ראש ממשלת בריטניה לנתניהו: "דאגה מהרג הפלסטינים בעזה"
אחרי שנפגש עם מרקל ועם ומקרון משלים רה"מ את סיורו באירופה. בכניסה לפגישה בלונדון אמרה ראש ממשלת בריטניה: "יש בינינו יחסים טובים אבל גם חילוקי דעות. נדבר על אובדן החיים בעזה ועל פתרון שתי המדינות". נתניהו: "אני רוצה להתמקד במניעת ההתבססות האיראנית בסוריה"
ראש הממשלה בנימין נתניהו ממשיך את הסיור שלו באירופה, ונפגש אחר הצהריים (יום ד') עם ראש ממשלת בריטניה, תרזה מיי. מיי התייחסה בין השאר לנושא המתיחות מול רצועת עזה, ואמרה כי בריטניה מודאגת "מהרג הפלסטינים בעזה".
"אשמח לדבר גם על עזה. אנחנו מכירים בזכותה של ישראל להגנה עצמית, אבל היה אובדן חיים ויש הסלמה בעזה", אמרה מיי והוסיפה: "אני רוצה שנשוחח על הקלה במצב בעזה וגם על איך אפשר לחזור לפתרון שתי המדינות". נתניהו ענה למיי כי ההפגנות בגבול רצועת עזה אלימות, אך ציין כי ישראל עושה כל שאפשר על מנת לצמצם את כמות הנפגעים בהפגנות.
בפתח הפגישה אמרה מיי לנתניהו ולעיתונאים: "אני שמחה לראות אותך ולשוחח איתך על היחסים הטובים בין בריטניה וישראל וגם על יציבות אזורית וביטחון. השיחות יכללו את איראן ואת הסכם הגרעין. יש בינינו חילוקי דעות. נישאר מחויבים להסכם כל עוד איראן תהיה מחויבת לו. אבל יש הרבה נושאים שצריך לדבר עליהם כמו איך לעבוד יחד מול התוקפנות של איראן והפעילות הבליסטית".
ראש הממשלה אמר למיי: "אני מבקש להתמקד בשתי מטרות משותפות לנו. הראשונה היא כיצד נוכל לוודא שאיראן לא תשיג נשק גרעיני, והשנייה היא כיצד לבלום את תוקפנותה של איראן באיזור, ובמיוחד בסוריה".
נתניהו הוסיף: "בכל הנוגע לעזה, אני חושב שהבעיות שם נובעות מכך שהמטרה המרכזית של החמאס היא להשמיד את ישראל. מה שאנו עדים לו עכשיו הוא לא הפגנה שלווה, הם מנסים לשרוף את שדותינו. זו טכניקה חדשה לתקוף מחבלים שתוקפים מטרות אזרחיות ומתחבאים מאחורי אזרחים, ובמקרה הזה משתמשים באזרחים כמגינים אנושיים. אני חושב שעלינו לגנות זאת ולדון בדרכים למנוע זאת".
אתמול נפגש נתניהו עם נשיא צרפת עמנואל מקרון, והשניים דנו בעיקר על הסכם הגרעין עם איראן. "אנחנו עושים כל מה שאנחנו יכולים כדי להפסיק את התוקפנות של איראן", אמר נתניהו. "האיום הגדול ביותר על העולם זה נשק גרעיני בידי משטר איסלאם רדיקלי כמו טהרן. הארכיון הגרעיני שחשפנו מוכיח שאיראן שיקרה לעולם לגבי תוכנית הגרעין שלה. הם בונים טילים בליסטיים כדי להגיע לצרפת ולמדינות אחרות, והדבר האחרון שאנחנו צריכים להגיד להם זה - 'קחו, תוך 10 שנים אתם יכולים לבנות פצצת גרעין'. אם יהיה משא ומתן חדש צריך לוודא שהפגמים לא יחזרו על עצמם".
עם זאת, נתניהו ציין כי לא ביקש מנשיא צרפת לעזוב את הסכם הגרעין: "לא ביקשתי ממקרון לעזוב את ההסכם, המציאות הכלכלית תכריע בנושא הזה. המיקוד הוא לעצור את התוקפנות האיראנית באזור. המטרה של ישראל, שצריכה להיות משותפת לכל מי שמחפש שלום ויציבות, היא שאיראן תעזוב את סוריה. זה התנאי המקדים. אין לה מה לעשות שם".
יום לפני כן נפגש נתניהו עם הקנצלרית אנגלה מרקל. "אנחנו מעריכים את המדיניות של הקנצלרית מרקל. יש לנו אי-הסכמות מדי פעם אבל הן יותר על שיטה ולא על מטרות", אמר נתניהו, שהתייחס גם להסכם הגרעין עם איראן. "הבעיה בהסכם הייתה שבתמורה לאי-העשרת אורניום לפצצה כיום, היא תוכל להעשיר כמויות בלתי מוגבלות של אורניום למאה, מאתיים פצצות בתוך שבע, שמונה שנים, עשר שנים. ההסכם נותן לאיראן את היכולת לפתח צנטריפוגות מתקדמות פי 40 ואף יותר מזה. שנינו הסכמנו שהעסקה לא מתמודדת עם הטילים הבליסטיים והתוקפנות האיראנית".
נתניהו הזכיר את פרישתה של ארצות הברית מהסכם הגרעין ואמר כי הוא סיכם עם מרקל על הטיפול באיראן ברמה המעשית. "צריך לראות מה עושים עם הדבקות האיראנית בהשגת נשק גרעיני. צריכים לפעול יחד נגד תוקפנות נוספת". מרקל ציינה כי "גרמניה תומכת בזכותה של ישראל לשמור על ביטחונה, ואמרנו זאת לאיראן בכל הזדמנות. המטרה המשותפת של גרמניה וישראל היא למנוע מאיראן להגיע לנשק גרעיני, וכעת נותר להתמודד עם השאלה כיצד להשיג זאת".