שתף קטע נבחר

מדענים מצאו: למה 30% מהמטופלים לא מגיבים לתרופות לדיכאון

חוקרים מצאו סוג חדש של דיכאון הנובע מרמות נמוכות של חלבון במוח. החוקרים סבורים כי הגילוי יוביל לפיתוח תרופות חדשות נוגדות דיכאון, שיסייעו לאלו שאינם מגיבים לטיפולים הקיימים

כשליש ממיליוני האנשים בעולם הסובלים מדיכאון, אינם זוכים להטבה מהתרופות נוגדות הדיכאון. על פי מחקר חדש, המצב הזה עשוי להשתנות בעתיד, בזכות מציאת מולקולה חדשה שככל הנראה אחראית לכך ותוביל לפיתוח טיפולים חדישים. הממצאים פורסמו בגליון החדש של כתב העת Neuroscience.

 

על פי הידוע, כ-90% מנוגדי הדיכאון כיום מבוססים על הרעיון שהסובלים מדיכאון לוקים בחסר של המעבירים העצביים סרוטונין ונוראפינפרין, החשובים לפעילות תקינה של המוח. התרופות מעכבות את הספיגה מחדש של שני אלה, וכך מאריכות את השפעתן על המוח. התוצאה: הפחתה בתסמיני הדיכאון.

 

אלא שכ-30% מהמטופלים אינם מגיבים לנוגדי בדיכאון, מה שהוביל את החוקרים מאוניברסיטת הירושימה לחקור חלבון בשם RGS8. במחקר קודם, צוות החוקרים גילה שהמולקולה הזו שולטת על קולטן הורמונלי בשם MCHR1 שעל פי ההערכות מעורב בשליטה על מצב הרוח, אכילה ושינה. החוקרים מצאו אז, שרמות נמוכות של החלבון RGS8 - ככל הנראה מגבירות את הסיכון ללקות בדיכאון.

 

פיתוח תרופות חדשות נגד דיכאון (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
פיתוח תרופות חדשות נגד דיכאון(צילום: shutterstock)

כעת החוקרים השוו קבוצה של עכברי מעבדה, לקבוצת עכברי מעבדה אחרים שהונדסו גנטית כך שיהיו בעלי רמות גבוהות יותר של החלבון RGS8 במערכת העצבים שלהם. החוקרים אילצו את העכברים לשחות ובחנו את התנועתיות שלהם. אלה שהיו בעלי רמות גבוהות יותר של החלבון RGS8 שחו במשך זמן רב יותר. החוקרים העריכו כי עכברים אלה סבלו משיעור נמוך יותר של דיכאון, מעכברים אחרים שהיו בעלי רמות נמוכות יותר של החלבון האמור.

 

בשלב הבא בדקו החוקרים את מוחם של העכברים, וגילו כי אצל העכברים המהונדסים גנטית, נמצאו באזור המוחי הקרוי היפוקמפוס - יותר תאים בעלי ציליות, מעין "אברוני אנטנות" הקשורים לתקשורת בין התאים. ציליות אלה נקשרו בעבר כבר לסיכון מוגבר להשמנה, מחלות כליה ומחלות רשתית. החוקרים סבורים כי הממצאים החדשים יובילו לפיתוח תרופות נוגדות דיכאון חדשות, שאולי יתבססו על העלאת החלבון RGS8.

 

קראו עוד:

מחקר ענק מסכם: אלה נוגדי הדיכאון הכי יעילים

מחקר: אנשים עם דיכאון חיים 18-10 שנים פחות

"יהיה בסדר!". דברים שאסור להגיד למישהו בדיכאון

 

דיכאון: המגפה השקטה

זו ההפרעה הנפשית הנפוצה בעולם במאות האחרונות, ועל פי ארגון הבריאות העולמי - דיכאון נמצא במקום השני בסיבות לתמותה בעולם. דיכאון מוגדר בעולם הפסיכיאטריה כאובדן יכולת ויסות הרגשות ופגיעה בפעילות הרגשית, החשיבתית, התפקודית והפיזיולוגית. עוצמת התסמינים והופעתם שונות מאדם לאדם.

 

אדם הסובל מדיכאון עשוי להיראות עצוב, מיואש וחסר תקווה. הוא עשוי לסבול מהתפרצויות בכי, רגשות אשם, חרדות, אי שקט, בידוד חברתי ואף התמכרות לסמים ולתרופות. אנשים בדיכאון סובלים גם מהפרעות שינה, בין שזו שינה ממושכת ובין שאלה קשיים להירדם ויקיצות מרובות.

 

אנשים הסובלים מדיכאון מתקשים לחשוב בבהירות ולהתרכז ולוקים גם בהפרעות זיכרון. המחלה מידרדרת כשהסובלים מדיכאון יורדים במשקל עקב חוסר תיאבון או דווקא משמינים בגלל התקפי אכילה והימנעות מפעילות גופנית. לכל אלה מתלווים תסמינים שונים כמו כאבי ראש, כאבים בחזה או כאבים בשרירים בעצמות או במפרקים.

 

 ( ) ( )

דיכאון גורם גם לפגיעה חברתית: הסובלים מדיכאון נוטים להתבודד עד כדי אי יציאה מהבית או מהמיטה, נעדרים מהעבודה, סובלים מהפרעות ביחסי מין או שסובלים מירידה מוחלטת בחשק המיני ואינם מקיימים יחסי מין כלל.

 

על פי הנתונים של ארגון הבריאות העולמי, כ-80% מאוכלוסיית העולם נפגעה או נחשפה לפחות פעם בחייה לדיכאון, הפוגע בכלל המישורים של איכות החיים. מרבית החולים הסובלים מדיכאון אינם מטופלים, מאחר שלעיתים המחלה נסתרת ואינה נותנת את אותותיה.

 

על פי נתוני ארגון הבריאות העולמי, 450 מיליון איש ברחבי העולם סובלים מהפרעות ונכויות נפשיות, ומרביתם חיים בארצות מתפתחות. בארגון טוענים כי מערכות בריאות הנפש נמצאות במשבר כלל-עולמי בשל מחסור בתקציבים. על פי סקרים שנערכו בשנים האחרונות בישראל, כחמישית עד שליש מהישראלים מגלים תסמיני דיכאון וחרדה אפשריים.

 

מומחי ארגון הבריאות העולמי מכנים את הדיכאון בשם "המגפה השקטה" מכיוון שלעיתים המחלה אינה נראית או נשמעת ואינה גורמת למוות מהיר כמו מחלות סרטן או לב. ובכל זאת, היא גובה מחיר יקר מהחולה ומהחברה.

 

דיכאון עלול לקצר את תוחלת החיים. צפו:

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
דיכאון גובה מחיר יקר מהחולה והחברה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים