שתף קטע נבחר
 

בטוחה שילדת? יש לך עדיין בטן

לידה היא אירוע מרגש אבל גם מאוד מתיש. מתעקשים לבקר יולדת שעתיים אחרי הלידה? תגיעו עם אוכל, אל תתנו עצות, ואחרי כמה דקות תנו מחמאה וסיימו את הביקור. מדריך של אימהות מנוסות - לקרוא וליישם

 

 

כשחיפשתי מרואיינות לכתבה על ביקורים אחרי הלידה ושאלתי אילו משפטים עדיף לא לומר ליולדת חשבתי שאקבל תשובות בודדות כמו - "הלילות הם סיוט" או "הילד לא דומה לך בכלל". מסתבר שמדובר בנושא נפיץ מאוד, ותוך זמן קצר מעל שלושים נשים סיפרו על משפטים חסרי טקט שאמרו להן אחרי הלידה. רובן העדיפו להתראיין בעילום שם כדי שיוכלו להגיע בשלום לארוחת שישי הקרובה או למפגש חברים הבא.

 

בתור התחלה, לא מעט נשים אמרו - "פשוט אל תגיעו, ובטח לא לבית חולים". כמה נשים סיפרו שפחות מיממה אחרי הלידה הן שמעו את המשפט - "את בטוחה שילדת? יש לך עדיין בטן".

עזבו את הבטן שלנו (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
עזבו את הבטן שלנו(צילום: shutterstock)
 

"'אבל למה נשארה לך הבטן?' אמרה לי חברה, שבוע אחרי לידת התאומים", אומרת אושרית נברה, ויש לה גם כמה טיפים שכדאי להפנים לאלו ש"חייבים" לבוא לבקר - "אסור בתכלית האיסור להגיע עם בושם ואז לבקש להרים את התינוק. בכלל, עדיף לא להתקרב לתינוק. החיידקים שלכם לא נחוצים. גם לא לומר - 'אולי הוא בוכה כי אין לך מספיק חלב'" ובטח לא לומר "טוב, קחי לך שבוע מנוחה ולאט לאט תחזרי לעשות ספורט".

 

לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

גם הביקורים בבית, כמה ימים אחרי הלידה, עלולים להיות בעייתים. נברה מספרת על מקרה בלתי נשכח מבחינתה - "ביום שחזרתי הביתה עם התינוק, הגיעו זוג מכרים לביקור ואיתם בתם הקטנה. בעודם מחסלים את שעות השינה שלי, ראתה לתדהמתה האישה שבתה הקטנה רזתה. "יו! תראה איך היא רזתה", קראה לבעלה, ואז ניגשה למטבח ואמרה שהיא חייבת ממש כרגע להכין לילדה טוסט כי הילדה רזתה. וסלט. ויש לכם טונה? מיונז? אולי אורז? מיותר לציין שמאז הם לא הגיעו יותר".

 

את כבר אוהבת את התינוק?

שלומית פרבר ויזנר, אימא לארבעה ילדים, כבר שמעה כמעט הכול. "אסור לשאול אם היא מניקה ובטח לא לספר לה שאצלך ההנקה עבדה מעולה מחדר הלידה ועד גיל שלוש", היא אומרת. "לא לספר לה מה היה מונע ניתוח קיסרי ואיך היא הייתה אמורה ללחוץ, ואם היא אחרי קיסרי - לא להצחיק אותה.

 

"בכלל, כשמגיעים לבקר תמיד יש לאנשים מה לומר. כשהתינוק בוכה - תרימי אותו, תינוק על הידיים - תניחי אותו, הוא יתרגל, תינוק בוכה שוב - אולי יש לו גרעפס, מרימה לגרעפס - יותר חזק על הגב/יותר בעדינות. התינוק ממשיך לבכות - אולי הוא רעב, החלפת לו חיתול? נראה מפוצץ".

