שתף קטע נבחר

 

משיא גשם לשרב: "רצף אירועים קיצוניים"

66 מ"מ ירדו בקיבוץ דורות ושברו את שיא הגשם ההיסטורי בישראל לחודש יוני. בסוף השבוע כבר צפוי שרב. האם זו תוצאה של ההתחממות הגלובלית? המומחים מסבירים

 

גשם באמצע יוני: שדרות מוצפת    (צילום: בראל אפרים)

גשם באמצע יוני: שדרות מוצפת    (צילום: בראל אפרים)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

גשם, ברד ושיטפונות חמורים בסוף אפריל. כמויות גשם חריגות במאי, ובכלל זאת ברד כבד. וכעת שיא גשם לחודש יוני. בחודשים האחרונים היה רצף אירועי מזג אוויר חריגים, אבל המטאורולוגים אינם סבורים כי הדבר נובע בהכרח מההתחממות הגלובלית - ומזכירים כי כבר בסוף השבוע צפוי שרב.

 

הגשמים עשויים להימשך, לפחות בצפון. בחצי הראשון של הלילה עדין ייתכנו גשמים מקומיים עם חשש לשיטפונות בנחלי המזרח והדרום. לפנות בוקר ייתכנו הגבלות ראות בעמקים הצפוניים, בחוף הדרומי ובצפון הנגב. היום (ה') מזג האוויר יתייצב ותחול התחממות ניכרת, בעיקר בהרים ובפנים הארץ. בהרי הצפון עדיין ייתכן גשם מקומי.

 

הטמפרטורות החזויות הלילה ומחר: קריית שמונה 33-21, קצרין 30-17, צפת 27-17, טבריה 37-21, נצרת 31-19, חיפה 27-21, תל אביב 29-21, ירושלים 28-18, אשקלון 29-21, עין גדי 38-28, באר שבע 34-17, ערד 30-18, מצפה רמון 30-18 ואילת 38-27.

 

קשת בענן באגמון החולה (צילום: עינבר שלומית רובין, קק
קשת כפולה באגמון החולה(צילום: עינבר שלומית רובין, קק"ל)

גשם אשקלון תחזית מזג אוויר (צילום: אנה פולנסקי)
סערה באשקלון(צילום: אנה פולנסקי)

כמות משקעים ()

ביום שישי יהיה לרוב בהיר ותחול עלייה קלה בטמפרטורות. בחוף ייעשה חם מהרגיל. בהרים ובפנים הארץ ייעשה חם מהרגיל עד שרבי. בשבת תחול עלייה ניכרת בטמפרטורות וייעשה שרבי ברוב אזורי הארץ. אחר הצהריים ייתכן טפטוף. ביום ראשון השרב יסתיים - תחול ירידה ניכרת בטמפרטורות ועלייה בלחות, אך עדין יהיה חם מעט מהרגיל. בחוף יעשה מעט הביל.

 

אתמול ושלשום ירדו עשרות מילימטרים של גשם באזורים שונים ובהם הגליל המערבי, השרון, מישור החוף המרכזי והדרומי, צפון הנגב ועוטף עזה. גם בלבנון נרשמו שיטפונות. העננים המפותחים והגשם נובעים משילוב של אפיק עם אוויר קר יחסית בשכבות הגבוהות של האטמוספירה, דבר שאינו שכיח בחלק זה של העונה, עם אוויר חם בשכבות הנמוכות וטמפרטורה גבוהה של פני הים, שדווקא מאפיינים את חודש יוני. הדבר גורם לאי יציבות אטמוספרית חריפה ולגשמים בעוצמות גבוהות.

 

ירידת גשם ביוני אינה חריגה, אולם האירוע הנוכחי יוצא דופן. בתחנה בדורות שבצפון מערב הנגב נמדדו 66 מ"מ - כמות שיא לאירוע גשם בחודש יוני בכל הארץ. אירוע זה מצטרף לשורת אירועי מזג אוויר יוצאי דופן שהיו בשבועות האחרונים - הגשם, הברד והשטפונות החמורים בסוף אפריל; חודש מאי עם כמויות גשם חריגות בצפון הארץ ועם מספר רב של ימי גשם, כולל ברד כבד, ולצידם ימי שרב וטמפרטורות חודשיות גבוהות.

