שבוע לפסגה: המלון, המטבעות והמלכודת של קים
נציגים אמריקנים וצפון קוריאנים סגרו כמעט את כל הפרטים לקראת הפגישה ההיסטורית בסינגפור. לקראת הפסגה עומד נשיא ארה"ב בפני דילמה גדולה - להשיג הסכם שלום שיסיים את מלחמת קוריאה בלי התחייבות לפירוק מגרעין? זה בדיוק מה שקים ינסה להשיג. ומי ישלם על ההוצאות של הרודן?
ההכנות לקראת מפגש הפסגה ההיסטורי ב-12 ביוני בסינגפור בין דונלד טראמפ לקים ג'ונג און נמשכות, ואמש (ג') הודיע הבית הלבן על המלון המפואר שיארח את הפסגה. נשיא ארה"ב ורודן צפון קוריאה ייפגשו במלון קפלה המפואר באי סנטוזה, שבו 112 חדרים. "אנחנו מודים למארחים הסינגפורים הנהדרים על הכנסת האורחים", אמרה דוברת הבית הלבן שרה האקבי סנדרס.
האי סנטוזה ידוע בחופיו המרהיבים, בתי המלון והקזינו, גני השעשועים וכמה ממגרשי הגולף הטובים באסיה. מלון הפאר קפלה מרוחק מריכוזי אוכלוסייה, מה שיקל על משימות האבטחה של הפסגה. סביבת המלון תוכרז כשטח סגור מ-10 ביוני עד 14 ביוני. לאותו אזור לא ניתן יהיה להכניס נשק, מזל"טים זיקוקים, רמקולים ושלטים. סינגפור הנפיקה מטבעות לקראת הפגישה שעליהן נכתב "שלום עולמי", לא פחות.
לקראת הפגישה בסינגפור נפגשו במלון נציגים אמריקנים וצפון קוריאנים, כדי לקבוע את כל הפרטים: איפה כל מנהיג יישב, מי יהיה רשאי להיכנס עם המנהיגים לחדר, כמה ארוחות והפסקות יהיו, איזה שי יקבל כל אחד מהמנהיגים ומה למזוג בהרמת הכוסית – בהתחשב בכך שנשיא ארה"ב לא שותה אלכוהול. דיפלומטים אמריקנים אמרו שקבלת ההחלטות התעכבה מכיוון שהצפון קוריאנים שהיו בשיחות נדרשו להעביר כל החלטה לאישור ההנהגה הצפון קוריאנית.
קים לא משלם את החשבון
מקרי העבר מלמדים שלא נראה שפיונגיאנג תשלם את החשבון. גורמים אמריקנים סיפרו לוושינגטון פוסט שממשל טראמפ "מחפש דרך דיסקרטית" לשלם על שהותו של קים במלון באחד היעדים היקרים באסיה. צפון קוריאה ידועה בכך שהיא גורמת לממשלות אחרות לשלם על הוצאותיה בנסיעות של דיפלומטים מעבר לים.
במהלך אולימפיאדת החורף שהייתה השנה בדרום קוריאה שילמה סיאול על הוצאות המלון, הארוחות והנסיעות של המשלחת הצפון קוריאנית – סכום שהגיע ל-225 אלף דולר. שר ההגנה של סינגפור, נג אנג הן, אמר שארצו מוכנה לשלם על חלק מהעלות של הביקור. הוא לא אמר בדיוק כמה.
כמו בשאר הביקורים של נשיא אמריקני בעולם, גם לפסגה בסינגפור יגיע טראמפ עם פמלייה גדולה. את הנשיא ילווה צוות של השירות החשאי, מסוקים, לימוזינות ורכבים משוריינים נוספים. טרם ידוע מה יהיה היקף האבטחה של קים. לרודן צפון קוריאה אין ניסיון עשיר בנסיעות לחו"ל כמנהיג. השנה הוא ביקר בדרום קוריאה ובסין. סינגפור יהיה היעד הרחוק ביותר שאליו הגיע מאז שעלה לשלטון ב-2011.
לעיתים רחוקות נפגשים שני מנהיגים "אחד על אחד" במדינה שלישית. בדרך כלל הפגישה מתקיימת בשולי כינוס בינלאומי. דיפלומטים אמריקנים לשעבר אמרו לניו יורק טיימס שטראמפ עשוי להרוויח מהיעד של הפגישה. אוונס רביר, לשעבר איש מחלקת המדינה שמומחה למזרח אסיה אמר שקים "צפוי להרגיש לא בנוח" רחוק מחצי האי קוריאה. "זה יפעל לטובתו של טראמפ", אמר.