 

ורד אלגלי פרהדיאן מספרת: "כשילדתי לא מזמן, משום מה לא הפסיקו לשאול אותי אם אני אוהבת אותו, והוא היה רק בן יום. לא ידעתי מה לענות כי לא ידעתי בכלל מה אני מרגישה, ואז הם הלכו והשאירו אותי בהרגשה זיפתית שאיזו אימא אני, אם אני עוד לא אוהבת אותו".

 

אוהבת, בטח אוהבת (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אוהבת, בטח אוהבת(צילום: shutterstock)

ואם חשבתם שהגענו לשיא, הנה עוד כמה משפטים שיולדות שמעו: "חבל שביקשת ביות מלא, עם איך שאת נראית עכשיו עדיף אולי שתנוחי", "זה השם שבחרתם? לא מתחברת" ו"שמענו מבעלך שהיה קשה, מסכן, כמעט התעלף בחדר לידה". משפטים נוספים הם - "תראי, אצלי התינוק נרגע בשנייה", "לידה זה דבר טבעי. כל חתולה יולדת ברחוב, את מגזימה" וגם - "את נראית קצת בדיכאון אחרי לידה".

 

"אל תגידו לה מה היא חייבת", אומרת עדה אופיר, אימא לארבע בנות. "חייבת לנוח, חייבת לאכול טוב, חייבת לישון כשהתינוק ישן, חייבת להרגיל למוצץ, חייבת לא לקשר בין הנקה לשינה. היא לא חייבת כלום. בנוסף, אל תרימו גבה כשהאישה יוצאת עם תינוקת בת כמה ימים מהבית, ובכלל לא לשפוט על בחירות אמהיות, בטח לא שנייה אחרי לידה".

 

קראו עוד:

כל השיטות שעזרו לנו ללדת בלי אפידורל

הכנה ללידה לגברים - "רוצים להיות חלק פעיל"

הנשים שהחליטו מראש על ניתוח קיסרי

 

"באופן כללי אני בדעה שאסור לומר ליולדת כלום", אומרת דנה סגל. "לא איך להלביש את התינוק, לא כמה ומתי להניק, אלא אם כן את יועצת הנקה מוסמכת, לא איך להשכיב אותו ולא איך להחזיק. לא לשאול איך אני לא מפחדת להוציא אותה מהבית בגיל כזה קטן, ובגדול רק לענות על שאלות קונקרטיות שיולדת מחליטה לשאול אותך, וגם זה בצורה מאוד ממוקדת, אלא אם כן היא ביקשה אחרת".

 

לבשל ולהחמיא

אם החלטתם בכל זאת לבקר את היולדת, הנה כמה דברים שכדאי לעשות: "בלידה האחרונה שלי הגיעה חברתי לבית חולים עם קופסת בורקסים טריים", מספרת נברה. "היא הניחה לידי, נתנה נשיקה והלכה. הרגשתי שאלוהים בא אליי. פחמימות ריקות ומלוחות, בלי להעיק, בלי לדבר. כשהיא באה לבקר אצלי בבית, הקשיבה ליבבות שלי וקיפלה כביסה. זה היה מעשה חסד, חיכיתי שהיא תבוא שוב".

 

"אלה שלושת החוקים שלי כשאני באה לבקר חברה בימים הראשונים אחרי לידה", אומרת יערה מן. "לא באה בלי אוכל מבושל, שוטפת את הכלים שיש להם בכיור ולא מביאה בשום אופן את הילדות שלי איתי, וגם לא שואלת אם אפשר להביא אותן".

 

בסופו של דבר כולן הסכימו שאם כבר מגיעים אורחים, שיבואו לעזור, יביאו אוכל ויחמיאו. הדעה שלהם בשלב הזה פחות מעניינת, אלא אם כן היולדת מתעקשת לשמוע אותה, וב-99% מהפעמים זה הדבר האחרון שהיא רוצה.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
את כבר אוהבת את התינוק?
צילום: shutterstock
מומלצים