שתף קטע נבחר

 

הילד של אירופה. הקנצלר קורץ, בן 31, מגיע

קנצלר אוסטריה, שהקים ממשלה עם מפלגה אנטישמית, יבוא בשבוע הבא לארץ כדי לשכנע: "ארצנו מקבלת יהודים, יש לנו אחריות לישראל". סיפור נסיקתו של המנהיג הצעיר בעולם, שבגיל 27 כבר היה שר החוץ – וכעת מלשכת הקנצלר מנהל קרב בלימה מול האיסלאם

הסטודנטים הירושלמים שייצאו בתחילת השבוע לשתות בירה או להקפיץ צ'ייסר כדי להפיג את המתח של תקופת המבחנים המתקרבת, עשויים לפגוש על הבר בחור אוסטרי בן גילם, סבסטיאן שמו. הוא לא בא לכאן בתוכנית לחילופי תלמידים וגם לא הגיע לסיור דתי במקומות הקדושים. בניגוד אולי לחלקם הוא כבר מצא את דרכו בעולם: זהו קנצלר אוסטריה, סבסטיאן קורץ, ובביקורו פה בימים הקרובים תקוותו היא להוכיח שהוא רואה בישראל לא רק ארץ של היסטוריה מרתקת ועבר עשיר, אלא גם של בילויים – ושל בחירה בחיים.

 

הקנצלר האוסטרי מכריז: הקמנו ממשלה

הקנצלר האוסטרי מכריז: הקמנו ממשלה

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

קורץ יגיע ביום ראשון לביקור בישראל בראש משלחת שבה 30 אנשי עסקים אוסטרים ובליווי שר המדע והחינוך שלו, היינץ פוקסמן. ביום שני הוא ינאם בוועידת AJC בירושלים. קורץ נחשב אמנם לפרו-ישראלי, אבל הוא בא לכאן עם נטל הוכחה: ממשלת הימין שהקים התאפשרה בזכות חבירתו למפלגה שיסודותיה אנטישמיים, וההחלטה הזו רודפת אותו עד עתה.

הקנצלר קורץ. סיים בית ספר ב-2004 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
הקנצלר קורץ. סיים בית ספר ב-2004(צילום: gettyimages)

אינפו גרפיקה אינפוגרפיקה סבסטיאן קורץ קנצלר אוסטריה ביקור ב ישראל מנהיגים צעירים ()

סבסטיאן קורץ נבחר לקנצלר אוסטריה בשנה שעברה, מעט אחרי שחגג יום הולדת 31, ועם השבעתו הפך למנהיג הצעיר ביותר בעולם. הוא הוביל את "מפלגת העם" הימנית-שמרנית שלו לניצחון בבחירות הכלליות עם 30% מהקולות. הניצחון הושג במידה רבה הודות לרעננות שהביא קורץ למפלגה – וגם לבחירה פוליטית אחת מחושבת-היטב ושנויה במחלוקת: לקראת הבחירות עשתה מפלגתו פנייה חדה ימינה בניסיון לקרוץ למי שעשויים היו להצביע למפלגת החירות מהימין הקיצוני.

 

במהלך הקמפיין שלה הרבתה מפלגת העם של קורץ להתבטא נגד בוא המהגרים והאיסלאם לאוסטריה, והוא עצמו הבטיח לנקוט עמדה נוקשה בסוגיית ההגירה. קורץ הזכיר לבוחרים כי כשאירופה פתחה את שעריה למיליוני מהגרים מהמזרח התיכון ומאפריקה בקיץ 2015 הוא עצמו נמנה עם המתנגדים למהלך. בנאומיו דרש להגביל את ההטבות והקצבאות לפליטים ולאסור על נשים לעטות כיסוי ראש. הוא נחשב גם למתנגד חריף לצירוף טורקיה לאיחוד האירופי.

בנימין נתניהו וסבסטיאן קורץ ()
"לאוסטריה אחריות מיוחדת לביטחון ישראל". קורץ עם רה"מ נתניהו

כבר באותם ימים התמודד קורץ עם האשמות שלפיהן הוא מיישר קו עם מנהיגי הימין הקיצוני. כדי לחדד את ההבדל בינו לבינם תקף קורץ את מנהיג מפלגת החירות היינץ כריסטיאן שטראכה, והזכיר את קשריו של זה למפלגות ימין קיצוני באירופה כגון החזית הלאומית של לה פן בצרפת. קורץ טען כי המפלגות האלה רוצות להרוס את האיחוד האירופי, אולם כשהתבררו תוצאות הבחירות לא היסס המנהיג הצעיר לפתוח במשא ומתן עם מפלגתו של שטראכה, וחודשיים אחרי ההליכה לקלפיות הקימו השתיים ממשלה משותפת – הממשלה היחידה במערב אירופה שבה שותפה מפלגת ימין קיצוני.

