עיקרון ההדדיות: הצוואה שמגנה על אלמנות ואלמנים
צוואה הדדית: כך תישמרו מפני גזלת הרכוש שצברתם ותשמרו על השקט הנפשי לאחר מות בן או בת הזוג. מדריך הצוואות
א' התאלמנה מבעלה לאחר שנות נישואין ארוכות וטובות. היא נותרה בדירה המשותפת לה ולבעלה המנוח. למרות האובדן שחוותה, היא קיוותה להמשיך ולחיות בבית המשותף שהשרה בה זיכרונות נעימים מימים עברו.
אלא שמעל לתקווה הזו ריחפה עננה כבדה: אחד מבניה החליט לדרוש את חלקו בדירה, על פי המגיע לו מהעיזבון.
לפי החוק, 50% מהירושה שהותיר בעלה המנוח שייכת לה, ו-50% לשלושת ילדיה. שניים מהילדים היו מוכנים להסתלק לטובתה מירושת האב, אבל הבן השלישי התעקש שתמכור את הבית ששוויו כ-5 מיליון שקלים על מנת שיוכל לקבל את חלקו בירושה, או לחילופין שאמו תיתן לו את הסכום המגיע לו, כ-800,000 שקלים. מכיוון שלאשה לא היה סכום כסף שכזה בנמצא, היא נאלצה בסופו של דבר למכור את הדירה ולתת לבן את חלקו על פי צו הירושה.
המציאות המתוארת במקרה זה אינה נדירה. מצב בו אחד מבני הזוג הולך לעולמו ומותיר אחריו מספר יורשים נוספים, מציבה את בן או בת הזוג הנותרים בחיים במצב בו הם עלולים לאבד את הנכס המשותף בו התגוררו.
עקרונות הצוואה ההדדית
על מנת למנוע מראש מצב שכזה נוסחה "הצוואה ההדדית". על פי החוק יש להבדיל בין צוואה יחידה, בה אדם קובע מה יעשה עם רכושו לאחר מותו, לבין צוואה הדדית שהיא צוואה משותפת, הנכתבת בהסכמת שני בני הזוג, לגבי אופן חלוקת רכושם המשותף לאחר פטירתו של אחד מהם.
במסגרת צוואה הדדית שני בני הזוג מסכימים ביניהם, כי עם פטירת אחד מהם יעבור כל רכושו לבן הזוג שנותר בחיים. רק לאחר פטירתו של האחרון, יעבור הרכוש לילדיהם המשותפים או לצד ג' אחר עליו הסכימו בני הזוג בצוואתם.
"צוואה הדדית מתאימה בעיקר לבני זוג החיים באושר האחד עם השני, ומעוניינים להוריש לבני זוגם את רכושם", מסבירה עו"ד אירית רייכמן, בעלת משרד המתמחה בתחום דיני המשפחה והירושה. "ללא ספק האב המנוח לא היה רוצה למצוא את אלמנתו, שחיה לצידו כל כך הרבה שנים ודאגה לו, מוכרת את דירת מגוריה, רק כדי לשדרג ולשפר את הדיור של הבן והכלה", היא מסבירה.
עו"ד רייכמן מוסיפה צד נוסף למשוואה: בני הזוג של הילדים. "כאשר הילדים נישאים, לתמונה נכנסים גם כלות וחתנים, שיכולים להוות השפעה בעניינים אלו", היא מסבירה. "ניסיון החיים מלמד, שברגע שכסף עומד על כף המאזניים, תמיד יהיה מי שלא יסכים לחכות עד לפטירת בן הזוג השני כדי לרשת, ובדרך ידרוס כל חלקה טובה וקשרי משפחה טובים של שנים רבות. רק צוואה הדדית מונעת מקרים בהם יבקשו הילדים, החתנים או הכלות לרשת את ההורים בעודם בחיים".
גם לדברי עו"ד דלית יניב-מסר, בעלת משרד עורכי דין שמתמחה בדיני משפחה וירושה, רק צוואה הדדית תבטיח לכל אחד מבני הזוג שקט נפשי, ותאפשר לבן הזוג שנותר בחיים להמשיך את חייו ללא דאגות ובאותה רמת חיים לה היה רגיל קודם לכן. "צוואה יחידה של אחד מבני הזוג לא מבטיחה שקט נפשי שכזה, מאחר ועורך הצוואה יכול לשנות את הכתוב בה בכל רגע נתון, מבלי להיוועץ בצד השני", היא מדגישה.
למה מקרים בהם אין צוואה הדדית עלולים להוביל?
"בעיקר לסכסוכים בין ההורה הנותר לילדים. לא מעט ילדים מנסים ללחוץ על ההורה הנותר בחיים למכור את הרכוש בעודו בחיים, כדי שהם יקבלו את חלקם בירושה. מכיוון שרוב ההורים הנותרים אינם מסכימים לכך, הדברים מגיעים לבית המשפט.
