תפסו גל: שלושה צבי ים הושבו בחזרה לטבע
שני צבי ים חומים וצב ים ירוק שנפצעו בטבע בחודשים האחרונים והובאו למרכז הארצי להצלת צבי ים של רשות הטבע והגנים במכמורת, שוחררו בחזרה לטבע בחוף אולגה. השבת הצבים הוקדשה לזכרו של אלעד קדוש, מתנדב בן 26 במרכז ההצלה שהלך לעולמו. "ההתנדבות והנתינה היו חשובים לו מאוד", מספרים בני משפחתו וחבריו
צבי הים יעקב, גל ורונן בילו את החודשים האחרונים בשיקום במרכז הארצי להצלת צבי ים של רשות הטבע והגנים בבית הספר הימי "רמות ים" במכמורת.
יעקב, צב ים ירוק נמצא בסוף השנה שעברה בחוף מעיין צבי לאחר שנמצא על החוף. לאחר שהובא למרכז ההצלה לא נמצאו פציעות חיצוניות, אך המטפלים גילו כי הוא צף על הצד לאחר שהוכנס למיכל מים.
לדברי יניב לוי, מנהל המרכז, אופן הציפה של יעקב הצב העיד על כך הוא ככל הנראה נפגע בריאות. לאחר בדיקת הדמייה בבית החולים הווטרינרי בבית דגן, התגלה כי באחת הריאות ישנו אוויר מחוץ לריאה, הגורם לכיווץ הריאה.
"ממצאים אלו מסבירים את הציפה על הצד אך עדיין איננו יודעים מה גרם למצב זה מלכתחילה, כלומר לאוויר להגיע אל מחוץ לריאה. בכדי לעזור ליעקב לשחות בצורה מאוזנת, חיברנו עם דבק שלא פוגע בצב, משקולות לצד שצף". לאחר סדרת אימונים, יעקב החל לשחות היטב ובצורה מאוזנת ללא הסיוע של המשקולות.
לשריון של יעקב הוצמד באמצעות דבק מיוחד משדר לווייני השוקל כ-128 גרם, שישדר את נתוני המיקום של הצב ברגע שהוא יעלה לנשום מעל פני המים ובאיזה עומקים הצב צולל כדי לחפש אחר מזון או באם הפסיק לשחות. ברשות מציינים כי לא מפריע לפעילות הצב או ביכולתו לשחות ולצלול לעומק, או לצוד טרף ולברוח מטורפים.
הצבים שהובאו בסוף השבוע אל חוף אולגה, הושבו לטבע בנוכחות של דייגים, מתנדבי המרכז וחובבי טבע רבים שהגיעו לצפות בהשבה. ברשות הטבע והגנים בחרו להקדיש את ההשבה לטבע לזכרו של אלעד קדוש, מתנדב במרכז ההצלה שהלך לעולמו בחודש שעבר בגיל 26.
גיא איבגי, מנהל הצבייה במרכז ההצלה של צבי הים מספר כי אלעד התנדב במשך כעשרה חודשים במרכז ההצלה. "הוא בחור נעים, חייכן, תורם ובכל פעם שהזדקקנו לסיוע, הוא הגיע", הוא אומר. "הוא מתנדב של שגר ושכח, יודע כל מה שצריך לעשות בצבייה, החל מניקוי הצבים, שקילה והאכלתם".
בני משפחתו של אלעד וחבריו הגיעו לצפות בהשבת הצבים שהוקדשה לזכרו. "אלעד נולד עם מחלה נדירה איתה התמודד בגבורה כל ימי חייו", מספר אלי מרציאנו, בן דודו של אלעד. "הוא הבין כבר מגיל צעיר שהחיים הם לא יותר ממשהו רגעי, ולכן ההתנדבות והנתינה לאחר היו מאוד חשובים לו. הוא אהב מאוד בעלי חיים והתנדב כאן במכמורת בטיפול בצבי הים. אנחנו מרגישים שאולי משהו מאלעדי שלנו נמצא עם הצב יעקב שחזר היום לים, לטבע ולמקום שהוא הכי אהב".
החייאה לצב ים שטבע
רונן, דייג מזה כ-30 שנה מגבעת אולגה מספר כי יצא לפני כארבעה חודשים לדיג שגרתי ולאחר זריקת הרשתות. הוא שב עם שותפו לפנות בוקר כדי להרים את הרשתות ולבדוק באם נתפסו דגים. "בדרך ראינו משהו מבצבץ במים וגילינו שזה צב ים חום תשוש שעומד למות בכל רגע. יצרתי קשר עם יניב ממרכז ההצלה והבאתי את הצב לחוף הים שם נעשתה לו הנשמה".
צב הים הצעיר שטבע עבר הליך החייאה מיוחד שפותח במרכז ההצלה. "הצב היה ללא רוח חיים, אך בעזרת טכניקה חדשה של החייאה בצבי ים, הצלחנו לשטוף יותר מחצי ליטר של מי מלח מהריאות והוא חזר לחיים כשהוא חזק מאוד וציידנו אותו במשדר לוויני".
לדברי רונן, זו הפעם השלישית שאני מציל צב ים. הכי חשוב הוא אף פעם לא להתייאש, גם אם הצב נראה מת. זה כיף לראות פה את כל האנשים שהגיעו לשמוח כמו בחתונה כשהצבים שבים לטבע".
הצבה האחרונה שהצטרפה אל השניים היא גל, צבת ים חומה בוגרת שנמצאה בתחילת השנה בחוף נווה ים כשהיא באפיסת כוחות וסבלה מפגיעות הדף שגרמו לקרעים בריאות. לאחר חמישה חודשים שיקום היא נמצאה כשירה לטבע לטבע. צבת הים אומנם רואה רק בעין אחת, אך היא מסוגלת לשחות היטב ולצוד את מזונה בכוחות עצמה.
פרויקט המעקב הלווייני של רשות הטבע והגנים החל ב-2008 ומאז מושדרו צבי ים רבים, כדי לעקוב אחרי מסלולי הנדידה של צבי הים החומים והירוקים, ובעיקר של נקבות הצבים המטילות בחופי הים התיכון. בשנים האחרונות מנסים אנשי המרכז לבדוק האם הצבים שעוברים שיקום ממושך, אכן חוזרים אל מקומות המחייה הקודמים שלהם טרום הפציעה.
ברשות ציינו כי שחרור צבי הים התקיים במסגרת "שבוע אדם וים" השנתי, במהלכו מציינים בארגון עד ה-16 לחודש את חשיבות שמורות הטבע הימיות בים התיכון בשילוב עם פעולות קהילתיות והסברה.