 

לעזאזל בריסל

קורץ נולד בווינה ב-27 באוגוסט 1986, בן לאב מהנדס ולאם מורה. עם סיום לימודיו בשנת 2004 התגייס לצבא, ולאחר שירותו נרשם ללימודי משפטים באוניברסיטת וינה. ב-2009 היה ליו"ר המשמרת הצעירה של "מפלגת העם" ובשנת 2012 נבחר למועצת העיר וינה. ב-2013, בהיותו בן 27 בלבד, כבר נבחר לפרלמנט האוסטרי, וכעבור שלושה חודשים מונה לשר החוץ. בחודש מאי של השנה שעברה נבחר למנהיג מפלגת העם.

קורץ מפלרטט עם הימין הקיצוני. "לאנטישמיות אין מקום באוסטריה, לא לאנטישמיות הישנה ולא לחדשה" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
קורץ מפלרטט עם הימין הקיצוני. "לאנטישמיות אין מקום באוסטריה, לא לאנטישמיות הישנה ולא לחדשה"(צילום: רויטרס)

בתוך חמש שנים - מהמשמרת הצעירה ללשכת הקנצלר. קורץ ווינר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בתוך חמש שנים - מהמשמרת הצעירה ללשכת הקנצלר. קורץ ווינר(צילום: AFP)

ההחלטה של קורץ לשלב ידיים עם הימין הקיצוני אחרי הבחירות אשתקד הקימה עליו ביקורת בעולם ובירושלים. בדו"ח ממלכתי ישראלי שהגיע לידי ynet בשנה שעברה נקבע בין השאר כי מפלגת החירות היא "מפלגה עם סממנים אנטישמיים מובהקים, אף שהיא מנסה להסתיר אותם". בדו"ח נכתב כי אחד המסרים הבולטים בקמפיין הבחירות של מפלגת החירות היה הצורך להיאבק ב"מאפיה הכלכלית", מונח שמזכיר לרבים את הטענות האנטישמיות באירופה נגד יהודים. עוד צוין בו כי בשנת 2012 פרסם שטראכה קריקטורה שבה מוצג בנקאי בעל אף עקום וחפתים שצורתם מגן דוד.

 

מפלגת החירות הוקמה על-ידי נאצים לשעבר בשנות ה-50, ובעשורים האחרונים היא מנסה לשכנע את הציבור האוסטרי ואת העולם שהיא זנחה לחלוטין את האנטישמיות. בניסיון להפריך את הטענות שהוא ומפלגתו אנטישמיים אף הגיע מנהיג המפלגה שטראכה לישראל בהזמנת גורמים בליכוד וביקר ביד ושם. נשיא המדינה ראובן ריבלין מתח ביקורת על כך והביע תדהמה מ"החבירה התמהונית לקולות הימין הקיצוני באירופה".

 

בבחירות האחרונות, בתקווה להוכיח כי שינתה את דרכה, אף ניסתה מפלגת החירות לגייס מצביעים יהודים, אבל המציאות נותרה בעייתית מאוד: מדי שנה נאלצת המפלגה לסלק חברים בה בשל הצהרות החושפות כי הם עדיין מחזיקים ברעיונות אנטישמיים. הקונגרס היהודי האירופי הזהיר עם הקמת הממשלה האוסטרית החדשה כי "מפלגת החירות אינה יכולה להשתמש בקהילה היהודית כעלה תאנה – היא חייבת להפגין סובלנות וקבלה כלפי כל הקהילות והמיעוטים".

עם מנהיג מפלגת החירות שטראכה. "אי אפשר להשתמש ביהודים כעלה תאנה" (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
עם מנהיג מפלגת החירות שטראכה. "אי אפשר להשתמש ביהודים כעלה תאנה"(צילום: gettyimages)

אחרי הקמת הממשלה האוסטרית הנוכחית החליט ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו כי במשרדי הממשלה שבהם יכהנו שרים ממפלגת החירות תקיים ישראל קשרים עם אנשי הדרג המקצועי בלבד. בנאום בפרלמנט האוסטרי שבו הציג את יעדי ממשלתו אמר קורץ: "לאנטישמיות אין מקום באוסטריה או באירופה. נילחם בכל צורה שלה – הן אנטישמיות ישנה שעודנה קיימת והן אנטישמיות שיובאה לכאן במרוצת השנים".

 

קורץ נפגש עם ראש הממשלה נתניהו בוועידת הביטחון במינכן בפברואר השנה. בחודש שעבר, כשהודיע שיגיע לביקור בישראל, כתב בטוויטר: "לאוסטריה יש אחריות היסטורית מיוחדת שלא לשכוח את הפשעים הנוראיים של השואה ולהיות מחויבת לביטחון ישראל ולאזרחיה. אני מצפה לפגישה עם ראש הממשלה נתניהו ולהעמקת הקשרים בין המדינות".

