודד ומבודד הסיכון שלך לסבול ממחלות כרוניות ואפילו סרטן גדל משמעותית בדומה להשפעה של עישון על בריאותך".  

 

"אחת הראיות הבולטות ביותר", אומר פרופ' דנבר, "היא ניתוח מטא-אנליטי של 148 מחקרים אפידמיולוגיים אשר בדקו מה הם המשתנים המשפיעים לטובה על הסיכוי לשרוד שנה אחרי התקף לב. המחקרים הראו שני משתנים משפיעים במיוחד, נוכחות של חברים ועישון. אתה יכול לאכול כמה שאתה רוצה, לשתות אלכוהול כמה שאתה אוהב - ההשפעה תהיה צנועה מאוד לעומת שני האחרים."

 

"מחקר אחר שיצא מאוניברסיטת מישיגן הראה כי בני אדם מתוכננים מבחינה ביולוגית לאינטראקציה אנושית - במיוחד אינטראקציה פנים אל פנים".  מספר פרופ' דנבר "במחקר החליפו החוקרים את המפגש החברתי בהודעות מדיה חברתיות, דואר אלקטרוני והודעות טקסט ומצאו הכפלה של הסיכון לדיכאון מול נבדקים שנפגשו עם חברים ובני משפחה לפחות שלוש פעמים בשבוע אצלם נמצאו רמות נמוכות של סימפטומים דיכאוניים".

 

הימנעות ממפגש מובילה למחלות 

בעשור האחרון עם עלייתה של התקשורת החברתית כולנו הפכנו לשחקנים וירטואליים אשר מומחים בהצגת רגעים של אושר אשר לא תמיד נאמנים למציאות. "הפכנו לחברה וירטואלית שמתמקדת בחברים ברשת במקום בחברים אמתיים", אומר הפסיכולוג שרון ברק.

   

"המדיה מציגה מציאות שקרית הגורמת לרבים להרגיש כישלון וחסרי תועלת. המפגש החברתי הפך לשולי אל מול המפגש הוירטואלי אבל המוח והגוף שלנו בנויים כך שאינטראקציה חברתית בונה ומפרה אותנו. הימנעות ממפגש מובילה למחלות ולחוסר איזון  נפשי, את הסובלים והחולים אנחנו כבר רואים".

 

ישנם  כמובן גורמים חיצוניים העשויים למנוע את המפגש החברתי, במיוחד בגיל מבוגר. "בעיות בריאותיות, חוסר נידות, מגורים מרוחקים, מצב כלכלי קשה כל אלה יכולים לגרום לכך שאנשים מבוגרים יהיו מבודדים ובודדים", אומר ברק. "חושב להיות מודעים להשפעות המהותיות ולנסות לפתור את הקושי. גם אנשי המקצוע הנפגשים עם מבוגרים בודדים לעיתים לא יודעים איך לעזור אבל הקשרים החברתיים הם קריטיים למען אושרם הנפשי ובריאותם הפיזית".

 

 

צפו בדיון באולפן YNET בנושא דיכאון והשפעתו הקריטית על חיינו:

 

 

בשיתוף "מגדלי הים התיכון"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
צילום: Shutterstock
שיחה פנים מול פנים היא עניין של חיים או מוות
צילום: Shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים