טראמפ: לקים יש הזדמנות, אבל היא חד-פעמית
אחרי סופ"ש מתוח עם מנהיגי ה-G7 בצל החלטתו להטיל מכסים, נערך נשיא ארה"ב לפסגה ההיסטורית עם שליט צפון קוריאה השבוע. "תוך דקה אדע אם קים ג'ונג און רציני – אם ארגיש שהוא לא רציני, לא אאריך את השיחות". על אירופה איים: "אם תנקמו בנו על המכסים, תטעו. לא ינצלו אותנו עוד"
נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, אמר הערב (שבת) בוועידת ה-G7 לקראת הפסגה הצפויה לו עם שליט צפון קוריאה בסינגפור כי "קים ג'ונג און באמת יכול להפוך את צפון קוריאה למדינה גדולה, אבל זו הזדמנות חד-פעמית". טראמפ, שייפגש עם קים בשלישי לפנות בוקר שעון ישראל במעמד שעד לפני שבועות אחדים נשמע דמיוני, כינה את נסיעתו לפסגה בסינגפור "משימה של שלום".
"אני באמת מאמין שקים הולך לעשות משהו חיובי עבור ארצו. אנחנו חייבים להביא לפירוק צפון קוריאה מנשק גרעיני", אמר טראמפ לאחר פגישותיו בקנדה. הוא ציין כי הוא מעריך את מה שעשתה פיונגיאנג עד כה כדי להפחית את המתיחות בינה לבין וושינגטון. טראמפ אמר כי יידע "בתוך דקה" אם קים רציני בכל הנוגע לוויתור על הנשק שלו, וכי אם ירגיש שקים אינו רציני – לא יאריך את השיחות.
צפון קוריאה הייתה רק אחד הנושאים שבהם עסקו מנהיגי ארגון המדינות המתועשות G7 שהתכנסו בסוף השבוע בקוויבק – ולא המרכזי שבהם. במוקד הוועידה עמדה מלחמת הסחר המסתמנת בין ארה"ב לבין קנדה והאיחוד האירופי, בעלי בריתה, בעקבות החלטת טראמפ להטיל מכסים על ייבוא פלדה ואלומיניום מהן לארה"ב.
אחרי פגישותיו עם המנהיגים אמר הערב טראמפ כי אם מדינות כלשהן יחליטו לנקוט פעולות תגמול נגד ארה"ב בתחום הסחר כעונש על המכסים שהטילה – הן יעשו טעות. "זו לא הייתה פגישה של ויכוחים, מערכות היחסים היו טובות מאוד", טען הערב טראמפ. "אינני מאשים את מנהיגי ה-G7 בהסכמי הסחר הקיימים, אבל הימים האלה נגמרו. ארה"ב נוצלה במשך עשרות שנים, ואיננו יכולים לאפשר זאת עוד". טראמפ טען כי מדינות ה-G7 מתחילות להיות מחויבות יותר לסחר הוגן עם ארה"ב וכי ועידת ה-G7 הייתה "מוצלחת מאוד".
ממשל טראמפ, נזכיר, הודיע בשבוע שעבר כי החליט להטיל מכסים על פלדה ואלומיניום מאירופה, מקנדה וממקסיקו – מס של 25% על פלדה ומס של 10% על אלומיניום. טראמפ קיבל את ההחלטה להטיל מכסים על הסחורות הללו כבר בתחילת השנה, אבל האיחוד, קנדה ומקסיקו קיבלו פטור מהם לחודשיים. כעת הם לא ייהנו עוד מהפטור הזה. החלטתו של טראמפ עלולה לעורר מלחמת סחר בין ארה"ב לכמה מבעלות הברית הגדולות ביותר שלה.
טראמפ הכריז על המכסים במרץ והסביר שהם נחוצים כדי להגן על ארה"ב מהתחרות הבלתי הוגנת ושלכן הם יחזקו את הביטחון הלאומי. הממשל טען כי ייצור הפלדה והאלומיניום בחו"ל הוריד את מחיריהם, פגע ביצרנים האמריקנים ויצר את מה שמשרד המסחר האמריקני מכנה "איום על הביטחון הלאומי". מבקרי הצעד מזהירים כי הוא יגרום דווקא למצוקה בקרב יצרני פלדה ואלומיניום אמריקניים – אלה שאינם מסוגלים לספק את כל צורכיהם בעצמם וצריכים להיעזר בייבוא מחו"ל.
הודעת טראמפ עוררה מיד תגובות חריפות. נשיא צרפת עמנואל מקרון אמר בשבוע שעבר כי ההחלטה "סוגרת את הדלת לשיחות נוספות". ראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו אמר כי "המחשבה שקנדה יכולה להיות איום על הביטחון הלאומי של ארה"ב בלתי מתקבלת על הדעת". נשיא הנציבות האירופית ז'אן קלוד יונקר הודיע כי לאיחוד האירופי לא נותרה ברירה אלא לנקוט צעדי נגד בעקבות המהלך של טראמפ. גם קנדה ומקסיקו הודיעו על הטלת מכסים נגדית על מוצרים אמריקניים.
שלשום הזהיר מקרון את טראמפ כי שום מנהיג אינו מכהן לנצח, ואמר כי אם לא תהיה ברירה – מדינות ה-G7 מוכנות להפוך גם לשש, בלעדי ארה"ב: "מדינות ה-G7 בלי ארה"ב, כשמחברים אותן יחד, הן עדיין שוק גדול יותר מהשוק האמריקני. לא תהיה הגמוניה בינלאומית אם נדע כיצד להתארגן". אתמול קרא טראמפ להחזיר את רוסיה לארגון המדינות המתועשות, ולהפוך אותו שוב ל-G8, כפי שהיה במשך שנים. רוסיה הורחקה מהארגון בשל פלישתה לאוקראינה והמתיחות העמוקה בינה לבין המערב. קריאתו של טראמפ מעידה על חילוקי הדעות הקשים בינו לבין אירופה, שניכרו כבר בשלל תחומים אחרים, בהם הסכם הגרעין האיראני, הסחר והשמירה על הסביבה.