"הם יסתדרו טוב ביחד"
הסקרנות לקראת הפגישה בין שני המנהיגים גדולה במיוחד. בשנה שעברה עוד חששו בעולם ממלחמה, אחרי התבטאויות אלימות של שני המנהיגים אחד נגד השני. טראמפ איים על צפון קוריאה ב"אש וזעם", וקים אמר שנשיא ארה"ב הוא חולה נפש. בחודשים האחרונים נרשם שיפור משמעותי ביחסי שני המנהיגים. אחד מהם יהיה בשבוע הבא בן 72, השני רק באמצע שנות ה-30 לחייו.
"אני חושב שהם יסתדרו טוב", העריך ג'ון דלורי, פרופסור מאוניברסיטת יונסיי בסיאול. "אני חושב שהם הולכים להקשיב אחד לשני". לפגישה ההיסטורית קדמה דרמה. לפני כשבועיים הודיע טראמפ לקים שהפגישה מבוטלת, אחרי שצפון קוריאה חזרה להצהרות המאיימות שלה. כעבור שבוע בלבד הוא קיבל מכתב מהרודן הצפון קוריאני, והודיע שהפגישה תתקיים כמתוכנן.
"הם הולכים להיכנס לחדר ולשאול שאלות טובות. זה לא שטראמפ יגיע ויגיד לו – 'תן לי את הנשק הגרעיני שלך או ש..'", אמר דלורי. "כמו שטראמפ אומר – אנחנו בונים מערכת יחסים, אנחנו משנים את מערכת היחסים. כדי לעשות את זה אתה חוקר ומקשיב. זאת הדעה האופטימית שלי".
הסכם שלום בלי פירוק מגרעין?
הדרישה המקורית של טראמפ הייתה שצפון קוריאה תתחייב להתפרק מנשק גרעיני. אחרי הפגישה עם בכיר צפון קוריאני בבית הלבן, נראה שהמטרה שלו השתנתה. טראמפ אמר שההישג הגדול ביותר של הפגישה חסרת התקדים בסינגפור תהיה חתימה על מסמך שישים סוף לעוינות בחצי האי קוריאה.
65 שנה חלפו מאז שמלחמת קוריאה הסתיימה בשביתת נשק, ללא הסכם שלום. "האם אתם יכולים להאמין שאנחנו מדברים על סיום מלחמת קוריאה?", שאל טראמפ את העיתונאים ביום שישי.
אם טראמפ יצליח להשיג הכרזה על הפסקה רשמית של המלחמה, לקראת הסכם שלום, זה יהיה רגע גדול מבחינתו – ותנופה לקמפיין שקורא להעניק לו פרס נובל לשלום בעקבות הפגישה עם קים. עם זאת, הצעד עשוי לשחק בעיקר לידיה של צפון קוריאה, אחרי שבעבר התנו האמריקנים את סוף המלחמה רק בהסכמה של פיונגיאנג לוותר על נשק גרעיני.
בממשל האמריקני יש ספקות כמה החתירה להסכם שלום בפסגה בסינגפור חכמה, במיוחד אם הוא לא עושה דבר כדי לעצור את פיתוח הטילים הגרעיניים של צפון קוריאה – שכעת כבר יכולים להגיע לארה"ב.
"הסכם שלום יהיה הישג גדול", אמר אחד הגורמים האמריקנים שמעורבים בהכנות לפגישה. "אבל ממש לא בטוח שהוא יבשר על התחלת חיסול הסכנות שנשקפות לשכנותיה של צפון קוריאה בגלל תוכנית הגרעין שלה, ולמדינות אחרות בגלל ייצוא הנשק והטכנולוגיה שלה".
הניצחון שצפון קוריאה מחפשת
היועץ לשעבר אוונס ריבר אמר שכל סוג של הסכם שלום כרגע, כשצפון קוריאה לא מראה על רצון אמיתי לוותר על הנשק הגרעיני שלה, יהיה מוקדם. "בין המלכודות הרבות שטראמפ עלול ליפול בהן בסינגפור, זו עלולה להיות המשמעותית מכולן", אמר ריבר. מנגד אומרים עוזריו של טראמפ שהסכם שלום בפסגה יוריד את המתח לקראת משא ומתן על הגרעין.
"יותר מכל קים רוצה לגרור את ארה"ב למו"מ ממושך על השהות הצבאית של ארה"ב בדרום קוריאה", אמר דני ראסל, שייעץ לממשל אובמה בענייני אסיה. לדבריו, ה"ניצחון" של צפון קוריאה בסינגפור יהיה הכרזה של שני המנהיגים על מחויבות להשיג הסכם שלום קבוע בגבול הקוריאות.
כאמור, בעבר לא הציעו נשיאים אמריקנים הסכם שלום לפיונגיאנג מכיוון שהיא סירבה להתפרק מנשק גרעיני. לאחרונה בירכו גורמים אמריקנים על החלטתה של צפון קוריאה להפסיק את הניסויים הגרעיניים ולסגור את אתר הניסויים הגרעיניים, אך אמרו שמדובר בצעדים הפיכים.