איטליה סירבה לקלוט מהגרים והכעיסה את צרפת: "להקיא ממנה"
ספינה עם 629 מהגרים עושה את דרכה לספרד - במקרה שחושף את המתח באירופה סביב המשבר. מקרון תוקף: "איטליה צינית וחסרת אחריות". ספרד: "אי אפשר להמשיך ככה". איטליה משיבה אש: "לא נקבל שיעורים בצביעות"
ההחלטה של איטליה לסרב לקלוט מאות מהגרים עוררה את זעמה של צרפת, וחשפה את המתח באיחוד האירופי בנושא המהגרים. ביום שני סירבה איטליה (וגם מלטה) לתת לסירה "אקווריוס" לעגון במדינה. 629 מהגרים אפריקנים נמצאים על הסירה, בהם שבע נשים בהריון ו-11 ילדים.
ממשלת השמאל החדשה בספרד נחלצה לעזרת המהגרים והודיעה שהיא תקלוט אותם. שתי ספינות איטלקיות מלוות את הספינה "אקווריוס" לספרד. הספינה עמוסה ולכן השיט שיימשך ארבעה ימים עלול להיות מסוכן. המהגרים שטו מלוב בשתי סירות גומי, ונקלעו לסכנה בלב ים. בשבת בלילה קלטה אותם "אקווריוס", ספינת חילוץ של ארגון "רופאים ללא גבולות".
בחמש השנים האחרונות קלטה איטליה יותר מ-640 אלף מהגרים, רובם אפריקנים ששטו בדרך המסוכנת מלוב. מדינות אחרות באיחוד האירופי העדיפו להתעלם מבקשתה של איטליה לסייע בנטל המהגרים, מה שעורר זעם במדינה כלפי האיחוד האירופי והמהגרים. לממשלה החדשה באיטליה נמאס והיא הצהירה שהמדינה "לא תהיה מחנה הפליטים של אירופה".
מתיאו סלביני, שר הפנים החדש וראש מפלגת הימין הקיצוני "הליגה", אמר שההחלטה לא לקלוט את מאות המהגרים נועדה לאלץ מדינות אחרות באירופה לסייע בנטל. נשיא צרפת עמנואל מקרון גינה את ההחלטה האיטלקית, ואמר שאיטליה צריכה לקלוט את 629 המהגרים בכפוף לחוק הבינלאומי.
"יש מידה של ציניות וחוסר אחריות בהתנהגות של ממשלת איטליה בהתחשב במצב ההומניטארי הדרמטי", ציטט דובר ממשלת צרפת דברים שאמר מקרון לקבינט שלו. גבריאל אטאל, דובר מפלגתו של מקרון, היה בוטה יותר ואמר: "העמדה האיטלקית גורמת לי להקיא".
ג'וזפה קונטה, ראש ממשלת איטליה, זעם על הביקורת של צרפת. "איטליה לא יכולה לקבל שיעורים בצביעות ממדינות שתמיד העדיפו להפנות את הגב כשזה נוגע להגירה", אמר קונטה. שר התחבורה האיטלקי דנילו טונלי הוסיף: "שאף אחד לא יעז להגדיר את איטליה – או את הממשלה שלה – כשונאת זרים או בלתי אנושית".
בעקבות הוויכוח זימן משרד החוץ האיטלקי עד שגריר צרפת לשיחה. יש לציין שבמקביל לסערה עושה ספינה של משמר החופים האיטלקי את דרכה לסיציליה – עם 937 מהגרים שהגיעו מלוב. הספינה צפויה לעגון היום בסיציליה.
שר החוץ הספרדי ז'וזף בורל אמר שההחלטה הספרדית היא "מעשה סימבולי" שנועד להפסיק את המדיניות של אירופה בנושא ההגירה. בורל אמר שאירופה "טומנת את ראשה בחול" והוסיף: "זאת בעיה משותפת וצריך להתייחס אליה ככזו, אי אפשר להמשיך ככה". ראש הממשלה החדש של ספרד, פדרו סנצ'ס, התעקש שלארצו יש את החובה לסייע למנוע "אסון הומניטארי".
איטליה קיבלה חיזוק מוויקטור אורבן, ראש ממשלת הונגריה והמתנגד הבולט לגל ההגירה ליבשת. "מדכא כל כך לשמוע במשך שנים שבלתי אפשרי להגן על הגבולות הימיים", אמר אורבן לכתבים בבודפשט. "כוח הרצון חזר לאיטליה", הכריז אורבן.