מסאדאת עד קים ג'ונג און: הפגישות שעשו היסטוריה
הביקור הדרמטי שסלל את הדרך לשלום בין ישראל למצרים, לחיצת היד בין רבין לערפאת ושיחות מנהיגי המעצמות במלחמה הקרה. בחזרה לפסגות פורצות דרך, לקראת המפגש הלילה של טראמפ וקים
העולם ממתין בסקרנות לפגישה ההיסטורית הלילה בין דונלד טראמפ לקים ג'ונג און, מפגש פסגה שבשנה שעברה היה קשה להאמין שיתקיים. מאז חלה תפנית דרמטית ביחסי החוץ של רודן צפון קוריאה, שכבר נפגש פעמיים עם נשיא דרום קוריאה בגבול המדינות. שתי הקוריאות הביעו נכונות לסיים את המלחמה ביניהן, וייתכן שהבשורה תצא ממפגש הפסגה בין טראמפ לקים. לקראת הפסגה, הנה כמה פגישות שכבר עשו היסטוריה.
סאדאת מגיע לישראל
אנוואר סאדאת עשה היסטוריה ב-19 בנובמבר 1977, כשהיה המנהיג הערבי הראשון שביקר במדינת ישראל מאז הכרזת העצמאות. כשנחת בשדה התעופה קיבלו את פניו ראש הממשלה מנחם בגין והנשיא אפרים קציר. גדודי הצלמים ושומרי הראש כמעט שהסתירו את לחיצת הידיים ההיסטורית בין ראש ממשלת ישראל לנשיא מצרים.
הפגישה בירושלים סללה את הדרך להסכם קמפ דיוויד, ולחתימה על הסכם השלום במרס 1979. הסכם השלום בין ישראל למצרים עורר זעם גדול נגד סאדאת בארצו. שנתיים אחרי הסכם השלום הוא נרצח.
עושים שלום בקולומביה
ב-23 בספטמבר 2015 בהוואנה נפגש נשיא קולומביה חואן מנואל סנטוס עם רודריגו לונדיניו ("טימושצ'נקו"), מנהיג ארגון המורדים FARC. לחיצת היד ההיסטורית, בתיווך נשיא קובה ראול קסטרו, הגיעה אחרי שלוש שנים של מו"מ לסיים סכסוך ארוך שגבה את חייהם של יותר מ-220 אלף בני אדם.
בעקבות ההסכם זכה סנטוס בפרס נובל לשלום. לאכזבתו הרבה, הסכם השלום נדחה במשאל העם. מאז הציג סנטוס הסכם חדש, שהועבר לאישור הקונגרס, וארגון המורדים הפך למפלגה.
רבין וערפאת חותמים על הסכם אוסלו
אחרי חודשים של מו"מ חשאי בנורבגיה נפגשו יצחק רבין ויאסר ערפאת בבית הלבן לחתימה על הסכם אוסלו ב-13 בספטמבר 1993. באחד הרגעים הזכורים בתולדות הסכסוך הישראלי-פלסטיני לחצו שני המנהיגים ידיים, וחתמו על ההסכם שתיאר בקווים כלליים הצעה להסדרי ביניים של ממשל עצמי פלסטיני.
שנתיים אחר כך, בספטמבר 1995, חתמו המנהיגים על הסכם אוסלו ב'. הסכמי אוסלו עוררו מחלוקות עזות בציבור הישראלי. יצחק רבין נרצח חודשיים אחרי החתימה על אוסלו ב'.
עידן חדש ביחסי ארה"ב וקובה
לחיצת היד של ברק אובמה וראול קסטרו בטקס האשכבה של נלסון מנדלה הייתה מחווה ראשונה של פיוס אחרי עשרות שנים של עוינות. המחוה הזו הייתה ההתחלה של שיפור דרמטי ביחסים.
ביולי 2015 ארה"ב וקובה נרמלו את היחסים ושיקמו את היחסים הדיפלומטיים, ושנה אחר כך הגיע אובמה לקובה – ביקור ראשון של נשיא אמריקני במדינה הקומוניסטית מזה 88 שנים. וושינגטון הקלה את האמברגו שהטילה על קובה, וחברות אמריקניות חידשו את הטיסות להוואנה בנובמבר 2016.
פריצת דרך בסינגפור
הפגישה של טראמפ וקים לא תהיה הפגישה ההיסטורית הראשונה בסינגפור. לפני שלוש שנים, אחרי עשרות שנים של עוינות מאז שמלחמת האזרחים הסינית הסתיימה ב-1949, נפגשו בסינגפור נשיאי סין וטיוואן, שי ג'ינפינג ומא יינג ג'או.
הפסגה בין המנהיגים הובילה להקמת ערוץ תקשורת בין שתי הממשלות, ולהורדת המתיחות בין סין לטיוואן. הפגישה אמנם הייתה היסטורית ופורצת דרך, אך עם זאת אף אחד מהצדדים לא הסכים לוויתורים מרחיקי לכת. הפגישה אף עלתה לנשיא מאב כסאו. בבחירות בטיוואן ב-2016 העדיפו הבוחרים שחששו לריבונות האי את יריבתו צאי אינג-ון, שהתנגדה להתקרבות עם בייג'ינג.
קנדי וחרושצ'וב, רייגן וגורבצ'וב
ב-4 ביוני 1961, שיא המלחמה הקרה, נפגשו בוועידת וינה נשיא ארה"ב ג'ון קנדי ומנהיג ברית המועצות ניקיטה חרושצ'וב. מנהיגי שתי המעצמות שוחחו על המשבר בברלין המחולקת (עוד לפני בניית החומה), הפלישה למפרץ החזירים בקובה והמתיחות בלאוס.
בתקשורת הכתירו את הפגישה כניצחון של קנדי, שסיפר אחר כך שהפגישה הייתה "הדבר הכי גרוע" שקרה לו. "חרושצ'וב התעלל בי, הוא קרע לי את הצורה", סיפר.
ב-19 בנובמבר 1985 נפגשו רונלד רייגן ומיכאיל גורבצ'וב בג'נבה, לשיחה על סיום מירוץ החימוש של ארה"ב וברית המועצות וסיום המלחמה הקרה. זו הייתה הפגישה הראשונה מבין חמש פגישות של מנהיגי המעצמות בשלוש השנים הבאות. גורבצ'וב אמר שלא היו לו ציפיות מיוחדות מהפגישה, אך ציין שהיא הניחה את היסודות לשלום בעתיד. המלחמה הקרה הסתיימה ב-1991, שנת התפרקותה של ברית המועצות.
"רעידת אדמה בסין"
בפברואר 1972 נרשם שינוי משמעותי ביחסי ארה"ב וסין. ריצ'רד ניקסון הגיע לפגוש את מאו דזה דונג – ביקור ראשון של נשיא אמריקני בסין. הגעתו חתמה יותר מעשרים שנה של עוינות והוביל ליחסים כלכליים ופוליטיים הדוקים. ווינסטון לורד, דיפלומט אמריקני שהיה בפגישה, אמר שהביקור של ניקסון בסין הקומוניסטית היה "רעידת אדמה גאופוליטית".