 

יש לכם חבר

קורץ נחשב פרו-ישראלי מובהק והוכיח שיש לו האומץ לפעול בניגוד למדיניות החוץ הרשמית שמכתיבים אנשי האיחוד האירופי בבריסל. כך למשל שלח את שגריר אוסטריה בישראל מרטין וייס לקבלת הפנים שערך משרד החוץ לרגל העברתה של שגרירות ארה"ב לירושלים. וייס היה אחד השגרירים האירופים היחידים בקבלת הפנים. בדיון בכנסת אמר לאחרונה וייס כי ממשלת קורץ היא הממשלה האוסטרית הידידותית ביותר לישראל מאז שהחל לעבוד בשירות הדיפלומטיה האוסטרית, ב-1990.

הקנצלר זהיר - אולי  מדי? עם החברה סוזן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הקנצלר זהיר - אולי מדי? עם החברה סוזן(צילום: AFP)

"הקשרים עם ישראל בתחומי הכלכלה והתיירות חזקים מאוד", אמר וייס. "לאוסטריה נדרש זמן כדי לקבל את אחריותה בכל הקשור לשואה, ובמשך השנים הייתה מסורת של הסתתרות מאחורי קורבנותיו של העם האוסטרי. האחריות של אוסטריה לשואה היא עמדה ששותפות לה מפלגות רבות, בהן מפלגת החירות. עמדת הממשלה שלנו היא שישראל היא מדינה יהודית, ואוסטריה מכירה באינטרסים הביטחוניים של ישראל".

 

לקראת הגעתו אמר הקנצלר קורץ: "רק אם יהודים יוכלו לחיות בשלום, בחירות ובביטחון ללא כל סייג יהיה אפשר להפוך את הסיסמה 'לעולם לא לשכוח' ל'לעולם לא עוד'". ביום ראשון הוא יבקר ביד ושם ובהר הרצל, ואחר כך יתארח בבית אבות שבו משתכנים יוצאי אוסטריה, בהם ניצולי שואה, ויאכל איתם ארוחת צהריים. הוא יבקר גם בבית הספר הדו-לשוני בירושלים וייפגש עם ילדים יהודים וערבים שלומדים גרמנית. קורץ יסייר בעיר העתיקה ויפקוד גם את הכותל המערבי, וכיאה לבחור צעיר ונמרץ הוא ייצא גם לבילוי בבר קוקטיילים ירושלמי.

 

סבסטיאן השתקן

בחודשים הראשונים לכהונתה ספגה ממשלת קורץ ביקורת ציבורית לא מועטה, אבל זו מוקדה בעיקר במפלגת החירות של שטראכה, בין השאר בשל שערוריות אנטישמיות שבהן הסתבכה וניסיונה לקדם חוק שיאפשר עישון בברים ובמסעדות. קורץ עצמו נותר זהיר מאוד בדבריו, ובשלב מסוים האוסטרים אף לעגו לו על כך שהוא זהיר מדי – אולי אפילו שתקן.

מהגרים מול שוטרים בגבול איטליה-אוסטריה. קורץ רוצה לשלוח כוחות לאפריקה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מהגרים מול שוטרים בגבול איטליה-אוסטריה. קורץ רוצה לשלוח כוחות לאפריקה(צילום: EPA)

בימים אלה מנסה קורץ לפרוע שטרות ולקיים את הבטחות הבחירות שלו הנוגעות למהגרים. רק ביום שישי הוכיחה ממשלתו של קורץ כי בכל הנוגע לאיסלאם הקיצוני היא מתכוונת לנקוט יד קשה: משרד הפנים של אוסטריה הודיע על סגירת שבעה מסגדים וגירושם של 60 אימאמים ובני משפחותיהם במסגרת מבצע נגד האיסלאם הפוליטי. 

 

בסוף מאי הודיעה ממשלת קורץ על תוכנית שבמסגרתה יקוצצו דרמטית ההטבות לאזרחים זרים באוסטריה, בהם מבקשי מקלט ופליטים. המטרה היא בין השאר להרתיע מבקשי מקלט אחרים מלהגיע למדינה. קורץ אמר כי "מבהילה" העובדה שרוב האנשים שמקבלים תשלומי הבטחת הכנסה גרים בווינה ושבערך מחציתם אזרחים זרים.

 

בחודש שעבר גם הציע קורץ לשלוח כוחות של משטרת הגבולות של האיחוד האירופי לצפון אפריקה כדי למנוע שם ממהגרים לצאת למסע לאירופה דרך הים התיכון. ביולי תתמנה אוסטריה לנשיאה התורנית של האיחוד האירופי, וייתכן מאוד שזו המדיניות שהיא תנסה לקדם במהלך כהונתה.

 

הכתבה הוכנה בסיוע סוכנויות הידיעות רויטרס, AP ו-AFP
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages
קורץ. יד קשה נגד האיסלאם הפוליטי
צילום: gettyimages
מומלצים