תיקים נגד גננות מתעללות: "חוסר עניין לציבור, חוסר ראיות"
האלימות של אנשי הצוות שתועדה לאחרונה בגני ילדים רבים אמנם זוכה להד תקשורתי. אך בפועל הטיפול בתלונות מתמסמס, ההורים מתבשרים שהתיקים נסגרים, והמחוקק מתמהמה באכיפת הפיקוח. בדיקת ynet
חוסר עניין לציבור הוא אחד הנימוקים לסגירת תיקים נגד גננות החשודות בעבירות שביצעו נגד ילדים שהיו תחת חסותן. כך עולה מבחינת כמה תיקים שעסקו באלימות בגנים ובמעונות. הן אף ממשיכות לעבוד גם כשההליך המשפטי נגדן מתנהל - כיוון שטרם הוכרע עניינן. על פי נתוני המועצה לשלום הילד, מאז 2008 ועד 2016 גדל בכמעט 2.5 מספר ההפניות של ילדים למיון עקב תאונות בגני ילדים, גידול של 143 אחוזים. ואולם גנים רבים חוזרים לשגרה ולפעילות מלאה. האחראים לא תמיד נענשים.
בתקופה הקרובה צפויה להתקבל החלטה בעניין הגננת שתועדה מטלטלת תינוק במעון "נרקיס" בגבעתיים במרץ 2017. לירון (שם בדוי), אמו של התינוק שבו פגעה הגננת, סיפרה ל-ynet: "לפני כמה ימים קיבלתי טלפון מהפרקליטות, הודיעו לי שהתיק נגד הגננת ככל הנראה ייסגר מחוסר עניין לציבור. הופתעתי, אני חושבת שזה הכי עניין לציבור. הפרקליטות מגישה כתבי בעניינים הרבה יותר קטנים ושוליים. אם התיק אכן ייסגר - אני אערער".
על אף המקרה והתיעוד, הגננת לא פוטרה, כיוון שההליך המשפטי נגדה טרם הסתיים, אך היא לא עובדת בפועל בגן מאז שנחשף האירוע בתקשורת. "העירייה החליטה להשעות את הגננת אבל היא לא פוטרה, הם ככל הנראה מחכים להחלטה סופית של בית המשפט. אבל גם זה תמוה בעיניי, למה הדיון נגרר כל כך הרבה זמן שבמהלכו ממשיכים להעסיק אותה כשהמקרה תועד והפרטים ברורים?"
המשטרה סגרה את התיק
בינואר 2017 הוגשה תלונה במשטרה נגד גננת בגן לילדים בעלי צרכים מיוחדים בבת ים. לדברי ההורים, הילד חזר מהגן חבול כמה פעמים בתירוצים שונים. האם אילנה (שם בדוי) סיפרה: "הם אומרים שאין הוכחה לזה שזו באמת התעללות, הגננת ממשיכה לעבוד והגן מתנהל באופן רגיל לחלוטין. כעבור כמה ימים המשטרה כבר סגרה את התיק, וכשהגשנו תלונה נוספת התיק שוב נסגר.
"בגן טוענים שהוא נפל וקיבל מכה, אבל זו מילה שלהם מול מילה של הילד והגננת החליטה שאני מאיימת על החיים שלה". אורן, אביו של הילד אמר: "יש לי תיעוד של פגיעה בילד שלי, אמרו לנו שזה חוסר עניין לציבור. בזמן מסוים כבר לא היה לנו כוח לזה, רצינו לא לשתוק על זה אבל אנחנו חסרי אמצעים".
מהמשטרה נמסר בתגובה: "הטענות רצופות באי דיוקים ולצערנו לא נוכל להרחיב מטעמי צנעת הפרט. עם קבלת התלונה נפתחה חקירה שבמהלכה בוצעו מגוון פעולות במטרה להגיע לחקר האמת. מבדיקה שערכנו עולה כי החומרים בפנייתכם כלל לא נמסרו לחוקרים בעת הגשת התלונה, ועל כן לא היו חלק מהתשתית הראייתית שנבדקה ונחקרה בתיק זה. ככל שקיימות ראיות כאלו ואחרות התומכות את תלונת ההורים ומבססות חשד כלפי מישהו, מן הראוי שהו יועברו למשטרה בהקדם בטרם העברתם לכלי התקשורת, כדי שיתאפשר לחוקרי המשטרה לבדוק ולבחון אותם בהתאם.
"חקירות מקרי אלימות כלפי חסרי ישע וקטינים בפרט, מנוהלות במשטרה ברגישות ובאופן יסודי ומקצועי, תוך חתירה להגיע לחקר האמת ולאפשר הגנה ומענה הולם לאותם קטינים. כך נעשה גם במקרים שנחשפו ושנחקרו בעת האחרונה על ידי המשטרה שהובילו לחקירה ומעצרים, בפתח תקוה, רמת גן וגבעתיים ועוד".
חוסר ראיות נגד הגננת
לפני כשנה ושלושה חודשים הגיעה סילבי בן אבו לאסוף את בנה מאור מגן חב"ד ברחוב הנורית בירושלים, גן עירייה לילדים בני שלוש. היא מצאה אותו עם שבר חמור בפנים. לפני שמונה חודשים סגרה פרקליטות המדינה את התיק נגד הגננת בטענה של חוסר ראיות. "כיוון שלא הייתה שום מצלמה שתיעדה את מה שקרה, טענת הגננת שהילד שלי מעד על לגו ולא האמינו לגרסה של ילד מול גרסה של גננת. כשאין מצלמות בגן - מן הסתם יש חוסר בראיות.
