בלי לוותר על פיצוחים: לעבור את המונדיאל בלי לעלות במשקל
רביצה ממושכת על הספה, צפייה מנוונת בטלוויזיה וצריכה מוגברת של נשנושים נוטפי שומן ומלח? נשמע כיף, אבל לא ממש בריא. הנטורופתית אלמוג גולד-רוטנברג ממליצה: כך תעברו את תקופת המונדיאל בשלום - בלי להגדיל היקפים
"אני לא מבינה במונדיאל, אבל יודעת מראש שבתקופה הזאת הוא בעצמו מתנפח כמו כדור", קיטרה לי חברה על בן הזוג. אחר כך כמה אבות תפסו אותי לשיחה צפופה בגינה והתייעצו לגבי נשנושים שיעשו להם קצת יותר טוב במערכת העיכול ביום שאחרי.
ספורט הוא אמנם חיוני לבריאות, אך תקופת משחקי המונדיאל מבשרת על תוספת שעות רביצה לאורח החיים היושבני ממילא של רובנו, על עוד אלכוהול ועל עומס נוסף של מזון מעובד או שומן מחומצן שמעלה את שיעורי השומן והרדיקלים החופשיים ורמות הסוכר והכולסטרול בדם.
אז איך עוברים את התקופה הזאת בכיף מבלי לפתח "כרס בירה" וגם נהנים מנשנושים מפנקים? (אגב, כרס בירה לאו דווקא קשורה ישירות לשתיית בירה, אלא מתייחסת להשמנה בטנית שנובעת לרוב מעודף שומנים וצריכה מוגברת של פחמימות ריקות).
הנה כמה רעיונות:
מים בטעמים
המשקאות הממותקים הם מקור מספר אחת לצריכת סוכר. גם משקאות הדיאט הוכחו במחקר שנעשה במכון ויצמן כמעלי סיכון להשמנה וסוכרת. אפשר ללכת על הדבר האמיתי - בכל סופרמרקט יש כיום פירות יער קפואים: פטל, דובדבנים וחמוציות. מניחים את הפירות הקפואים בקנקן, ושופכים עליהם מים. התוצאה: מיץ פטל טבעי. וכן, אפשר להוסיף למשקה מעט אלכוהול, זה עדיין עדיף על בירה ועל שאר משקאות אלכוהוליים קיציים.
לפירות יער יש מדד גליקמי נמוך, כלומר - הם מקפיצים פחות את רמת הסוכר בדם, מתפקדים מצוין כמעכבי הזדקנות וכמונעי נזקי כולסטרול וסוכר בתאי הגוף, ואולי הכי חשוב - הם תומכים בתפקודים מנטליים.
מחקרים רבים הוכיחו שפירות יער מסייעים בבעיות קשב וריכוז, משפרים את הזיכרון ומאטים את הזדקנות תאי המוח. חייבים להודות שהמוח מתנוון קצת בחום הקייצי במשך שעות מול המסך.
את עיקרון המים בטעמים אפשר ליישם גם עם מקלות קינמון (גם הם מאזנים רמות סוכר וגם את הכמיהה למתוק) או עלי תבלין כמו נענע, לימונית ולואיזה, כי קצת כלורופיל (החומר שנמצא בכל העלים הירוקים - נוגד חמצון עוצמתי שמשמש גם מקור מצוין לברזל) לא יזיק בתקופה הזאת.
שעועית לימה וחומוס
נסו לשים על השולחן גרגירי חומוס בשמן זית וזעתר או שעועית לימה (מכונה גם בובעס) מבושלת. סיכוי גדול שהצלחת תתרוקן. חומוס הוא המאכל הלאומי, ושעועית לימה היא קטנית שכדאי להכיר. היא נראית כמו שעועית לבנה, אך גדולה ושטוחה, והנימוחות והמרקם הקרמי שלה הפכו אותה לנשנוש קבוע שמוגש בברים. פולי הלימה משרים תחושת שובע בזכות הסיבים והחלבון שבהם, והם גם טעימים. על הדרך הם גורפים מהעורקים כולסטרול וסוכר, ומפנקים אותנו בעושר של ויטמינים ומינרלים.
איך כדאי להגיש את הקטניות? מספר אפשרויות:
- בקופסת שימורים (אבל פחות כדאי, בגלל המתכות הכבדות שבקופסאות).
- בחנויות טבע שעועית הלימה וגרגירי החומוס נמכרים בצנצנות, רק לפתוח ולנשנש.
- בשקיות קפואות מהסופר (כך נשמרים בין 70 ל-80 אחוזים מהערכים התזונתיים).
- להשרות את החומוס או השעועית למשך 12 שעות במים, להוסיף זרעי כמון, כוסברה או אצת קומבו לנטרול הגזים, לסנן ולבשל בהרבה מים עד לריכוך. את המלח יש להוסיף רק בהגשה, אחרת הוא מונע את התרככות הקטניות.
אצות מיובשות
אוהבים סושי? נסו גם את חטיפי האצות המיובשות שהחלו להופיע בחנויות הטבע. הן פריכות ועשירות ביוד, בסידן ובחלבון. לרוב האנשים בעולם המערבי יש חסר ביוד, שעלול להוביל להאטה בפעילות בלוטת התריס שגורמת לעייפות, השמנה ועוד תופעות. זה הזמן לשלב אצות בתפריט. מי אמר שמונדיאל הוא לא הזדמנות בריאותית?
פיצוחים
הנשנוש הנפוץ ביותר מול המסכים. בדרך כלל הם מלאי נתרן וקלויים, שזה אומר שבעצם אנחנו אוכלים בעיקר שומנים מחומצנים. פחות רצוי למעבר החופשי של הדם בעורקים ולבריאות הלב.
איך כדאי להגיש את הפיצוחים?
- מומלץ לרכוש פיצוחים טבעיים (קלויים) ולא מומלחים: קשיו, שקדים, אגוזי לוז, אגוזי פקאן ואגוזי מלך, שעשירים באומגה 3 נוגד הדלקת ומשפר מצב הרוח, גם אם הקבוצה האהודה הפסידה.
- גרעיני דלעת בלתי קלויים: כי הם עשירים באבץ, מינרל שתורם לגוף בעשרות דרכים - הוא תומך במערכת החיסון, משפר את בריאות העור והשיער ומגן על הערמונית,
יתרון חשוב מאוד בעיקר בקרב גברים מעל לגיל 50.
- את האגוזים והשקדים כדאי להגיש בכמות מוגדרת בתוך צלחות, במקום להניח שקיות גדושות על השולחן. החלטה אסטרטגית שכזאת בהחלט תעזור לווסת את כמויות השומן, גם אם מדובר בשומנים טובים.
פלטת ירקות ופירות
פשוט זה המתוחכם החדש. אם יהיו ירקות ופירות חתוכים על השולחן, סיכוי גדול שיושבי הספה ייהנו ויתכבדו בהם. נכון, הרבה יותר קל לשלוף שקית חטיפים מהארון מאשר לעמוד חמש דקות ולחתוך, אבל המאמץ משתלם, וגם ההרגשה.
נשמע כמו הפקה? אני מזמינה אתכם לשלב בכל משחק אחת מההצעות כאן. ואפשר למנף גם לתקופה שלאחר המונדיאל.
אלמוג גולד-רוטנברג היא נטורופטית N.D.