שתף קטע נבחר
עיבוד מחשב: מיכל וולבה

גל ירוק: סעודיה מכינה הפתעות במונדיאל

אם מישהו חשב שהסעודים מתכוונים לעמוד בציפיות ולהיות הנבחרת החלשה בטורניר, כדאי שיחשוב שוב - השחקנים של חואן אנטוניו פיצי נראים כמו יחידה חזקה, שמקשה מאוד גם על הנבחרות הגדולות בעולם. בזמן שרוסיה מזלזלת, הבזים מחפשים את הטרף הבא

זה די הזוי, אבל משחק הפתיחה של המונדיאל, זה שירים את המסך על חגיגת הספורט הגדולה ביותר בעולם, אמור להיות גם המשחק הגרוע ביותר של הטורניר.

 


 

לפחות על פי הדירוג החדש של פיפ"א, מדובר במפגש של שתי הנבחרות החלשות ביותר מבין 32 המשתתפות: המארחת רוסיה, שצנחה למקום ה-70 בעולם, מול סעודיה, שנמצאת רק שלושה מקומות מעליה.

 

נבחרת סעודיה (צילום: getty images)
הכי חלשה במונדיאל? לא בטוח. נבחרת סעודיה(צילום: getty images)

נכון, דירוג פיפ"א זה לא משהו שצריך לסמוך עליו יותר מדי. במיוחד כשהוא לוקח בחשבון גם משחקי ידידות, כאלו שהמאמנים מנסים בהם הרכבים, מערכים ושחקנים, שבמקרים רבים לא יהיו משמעותיים במאני טיים, במונדיאל עצמו.

 

זה שרוסיה היא נבחרת בינונית מאוד, את זה כולם יודעים. ההסבר הפשוט: השחקנים שעומדים לרשותו של המאמן סטניסלב צ'רצ'סוב לא מספיק איכותיים. מביך, אבל רוסיה לא ניצחה כבר שמונה חודשים, תקופה בה קיימה שבעה משחקי הכנה.

 

ברוסיה חוששים, ובצדק, שהנבחרת הלאומית תיכשל בגדול ותהיה המארחת השנייה בהיסטוריה שלא עוברת את שלב הבתים. למי ששאל, היחידה עד עתה הייתה דרום אפריקה ב-2010.

 

כשנערכה הגרלת הבתים בדצמבר, האוהדים במוסקבה ובסנט פטרבורג נשמו לרווחה. אז נכון, אורוגוואי היא מעל כולן בבית 1, אמרו כולם. אבל את מצרים וסעודיה אפשר וצריך לנצח, גם בסיוע הקהל המקומי.

 

"יהיה קשה מול מצרים של מוחמד סלאח וכמעט בלתי אפשרי נגד אורוגוואי, אבל לפחות נפתח את המונדיאל עם ניצחון", אמרו הפרשנים ברוסיה אחרי ההגרלה. "כי סעודיה היא הנבחרת החלשה ביותר לא רק בבית 1, אלא במונדיאל כולו".

 

נבחרת רוסיה (צילום: AP)
הרוסים לא סופרים את סעודיה(צילום: AP)

 

אז זהו, שבינתיים הסעודים עקפו את הרוסים בדירוג פיפ"א ויותר מזה, מי שראה את "הבזים הירוקים" מול אלופת העולם גרמניה אתמול (שישי) בערב, יודע שלרוסיה מצפה משימה לא פשוטה במשחק הפתיחה בעוד חמישה ימים (14 ביוני, 18:00) באצטדיון לוז'ניקי במוסקבה.

 

אפילו גרמניה התקשתה 

גרמניה, שעלתה למפגש בהרכבה החזק ביותר, פתחה חזק ועלתה מהר מאוד ליתרון משער של טימו ורנר. אבל ככל שהמשחק התקדם הסעודים צברו ביטחון, לא חששו לצאת קדימה והוכיחו שיש להם מה להציע מעבר לאקזוטיות מזרח תיכונית.

 

את המחצית הראשונה סיימה גרמניה ביתרון 0:2 לאחר שער עצמי חסר מזל של הבלם הסעודי עומאר האוסאווי. אולם הסעודים נראו טוב ובמחצית השנייה הגבירו את הקצב ויצרו לא מעט בעיות להגנה הגרמנית.

 

שש דקות לסיום הצליחה הנבחרת בירוק לצמק ובתוספת הזמן כמעט והשוותה. התקפה מסוכנת הסתיימה עם ספק עבירה של מאטס הומלס ברחבה. הסעודים דרשו פנדל ולא קיבלו, אבל מה שהם קיבלו, וביד רחבה, היו מחמאות.

