שתף קטע נבחר

 

מועצת גדולי התורה לח"כים: "אם חוק הגיוס יעבור - פרשו מהקואליציה"

המועצה, המנהיגה את הפלג החסידי במפלגת יהדות התורה, הורתה לנציגיה בכנסת לפרוש מהקואליציה אם חוק הגיוס החדש יאושר. ההצעה אינה מחייבת את ח"כ גפני. המועצה הורתה לנציגים לפעול לשינוי הצעת החוק הקיימת ולפרוש רק במקרה שהיא תקודם גם ללא אישורם. בכיר ביהדות התורה: "נדרוש מנתניהו שהמדינה תבקש דחייה מבג"ץ"

ארכיון (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ארכיון(צילום: רויטרס)

מועצת גדולי התורה של "אגודת ישראל", הפלג החסידי במפלגת יהדות התורה, הורתה היום (ה') לנציגיה בכנסת לפרוש מהקואליציה אם חוק הגיוס החדש יאושר - אלא במקרה של תיאום עמם ובכפוף להסכמתם. ההחלטה מחייבת את סגני השרים יעקב ליצמן ומאיר פרוש וכן את הח"כים ישראל אייכלר ומנחם אליעזר מוזס. עם זאת, היא אינה נוגעת לנציגי הליטאים - חברי הכנסת משה גפני, אורי מקלב ויעקב אשר - וכמובן שלא את ש"ס.

 

בכיר ביהדות התורה מסר: "נדרוש מראש הממשלה נתניהו שהמדינה תבקש דחייה מבג"ץ".חוק הגיוס הקיים פוקע בספטמבר ולכן ישנה דחיפות לחוקק עד אז חוק חלופי. הבקשה מבג"ץ היא להאריך את החוק הקיים כדי לאפשר משא ומתן על חלופה, גם לאחר שיסתיים מושב הקיץ.

 

לקריאת עיקרי המלצות הוועדה לגיוס חרדים לצה"ל לחצו כאן

 

המועצה, בראשות האדמו"ר מגור, רבו של השר יעקב ליצמן, הורתה לנציגים לפעול לשינוי הצעת החוק הקיימת ולפרוש רק במקרה שהיא תקודם גם ללא אישורם. דרישה נוספת שעלתה בדיון בין האדמו"רים היא שלשר הביטחון אביגדור ליברמן תישמר בכל מקרה הזכות לפטור תלמידים מגיוס.

 

הנקודות העיקריות שאינן מוסכמות על הרבנים בחוק המוצע הן קיצוץ תקציבע הישיבות והפעלת לחץ על מוסדות לעודד את גיוס תלמידיהם באמצעות תמריצים כלכליים. הם חוששים כי אם יהיו יעדי גיוס גבוהים מדי, הוא יפקע בעתיד, ואז תלמידי ישיבות יחוייבו בגיוס או שחלקם יתפתו להתגייס קודם לכן כדי לעמוד ביעד. הם דורשים לשנות את החוק באופן שיבטיח כי בכל מקרה לא יהיה לומד תורה שייאלץ לעזוב את בית המדרש ולעלות על מדים.

מחאת חרדים בירושלים נגד גיוס לצבא (צילום: יצחק קלמן/TPS)
הפגנות החרדים נגד הגיוס. ארכיון(צילום: יצחק קלמן/TPS)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

באגודת ישראל (ליצמן) מקווים כי גם מועצות גדולי וחכמי התורה של דגל התורה (גפני) וש"ס יישרו קו עם החלטות האדמו"רים החסידיים, על אף שאינם מחויבים לה. הערכה היא כי הרבנים הליטאיים והספרדים לא יוכלו להציג גישה סלחנית יותר ביחס להצעת החוק הקיימת, מחשש להיתפס בציבור שלהם כ"פשרנים" בנושא שהוא בציפור נפשם של החרדים.

 

ככלל, מנהיגי המפלגות החרדיות מואשמים על ידי הקיצוניים במגזר, ובראשם הפלג הליטאי הירושלמי, כ"מתונים" (מילת גנאי במושגים חרדיים, ק.נ) שנותנים יד לחקיקה שתפגע אנושות בעולם התורה. בש"ס ויהדות התורה מנסים, אפוא, ללכת בין הטיפות - מצד אחד להיות מעורבים בגיבוש החוק ולא להפקיר את הזירה הפוליטית ליריביהם, ומצד שני לא לשחק לידי הקיצוניים, שכאופוזיציה מצליחים לסחוף אחריהם תלמידי ישיבות רבים.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

הפגנת חרדים קיצוניים מול בית הדין הצבאי ביפו (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

ביום שני האחרון המליצה הוועדה לבחינת גיוס בני הציבור החרדי, המשותפת למשרד הביטחון ולצה"ל, על הוספת מסלולי שירות מותאמים לציבור החרדי שיקדמו השתלבות בתעסוקה. לצידם ממליצה הוועדה לקדם הרחבה של סנקציות מנהליות נגד עריקים ומשתמטים. בין יתר ההמלצות: קביעת יעדי גיוס חדשים לצה"ל ולשירות הלאומי, העלאה שנתית הדרגתית במספר המשרתים, סנקציות כלכליות משמעותיות על אי-עמידה ביעדי הגיוס וקידום הטבות ותגמולים לכלל המשרתים.

 

המלצות הוועדה המלאות קובעות, בין היתר, כי אי-עמידה ב-85% מיעדי הגיוס במשך שלוש שנים ברציפות תביא לביטול התיקון לחוק. כמו כן, יינתנו הטבות ותגמולים לכלל המשרתים על מנת לצמצמם את אי-השוויון, תקודם הרחבה של סנקציות מנהליות על ישיבות נגד עריקים ומשתמטים וצה"ל והשירות הלאומי יוסיפו מסלולי שירות מותאמים לציבור החרדי שיקדמו השתלבות בתעסוקה.

 

"היקף המתגייסים בני הציבור החרדי לצה"ל הוכפל פי 10 בעשור האחרון", נמסר מהוועדה. "יש להמשיך במאמצים ולהגדיל באופן הדרגתי את כמות המשרתים בצה"ל ובשירות הלאומי. המהלך מתכתב עם תהליכים המתרחשים במגזר החרדי וההצעה היא בניית תוכנית רב-שנתית המאפשרת להם להעמיק ולהבשיל ובמקביל להתגייס במספרים הולכים וגדלים". 

 

ההמלצות מבטלות למעשה את הסנקציות הפליליות ומשאיר את מרבית החרדים בישיבותיהם. היעדים השנתיים דומים ליעדים שהיו עד כה ואינם מחייבים, כגון כמו מכסות גיוס שיש למלא. בנוסף, הסנקציה הכלכלית שכביכול תוטל על ישיבות בגלל אי-עמידה ביעדי הגיוס תהיה חלקית, מצומצמת ומדורגת. העלייה בדמי הקיום והחיזוקים למשרתים הקיימים כבר החלו בשנים האחרונות בטרם המתווה החדש.

 

המלצות הוועדה התקבלו פה אחד ואושרו על ידי הרמטכ"ל ועל-ידי שר הביטחון. על בסיסן גובש תזכיר חוק שמפורסם בשעה זו להערות הציבור, לקראת הבאתו לאישור הממשלה והכנסת, במטרה להשלים את הליך החקיקה עד לתום מושב הקיץ הנוכחי.  

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים