סוף לסכסוך היהודי-מוסלמי במאלמו שבשבדיה: "מתאחדים"
מנהיגי הקהילות בעיר יפרסמו היום הודעה משותפת שבה יכריזו על סיום הסכסוך ביניהן. במסגרת הסכסוך נרשמה עלייה בתקריות האנטישמיות בכלל, והתקריות האלימות בפרט. "העבודה שעשו הקהילות ביחד הכרחית לעתיד המיעוטים בשבדיה", אמר ראש הקהילה המוסלמית
ראשי הקהילה היהודית במאלמו שבשבדיה וראשי הקהילה המוסלמית בעיר, שנחשבת לאחת הערים האלימות ביותר כלפי יהודים באירופה, החליטו לפתוח דף חדש. לאחר סדרה של מפגשים חשאיים, יפרסמו היום (ו') ראשי הקהילות מודעה משותפת בעיתון המרכזי של דרום שבדיה, שבה יכריזו על סיום הסכסוך לאחר שנים של מלחמות בין יהודים למוסלמים.
מלחמות אלו היו רוויות תקריות אנטישמיות והתקפות אלימות על הקהילה היהודית, שגרמו לנטישה של העיר מיהודים. במאלמו חיים 80 אלף מוסלמים לעומת כ-2,000 יהודים. בשנים האחרונות נרשמה עלייה בתקריות האלימות נגד יהודים בשבדיה ובמאלמו כולל אלימות, הטרדה וונדליזם. בין התקריות, הצתת קברים בבית העלמין היהודי במאלמו, איומים, קללות והשלכת חפצים. במהלך הסכסוך בין הקהילות, האנטישמיות הפכה לשגרת היום-יום בעיר.
במודעה ייכתב: "אנחנו היהודים והמוסלמים המתגוררים במאלמו, מתאחדים יחד נגד כל גילוי של אפליה, שנאה, דעות קדומות ופחד מהאחר. יהודים ומוסלמים במאלמו עומדים במאבק נגד אנטישמיות, שנאה מוסלמית וכל צורה של גזענות ואפליה נגד מיעוטים.
"אנו מאמינים שמפגש והיכרות אחד של השני ושל המסורות שלנו יביאו לכך שנעריך ונכבד אחד את השני יותר. אנו משוכנעים כי זוהי הדרך היחידה קדימה לעתיד משותף, טוב ובטוח יותר בעיר מאלמו. שבת שלום, עיד מובארק (בשוודית, עברית וערבית)".
משה דוד הכהן, רב הקהילה היהודית במאלמו אמר: "העובדה שהקהילות המוסלמית והקהילה היהודית מתאחדות יחד באופן רשמי הוא לא דבר ברור מאליו, במיוחד במאלמו, וזה דורש אומץ משתיהן. יחד עם זאת, יש כאן הבנה עמוקה שיש יתרון אדיר כאשר השני עובד בשבילך ומייצג אותך מאשר רק אתה את עצמך. כשהיהודים יוצאים כנגד האיסלאמופוביה והמוסלמים כנגד האנטישמיות, זה דבר מפתיע ומשכנע".
הוא הוסיף: "לקיחת האחריות על ידי ההנהגה המוסלמית של העיר כערבים לביטחונם של היהודים היא לא רק אמירה, היא משפיעה בשטח, כפי שראינו בשנה באחרונה. יש לנו עבודה משותפת לחיזוק הזהות במדינה חילונית, וזה בא לידי ביטוי במודעה הזאת שיוצאת לכבוד השבת ולכבוד עיד אל-פיטר".
סלאהודין בראקאת, מייסד "איסלאם אקדמי", במאלמו אמר: "העבודה שהקהילה היהודית והקהילה המוסלמית במלאמו עשו ביחד היא הכרחית לעתיד המיעוטים בשבדיה. פרסום הצהרה חיובית של סולידריות והערכה של החגים שלנו הוא חלק חשוב בעבודה שלנו".
הרב הכהן ובראקאת ייסדו ביחד את "אמנה", פרויקט יהודי-מוסלמי לשיקום ה"אמון והאמונה" במאלמו.
הרעיון לחבר ביניהם הוא פרי של "היוזמה הדתית לשלום" שבראשה עומד השר לשעבר, הרב מיכאל מלכיאור. הרב מלכיאור אמר כי מאלמו עלתה בשנים האחרונות לכותרות רק בהקשרים שליליים ובהקשרים של חוסר תקווה. "זו בשורה נפלאה, יש עכשיו ניצוץ של תקווה בגלל חיבור אמיתי ומעמיק בין הקהילות", אמר.