תגובה להתעללויות: הממשלה תצביע על חוק לפיקוח מעונות היום
בעקבות רצף המקרים החמורים בפעוטונים ברחבי הארץ, יביא שר העבודה והרווחה חיים כץ לאישור השרים תזכיר חוק לפיקוח על מעונות היום. החוק, שהחלתו נאמדת ב-700 מיליון שקל, יקבע הסדר לרישוי של מעונות יום לפעוטות עד גיל 3 ולפיקוח על פעילותם. השר כץ: "האסון האחרון מהווה נורת אזהרה לכולנו"
סוף להתעללויות בפעוטונים וגני הילדים? חשיפות מקרי ההתעללויות בפעוטונים ברחבי הארץ בשבועות האחרונים הובילו את שר העבודה והרווחה חיים כץ להביא לאישור הממשלה את תזכיר החוק לפיקוח על מעונות היום כבר ביום ראשון הקרוב. לדברי משרדו של כץ - אם משרד האוצר יאשר תקציב שעלותו נאמדת ב-700 מיליון שקלים, הצעת החוק תובא לקריאה ראשונה בכנסת בהמשך השבוע הבא.
ברקע הדברים יצוין כי ההצעה בנוגע למעונות היום, שרובם פרטיים ולא מפוקחים, תובא לאישור לאחר כעשור של ניסיונות כושלים בהעברתה. לפי החוק, כל מעונות היום והמשפחתונים שבהם מטופלים פעוטות עד גיל שלוש יפוקחו על ידי המדינה. חוק דומה קודם בעבר על ידי שתי ממשלות, אולם הליכי החקיקה נקלעו למבוי סתום.
"האסון האחרון מהווה נורת אזהרה לכולנו ואנו תקווה כי באוצר יבינו את החשיבות הרבה ויחזרו בהם מסירובם לתקצב את הפיקוח", אמר השר כץ.
חוק הפיקוח, שיובא לאישור הממשלה, יקבע הסדר חוקי חדש וכולל לרישוי של מעונות יום לפעוטות עד גיל שלוש ולפיקוח על פעילותם. מטרת החוק להגן על שלומם והתפתחותם התקינה של פעוטות ולהבטיח את זכויותיהם וכבודם, כמו גם הבטחת מתן תנאים נאותים וסביבה טיפולית-חינוכית הולמת ומילוי צורכיהם הפיזיים, הרגשיים, החברתיים והחינוכיים.
קנס של 25 אלף שקלים
במסגרת החוק החדש יצוידו מפקחי משרד העבודה והרווחה לראשונה בכלי אכיפה מנהליים מהירים ויעילים לשם הבטחת בטיחותם ושלומם של הפעוטות, כגון - הטלת עיצומים כספיים בסכומים של 1,000 עד 25 אלף שקלים בשל הפרות שבוצעו בקשר להפעלת מעונות יום ללא רישיון או הפרת תנאי מתנאי הרישיון.
בנוסף, למפקחים תינתן הסמכות להורות לבעלים של מעון יום לקיים את אחד מתנאי הרישיון ואף להורות על סגירת המעון במקרים המתאימים. בנוסף יצייד החוק את המפקחים בכלים להערכת איכות המסגרת החינוכית-טיפולית, המוכרים על ידי אוניברסיטאות המובילות את המחקר בתחום הגיל הרך בישראל וכן במדינות ה-OECD, כגון המדדים הבינלאומיים ITERS ו-CLASS, להערכת התכנית החינוכית, הצוות המקצועי במעון, עבודה עם הורים, סביבה חינוכית מותאמת התפתחות ועוד.
לאחר אישור החוק שיהווה מסגרת לרישוי ואכיפה, ינוסחו תקנות מפורטות שיאפשרו פיקוח על מגוון רחב של נושאים במעונות היום, כגון: התנאים הפיזיים, הבטיחותיים והסביבתיים, סדר היום הטיפולי -חינוכי, מספר אנשי הצוות שיפעלו בכל מעון, הכשרתם והשכלתם, סטנדרטים בתחום התזונה וההיגיינה, לרבות תנאי אבטחה וחובת ביטוח.
החוק יסמיך את מנהל האגף למעונות יום ומשפחתונים במשרד העבודה והרווחה למתן רישיונות להפעלת מעונות יום לפעוטות, חידושם וביטולם או התלייתם ועל ניהול מרשם לעניין רישיונות אלה. כמו כן, הממונה יהיה אחראי על פיקוח על פעילותיהם של מעונות יום לפעוטות וכן ועל פעולותיהם של גופים בודקים.
ההסדר החוקי הקיים כיום לעניין רישוי של מעונות היום לפעוטות ופיקוח עליהם הוא מכוח חוק הפיקוח על מעונות, התשכ"ה-1965 שאינו ייעודי לרישוי ופיקוח על מעונות יום לפעוטות, וחל על מגוון רחב של מעונות, כגון: מעונות יום לקשישים, לאנשים עם מוגבלות שכלית התפתחותית ועוד.
ממשרד העבודה והרווחה נמסר כי המצב החוקי כיום כלל לא תואם את הסטנדרטים המקובלים לטיפול וחינוך פעוטות והבטחת התנאים הדרושים לשלומם, בטיחותם והתפתחותם התקינה וכן לא נוסח במטרה לענות על הצורך לעידוד תעסוקת הורים בכלל ונשים בפרט. כפועל יוצא, נכון להיום האגף למעונות היום במשרד העבודה והרווחה מפקח בעיקר על מעונות יום שמפעיליהם קיבלו הכרה באמצעות "סמל מעון" וחתמו על הסכם הפעלה עם המשרד.
שלשום הוגש לבית המשפט המחוזי בלוד כתב אישום נגד הסייעת אינה סקיבנקו בגין הריגתה של יסמין וינטה בת השנה וחודשיים בפעוטון "מאשה והדב" בפתח תקווה בחודש שעבר.
לפי כתב האישום, סקיבנקו התיישבה על וינטה וחנקה אותה למוות. היא מואשמת גם בהתעללות בתינוקות שונים בפעוטון בשמונה הזדמנויות, בכך שהטיחה אותם בחוזקה לעבר הרצפה, וזרקה תינוקות בכוח לתוך הטרמפולינות.
בנוסף, המשטרה עצרה הבוקר את גננת הפעוטון "גן מתוק" בגבעתיים, לאחר שגם בו נחשפה שורה של מקרי התעללות על ידי צוות הפעוטון, שנצפו במצלמות האבטחה. לפי החשד, אנשי הצוות נהגו כלפי הפעוטות באלימות קשה שכללה צביטות, סטירות, העלבות, הטחות ושריטות בפנים. החשד לפלילים בפעוטון בגבעתיים נחשף ב-ynet ביום שני.
ח"כ קארין אלהרר (יש עתיד) מסרה בתגובה להחלטת כץ להביא את החוק להצבעה בממשלה: "מחאת ההורים והדיון שקידמנו בכנסת מתחילים לשאת פרי. הממשלה התעוררה והבינה שעברנו את קו פרשת המים ושזה הזמן למעשים - קידום חוק הפיקוח על המעונות. אין לנו עוד זמן לבזבז וילדים להקריב. מקווה שכל הגורמים בממשלה ישלבו ידיים ושהקידום יהיה מהיר ויעיל.
"הממשלה העבירה בימים האחרונים תקציבים לשלל מקומות ועסקנים על חשבון חיי האזרחים. המעונות וחיי הילדים מטרידים כל משפחה בישראל וחבל שלחיים עצמם הממשלה שוכחת לדאוג".