"זה יוצר סכסוך, ואף נתק, בין ההורה הנותר לילדים. לפעמים הילדים לא מוותרים, וההורה הנותר מוצא את עצמו מחוץ לביתו בחסות חוק הירושה. וגם כשהילדים מוותרים, לפעמים הם 'מענישים' את ההורה הנותר, מתנתקים ממנו, והוא אמנם נשאר עם רכושו, אבל נותר בבדידותו ומנותק ממשפחתו. צוואה הדדית מונעת מצבים כאלו".
חשש שהירושה תעבור לאדם זר
עוד חלק בתשבץ המורכב הזה עלול להופיע כבת או בן זוג חדשים, שיהיו בני הזוג של ההורה שנותר בחיים. זוהי סיבה נוספת להמלצת עורכי הדין להקפיד על ניסוח הצוואה ההדדית, כך שיהיה ברור וכתוב, שהחלק של הילדים יוענק להם לאחר מות ההורה האחרון. עו"ד רייכמן מספרת על מקרה של ילדים, ש"הוריהם חיו חיים ארוכים ויפים האחד לצדו של השני. האישה חלתה, ומספר ימים לפני פטירתה, היא חתמה על צוואה יחידה, כי לא ידעה על קיום צוואה הדדית.
בצוואתה העבירה את כל רכושה לבעלה, שטיפל בה במסירות. לאחר פטירתה מכר האלמן את בית המגורים המשותף שלהם, ורכש בית מגורים חדש, אליו עבר להתגורר עם בת זוג חדשה. הילדים חוששים ובצדק, שבהיעדר הסכם ממון בין האב לבת הזוג החדשה, או בהיעדר צוואה מעודכנת של האב, בה הוא מצווה להם לאחר מותו את חלקה של האם ברכוש, קיימת סכנה שחלק האם ברכוש, שנצבר בתקופת החיים המשותפת של האב עם בת הזוג החדשה, יפול לידיה".
ואם זה רצון האב?
"זה עלול לקרות וזו הבעיה. האב נמצא כעת בתקופת חיים חדשה וחי באושר עם בת זוג חדשה, שאין לה כל חלק בצבירת הרכוש המשותף שלו עם אשתו הראשונה, אמם של הילדים. מקרה כזה יכול להוביל לדריסת חלקם של הילדים בירושת אימם, בחסות החוק במדינת ישראל. הילדים נקלעו בעל כורחם לסיטואציה בעייתית, בה הם נדרשים לבקש מאביהם שיחתום עם בת הזוג החדשה, שאינה אימם, על הסכם ממון וצוואה, שיגן על הרכוש שנצבר בתקופת החיים המשותפת של הוריהם.
"המקרה עדיין מתברר, אבל יש לקחת בחשבון, שבמקרה בו האב לא ניאות לעשות כן, הילדים ימצאו עצמם מול שוקת שבורה. סיטואציה כזו היתה נמנעת לו ההורים היו עורכים צוואה הדדית בחייהם. גם אם הילדים היו מודעים לאפשרות הזו, הם יכלו לשוחח עם ההורים, כשידעו שאמם חולה, ולבקש מהוריהם צוואה הדדית. אז ניתן היה להבטיח שהרכוש המשותף, שנצבר לאורך שנות נישואים ארוכות וטובות, לא יזלוג אל מחוץ לתא המשפחתי ויועבר לצד שלישי, שלא היו שותף ביצירתו".
סיכום: היתרונות בצוואה הדדית
צוואה הדדית נערכת בין בני זוג, ומהווה חוזה ביניהם, שנכנס לתוקף עם פטירתו של אחד מהם. הרעיון המסדר בו קובע, שכל הרכוש יועבר לבן הזוג הנותר בחיים, ורק לאחר פטירתו יעבור הרכוש לילדים.
1. מעניקה עדיפות וביטחון כלכלי לבן הזוג של הנפטר.
2. מאפשרת הגבלה הדדית של בני הזוג לגבי מתן מתנות לצד ג', ומונעת הוצאת כספים למי שאינו בן משפחה כגון: ידוע בציבור, או השתלטות גורם זר על הרכוש המשפחתי.
3. מאפשרת בטחון כי בית המגורים יועבר לילדים באמצעות סעיף המבטיח כי בית המגורים לא יימכר אלא במצבי דחק בריאותיים / דיור מוגן.
4. לא ניתן לבטל צוואה הדדית לאחר פטירת בן / בת הזוג, אלא בכפוף לכך שהמבטל יחזיר את כל הרכוש שירש מבן / בת הזוג שנפטר/ה לעיזבון לטובת הילדים.
5. צוואה הדדית ניתנת לביטול בחיים באמצעות הודעה מסודרת לבן / בת הזוג, וכך מבטיחה כי בן / בת הזוג יוכל לערוך צוואה חדשה תחתיה.