שיטפון גשם גשמים מזג אוויר שדרות הצפה כביש כבישים (צילום: בראל אפרים)
השיטפון בשדרות(צילום: בראל אפרים)

שיטפון גשם גשמים מזג אוויר שדרות הצפה כביש כבישים (צילום: בראל אפרים)
(צילום: בראל אפרים)

שדה צבי גשם תחזית מזג אוויר (צילום: המועצה האזורית מרחבים)
עם מטרייה בשדה צבי(צילום: המועצה האזורית מרחבים)

גשם בתל אביב (צילום: סער הס)
(צילום: סער הס)

כמעט מדי שנה יורד גשם ביוני, אולם בדרך כלל מדובר בגשם מקומי והכמויות הן קטנות ולא עולות על 1 מ"מ. אחת לכמה שנים מתרחש ביוני אירוע בו הגשמים אינם מקומיים בלבד באופיים, ויורדים מספר מילימטרים בעיקר בצפון הארץ או בפנים הארץ. אך אף פעם לא נמדדו כמויות גשם כאלה ביום אחד ביוני.

 

אירוע הגשם המשמעותי האחרון בחודש זה היה לפני 6 שנים, אז ירדו 35 מ"מ בתל דן. ב-1989 נמדדו 45 מ"מ באלוני הבשן ושש שנים לפני כן 40 מ"מ במטולה. ב-1957 נרשמו 32 מ"מ במשאבי שדה וב-1945 ירדו 18 מ"מ בראש העין. השיא עד היום היה ביוני 1992, אז הגשם היה נרחב מאוד בהיקפו וירד בצפון הארץ, במרכז הארץ ובצפון הנגב. במספר גדול של תחנות נמדדו למעלה מ-20 מ"מ ובחלק נמדדו 40-30 מ"מ ויותר. אז נקבע גם השיא הקודם של 50 מ"מ לחודש יוני, בהר מירון.

 

האירוע הנוכחי חריג יותר בהשוואה לרוב האירועים שצוינו. הוא נרחב יותר בהיקפו – כמויות משמעותיות נמדדו באזורים שונים מצפון הארץ ועד לצפון מערב הנגב ולא רק בצפון הארץ כמו שהיה ברוב האירועים. בנוסף נמדדו בו כמויות יוצאות דופן של יותר מ-50 מ"מ במספר תחנות וכאמור אף 66 מ"מ בקיבוץ דורות, ערך שיא לאירוע גשם ביוני.

 

מזג אוויר סוער בלבנון

מזג אוויר סוער בלבנון

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:


מזג אוויר סוער בלבנון ()
השיטפונות בלבנון

מזג אוויר סוער בלבנון ()

ד"ר עמוס פורת מהשירות המטאורולוגי, שהעביר את הסקירה המקיפה, אמר בשיחה עם ynet כי אינו סבור שתופעות הגשם וההצפות שראינו לאחרונה נגרמו בהכרח בשל ההתחממות הגלובלית: "כיום אי אפשר לדעת האם זה קשור. ברור למשל שעליית הטמפרטורות מוכחת, אבל ספק אם לאירועי מזג האוויר הקיצוניים הללו קשר מובהק להתחממות הזו. עם זאת, אין ספק שאנו רואים בשבועות האחרונים בארץ מקבץ אירועי מזג אוויר קיצוניים מרובים. ייתכן והם קשורים להתחממות הגלובלית, אך כמו שהם באו ייתכן ונשוב לשלווה והשקט של עונת השנה הזו בלי אירועים קיצוניים".

 

הוא הזכיר את שאירע כאן לפני יותר מ-75 שנה ואמר: "צריך לזכור שבתחילת שנות הארבעים היו בארץ שני אירועי שרב במאי וביוני עם מעל 50 מעלות. אנחנו לא הגענו לזה שוב אף פעם, גם לא לשלג שירד בתל אביב בעבר". ד"ר פורת לא מציע שנחזיר את בגדי החורף לארון. "כבר בשבת יהיה כאן שרב ואין עוד אירועי גשם שנראים בעתיד שאנו יכולים לחזות. אבל גם אם יהיו, מדובר בגשם טרופי וחם. כך או כך, גם אם יהיו עוד אירועי גשם אנחנו נגיע לקיץ שאנחנו רגילים אליו".

 

ד"ר ברוך זיו, חוקר אקלים מהאוניברסיטה הפתוחה מסכים עם עמיתו: "אין לדעת אם זה קשור להתחממות הגלובלית. יש דברים אחרים שקורים בארץ ובעולם כמו כמות הגשם שנמצאת בנסיגה או אירועי שלג וקור קיצוניים שמצביעים על ההתחממות הגלובלית הרבה יותר. ייתכן שאירועי גשם באביב המאוחר קרו בארץ בעבר ופשוט לא שמנו לב אליהם כי לא היו תצפיות מדויקות. יכול להיות שזו תופעה טבעית שחוזרת על עצמה כל כמה שנים ולא שמו לב אליה ואולי זה שינוי, אך רק בפרספקטיבה של עשרות שנים נדע".


פורסם לראשונה 13/06/2018 23:33

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עינבר שלומית רובין, קק"ל
קשת כפולה באגמון החולה
צילום: עינבר שלומית רובין, קק"ל
מומלצים