 

תומאס מולר ועבדאללה עוטייף (צילום: EPA)
הסעודים לא ויתרו לרגע. תומאס מולר מול עבדאללה עוטייף(צילום: EPA)

 

סעודיה אמנם הפסידה 2:1, אבל השחקנים שלה ירדו מכר הדשא בלברקוזן מחויכים. התחושה הכללית הייתה שהנבחרת מגיעה מוכנה למונדיאל ובניגוד לתחזיות המוקדמות, יש לה סיכוי להפתיע. היא נבחרת הרבה יותר טובה ממה שמרבית פרשני הכדורגל בעולם העריכו.

 

והאמת היא שאם מביטים על התוצאות שעשתה סעודיה בתקופה האחרונה, גם אפשר להבין זאת. בחודש שעבר היא ניצחה את אלג'יריה 0:2 ואת יוון 0:2. היא אומנם הפסידה 2:1 לאיטליה, אבל נראתה טוב מאוד במחצית השנייה מול ה"סקוודרה אזורה".

 

הרבה מחמאות מגיעות למאמן הארגנטינאי חואן אנטוניו פיצי, שמונה לתפקיד בנובמבר. פיצי, מי שהוליך את צ'ילה לזכייה בקופה אמריקה ב-2016, הוא מאמן מהזן החדש, כזה שאוהב להחליף שיטות ותפקודים.

 

חואן אנטוניו פיצי (צילום: EPA)
הביא סדר. חואן אנטוניו פיצי(צילום: EPA)

 

העסקה עם ספרד כשלה

כך למשל במחצית השנייה מול האיטלקים הוא הוציא את החלוץ מוהנד עסירי ושיחק למעשה בלי חלוץ מספר 9. בכך סעודיה השתלטה על מרכז המגרש ועם השחקנים המהירים והזריזים שלה החלה להגיע למצבים.

 

מי שכבש את השער המצמק מול איטליה, יחיא אל-שהרי, היה אחד המצטיינים גם מול גרמניה. כמעט כל המהלכים ההתקפיים עברו דרך הקשר הימני בן ה-27, ש"מתנשא" לגובה של 1.64 מ'.

 

יחיא אל שהרי (צילום: getty images)
שחקן קטן-גדול. יחיא אל שהרי(צילום: getty images)

 

אל-שהרי הוא אחד משלושה מכוכבי הנבחרת ששהו בחצי השנה האחרונה בספרד, כמושאלים בקבוצות מהליגה הראשונה שם. מי שקלטה אותו הייתה לגאנס, אולם הוא לא זכה לשחק אפילו לא דקה אחת בלה ליגה.

 

מי שכן שיחק ואפילו הרשים (מעט) בספרד היה הקשר בן ה-26 סאלם אל-דאוסארי, שהצטרף לוויאריאל. הוא עלה לשחק במחזור הסיום של העונה כשהצוללת הצהובה אירחה את ריאל מדריד, אז נכנס כמחליף בדקה ה-57, והיה שותף לתיקו 2:2 המכובד מול אלופת אירופה.

 

גם אל-דאוסארי הצטיין מול המנשאפט וגם עליו יצטרכו הרוסים להשגיח בשבע עיניים ביום חמישי הקרוב.

 

סאלם אל דאוסארי (צילום: getty images)
הרשים גם מול ריאל. סאלם אל דאוסארי(צילום: getty images)

 

השחקן השלישי ששהה בספרד בחודשים האחרונים הוא הצעיר שבחבורה, פאהד אל-מוואלד, שהצטרף ללבאנטה. הקשר בן ה-23 רשם שתי הופעות בלה ליגה, ובסך הכל 25 דקות.

 

כשנחתם ההסכם בין ההתאחדות הסעודית לבין זו הספרדית, במסגרתה הושאלו תשעה שחקנים לקבוצות ספרדיות (שלושה בליגה הראשונה ושישה בליגה השנייה), בממלכה היו משוכנעים שהצעד יסייע לנבחרת במונדיאל. המחשבה הייתה שהשחקנים הללו רק ישתפרו אם יתאמנו ובעיקר ישחקו בליגה שהיא ברמה גבוהה בהרבה מאשר הליגה הסעודית.

 

הם רק לא לקחו בחשבון שהשחקנים כמעט ולא ישחקו. עובדה, השלושה שהצטרפו לקבוצות הליגה הראשונה צברו ביחד 58 דקות בארבעה חודשים. ששת האחרים שהושאלו לקבוצות מהליגה השנייה כלל לא נמצאים בסגל הסופי למונדיאל. אגב, שכרם של השחקנים שולם במלואו ע"י ההתאחדות הסעודית.

