המלצות הוועדה לבחינת גיוס חרדים: סנקציות כלכליות על ישיבות במקום סנקציות פליליות
קביעת יעדי גיוס חדשים, העלאה הדרגתית במספר המשרתים, סנקציות כלכליות משמעותיות על אי-עמידה ביעדי הגיוס וקידום הטבות ותגמולים לכלל המשרתים
הוועדה לבחינת גיוס בני הציבור החרדי, המשותפת למשרד הביטחון ולצה"ל, ממליצה על הוספת מסלולי שירות מותאמים לציבור החרדי שיקדמו השתלבות בתעסוקה. לצידם ממליצה הוועדה לקדם הרחבה של סנקציות מנהליות נגד עריקים ומשתמטים. בין יתר ההמלצות: קביעת יעדי גיוס חדשים לצה"ל ולשירות הלאומי, העלאה שנתית הדרגתית במספר המשרתים, סנקציות כלכליות משמעותיות על אי-עמידה ביעדי הגיוס וקידום הטבות ותגמולים לכלל המשרתים.
לקריאת עיקרי המלצות הוועדה לחצו כאן
המלצות הוועדה המלאות קובעות, בין היתר, כי אי-עמידה ב-85% מיעדי הגיוס במשך 3 שנים ברציפות תביא לביטול התיקון לחוק. כמו כן, יינתנו הטבות ותגמולים לכלל המשרתים על מנת לצמצמם את אי-השוויון, תקודם הרחבה של סנקציות מנהליות על ישיבות נגד עריקים ומשתמטים וצה"ל והשירות הלאומי יוסיפו מסלולי שירות מותאמים לציבור החרדי שיקדמו השתלבות בתעסוקה.
"היקף המתגייסים בני הציבור החרדי לצה"ל הוכפל פי 10 בעשור האחרון", נמסר מהוועדה. "יש להמשיך במאמצים ולהגדיל באופן הדרגתי את כמות המשרתים בצה"ל ובשירות הלאומי. המהלך מתכתב עם תהליכים המתרחשים במגזר החרדי וההצעה היא בניית תוכנית רב-שנתית המאפשרת להם להעמיק ולהבשיל ובמקביל להתגייס במספרים הולכים וגדלים".
יצוין כי ההמלצות מבטלות למעשה את הסנקציות הפליליות ומשאיר את מרבית החרדים בישיבותיהם. היעדים השנתיים דומים ליעדים שהיו עד כה ואינם מחייבים, כגון כמו מכסות גיוס שיש למלא. בנוסף, הסנקציה הכלכלית שכביכול תוטל על ישיבות בגלל אי-עמידה ביעדי הגיוס תהיה חלקית, מצומצמת ומדורגת. העלייה בדמי הקיום והחיזוקים למשרתים הקיימים כבר החלו בשנים האחרונות בטרם המתווה החדש.
מהפורום לשיוויון בנטל נמסר כי "גם שר הביטחון ליברמן, שבעבר היה מגדולי תומכינו, נכנע לפוליטיקה ולרצון להישאר בכיסא. מדובר בהמלצות שלא ישנו דבר מהמצב הקיים וימשיכו את האפליה הקשה בין דם לדם. חילוניים וחלק מהדתיים הלאומיים לצבא ואילו חרדים, יעשו מה שבא להם, במשכורת גבוהה וללא שום סנקציה. זהו עוד חוק שיפסל הן במבחן הציבור והן במבחן בג"ץ".
הוועדה מונתה על ידי שר הביטחון אביגדור ליברמן במטרה לגבש הסדר ישים ורלוונטי שיעלה בקנה אחד עם צרכי צה"ל כצבא עם ממלכתי ושוויוני; יעמוד בפסיקת בית המשפט העליון בבטלו את תיקון 21 לחוק ויזכה להסכמה הרחבה הנדרשת, לשם עיגונו בחקיקה.
בראש הוועדה עמד היועץ המשפטי למערכת הביטחון, וחבריה נפגשו בשבועות האחרונים עם גורמי צבא, גורמים ממשלתיים, רבנים ואנשי ציבור נוספים.
המלצות הוועדה התקבלו פה אחד ואושרו על ידי הרמטכ"ל ועל-ידי שר הביטחון. על בסיסן גובש תזכיר חוק שמפורסם בשעה זו להערות הציבור, לקראת הבאתו לאישור הממשלה והכנסת, במטרה להשלים את הליך החקיקה עד לתום מושב הקיץ הנוכחי.