"הגננת עד היום ממשיכה להגיע לגן הזה, אני עזבתי את ירושלים לעיר אחרת (בת ים), במשך שנתיים שלמות הילד ישב בבית ולא היה בשום גן. איבדתי אמון במערכת. הגשתי ערעור לפרקליטות המדינה והוא נדחה. הילד הלך לפסיכולוג ילדים, שנתיים ממושכות הוא נצמד לבייביסיטר כדי שאני אוכל ללכת לעבוד. רק היום אני מחזירה אותו למסלול - בשבוע שעבר הוא התחיל גן חדש ולא קל לו".
לאחר האירוע שבו נפצע בנה של סילבי, כל 22 הילדים שהיו בגן עזבו אותו. "כולם עזבו, ללא יוצא מן הכלל. הילדים וההורים באו לבקר את הבן שלי שהיה מאושפז, היו לו שבר בלחי, הוא סבל מכאבים ואפילו לבכות בקול הוא לא הצליח. אין מצב שלגו יוביל לחתך כל כך עמוק בפנים, הוא היה אפאתי והיא אפילו לא התקשרה אליי להגיד לי שהילד נפצע. אבחנו חבלה בראש, את כל זה קיבלה הפרקליטות והחליטה לסגור מחוסר ראיות. עד היום אין לי מושג איך זה קרה".
סילבי הוסיפה: "הגן חזר לפעילות מלאה תוך זמן קצר, הרחיקו אותה לתקופה של שבועיים, והעירייה בירושלים תיק-תק העבירה להם ילדים חדשים בלי שום ביקורת בכלל. גם העירייה טאטאה את הסיפור מתחת לשולחן, אף שידעה מה קרה בגן".
השבוע הייתה אמורה לעלות להצבעה בוועדת שרים לחקיקה הצעת החוק של חברת הכנסת יפעת שאשא ביטון מכולנו להתקנת מצלמות במוסדות המטפלים בקטינים ובחסרי ישע בהם כלל הפעוטונים, לשם פיקוח והגנה עליהם. הדיון על ההצעה נדחה בשבועיים על מנת להגיע לנוסח מוסכם עם הגורמים המקצועיים.
מעיריית ירושלים נמסר בתגובה: "הטענות וההאשמות המועלות אינן נכונות. עם קבלת ההודעה על המקרה, גורמי המקצוע במנהל החינוך בעיריית ירושלים ביצעו בירור מעמיק וטיפלו במקרה ברגישות במסירות רבה. חשוב להדגיש כי התלונה שהגישה האם נגד הגננת נסגרה על ידי המשטרה והפרקליטות מחוסר ראיות. מינהל החינוך מגנה בכל תוקף אלימות מכל סוג שהוא הן כלפי ילדים והן כלפי הצוות המקצועי ומטפל בה בכל הכלים העומדים לרשותו".
בעיריית גבעתיים ביקשו שלא להגיב, אך ציינו כי הגננת הושעתה וטרם פוטרה משום שהפרקליטות טרם הכריעה בעניינה. בן אבו סירבה להגיב.
חוסר עניין לציבור
והיו מקרים נוספים: לפני כשנתיים הקליטו הורים גננת בפעוטון קטן בשכונת רמות בבאר שבע כשהיא מקללת את התינוקות וצועקת עליהם "שקט, אינעל אבוק", וכן את התינוקות בוכים במשך זמן רב בלי שאיש יגיע לנחמם. הפרקליטות סגרה את התיק מחוסר עניין לציבור.
בפתח תקווה נעצרו לפני כחודשיים שלוש גננות שעובדות בפעוטון פרטי בעיר ועוכבו לחקירה בחשד לתקיפה והתעללות בפעוטות בגן שבו נמצאים ילדים עד גיל שנה. אחד האבות ראה את הגננת תופסת את ראשו של בנו, מאכילה אותו בכוח ומנענעת בחוזקה את העריסה שלו.
במרץ 2016 הגיעה אם מירושלים לאסוף את בנה מגן לחינוך מיוחד בשכונת ארמון הנציב, וגילתה את הגננת המחליפה מטלטלת את הילדים, משליכה אותם בכוח על השטיח, מרימה אותם מהרגליים, מדברת אליהם באלימות ומקללת אותם. הגננת פוטרה מתפקידה.
בסוף 2016 סיפרה אמא לילד בגן שכשאחד הילדים נפל על ילד אחר תוך כדי משחק, המטפלת התעצבנה וניערה אותו בחוזקה תוך שהיא צועקת עליו עד שנפל על הרצפה, וכן שהגננת הייתה דוחפת לילדים את האוכל כשהוא עוד חם וזורקת אותם על המזרן.
בבית משפט השלום בקריות מתנהל משפטה של גננת (47) בגן חובה בנהריה, המואשמת בתקיפתו של ילד בן שש. בכתב האישום נטען כי היא דחפה את הילד החוצה וצעקה שאינה רוצה אותו בגן, למרות שהתחנן בבכי לחזור. אחד השכנים שהיה עד למעשים תיעד אותם.
לפני כמה שנים נעצרו גננת וסייעת בגן לילדים שסובלים ממגבלות לאחר שבנות שירות לאומי שהועסקו בגן חשפו בפני ההורים מסכת התעללויות של השתיים. על פי החשד הגננת משכה בשיערם של הילדים, הכניסה אותם בקיץ לחדר חם וסגור וגילגלה אותם בשטיח.