 

פאהד אל-מוואלד (צילום: EPA)
הם לא בדיוק השתפרו בספרד. פאהד אל-מוואלד(צילום: EPA)

 

מה שנראה בהתחלה כרעיון מצוין הפך מהר מאוד לסיוט, והחשש היה שהשלושה יגיעו למונדיאל ללא כושר משחק. ובכן, לפחות על פי מה שראינו מול גרמניה, בג'דה ובריאד יכולים להירגע. יחיא, סאלם ופאהד נראים פשוט מעולה.

 

ובכל זאת, בסעודיה חוששים מחוסר הניסיון של השחקנים ברמה הבינלאומית. בניגוד לכמעט כל יתר הנבחרות בטורניר, כל 23 שחקני הנבחרת משחקים בליגה המקומית החלשה.

 

געגועים לשנות ה-90 

12 שנים עברו מאז הפעם האחרונה שסעודיה שיחקה במונדיאל וכמובן שאף שחקן מאז כבר לא נמצא בסגל. בשנים האחרונות חלה דעיכה מתמדת בהישגים של הנבחרת ששיחקה בארבעה מונדיאלים רצופים, בין 1994 ל-2006.

 

היא הודחה ע"י בחריין הקטנה במוקדמות של 2010, ונכשלה גם בשתי אליפויות אסיה האחרונות. בשנים ההן הוחלפו לא פחות משבעה מאמנים, ביניהם גם פרנק רייקארד, מי שהוליך את ברצלונה לזכייה בליגת האלופות ב-2006.

 

מוחמד אל-סהלאווי (צילום: AP)
הכוכב הגדול. מוחמד אל-סהלאווי(צילום: AP)

 

וואלג'עביר, העורך הראשי של אתר העוסק בכדורגל המזרח תיכוני, מסביר: "בנבחרת של שנות ה-90 היה אלמנט של המשכיות. השחקנים אז שיחקו בכל ארבע שנים במונדיאל ורשמו הצלחות בטורנירים באסיה. היה להם הרבה מאוד ניסיון. בנבחרת הנוכחית זה לא קיים. בסגל יש רק שחקן אחד שנותר מהנבחרת שהגיעה לגמר אליפות אסיה ב-2007 והפסידה לעיראק".

 

סמי אל-ג'אבר, מכוכבי הנבחרת הסעודית הגדולה, ששיחק בארבעה מונדיאלים והבקיע בשלושה מהם, מוסיף: "למשחקים בליגה הסעודית אין את האינטנסיביות שתסייע לשחקנים להיות מוכנים לטורניר כמו המונדיאל. לכן חשבו על הרעיון של השאלות לקבוצות זרות".

 

כשפיצי מונה למאמן הנבחרת הוא הבין שעיקר כוחה של סעודיה יהיה בקישור. שם נמצאים השחקנים הטובים והמנוסים, ובכלל, סגנון המשחק של סעודיה מבוסס על משחק מסירות במרכז המגרש. טכניקה אישית יש לשחקנים ומה שפיצי חידד והוסיף זה את האירגון הקבוצתי.

 

ברט ואן מארוויק, המאמן ההולנדי שהעלה את הסעודים למונדיאל, שיחק בסגנון שונה לחלוטין: 3-3-4 והתקפות מתפרצות. פיצי החליט לשנות גישה, לצופף את מרכז המגרש ולתת לשחקנים היצירתיים לבוא לידי ביטוי.

 

נקודת התורפה היא ההתקפה, וזה לא מקרי שבסגל יש רק שני חלוצים, מוהנד עסירי ומוחמד אל-סהלאווי. לעומת זאת נמצאים בסגל תשעה קשרים, כשחמישה מהם אמורים להיות בהרכב בכל משחק במונדיאל.

 

לפני המשחק אתמול היו בסעודיה שחששו מהשפלה. אף אחד לא שכח את התבוסה 8:0 במונדיאל לפני 16 שנה. בסופו של דבר האוהדים בבית לא רק שנשמו לרווחה, אלא גם החלו להאמין שיש מצב להפתעה ולהעפלה לשמינית הגמר, בדיוק כמו שעשו "הבזים הירוקים" ב-1994. בעוד חמישה ימים נהיה הרבה יותר חכמים.

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: getty images
נבחרת סעודיה חוגגת
צילום: getty images
מומלצים