שתף קטע נבחר

 

הסעודים הובסו במגרש, הסעודיות ניצחו ביציע

אסור להן לנהוג, הן צריכות אישור מגבר כדי לקבל דרכון – ורק השנה הרשה להן המלך להיכנס לאצטדיון. אבל הסעודיות שבאו מריאד למשחק במוסקבה הן עדות לכך שהממלכה האיסלאמית השמרנית בעולם משנה את פניה. ביציע הניפו תמונות של יורש העצר בן סלמאן

במכנסי ג'ינס וברעלות, עטופות בדגל הירוק של ארצן, עשו אתמול (ה') עשרות נשים סעודיות את דרכן לאצטדיון לוז'ניקי במוסקבה. הן באו לעודד את נבחרת סעודיה בכדורגל במשחק הפתיחה של המונדיאל מול רוסיה, אבל נראה שתפקידן הראשי לא היה לעזור לבחורים הסעודים להשיג תוצאה נאה על המגרש – אלא להראות לעולם שיש סעודיה אחרת, סעודיה חדשה: זו סעודיה שבה אחרי עשרות שנים של אפליה מחפירה יוצאות הנשים אל האור ומקבלות עוד ועוד זכויות שבכל מקום אחר בעולם נחשבות זה מאה שנה לטבעיות.

משחק הפתיחה של מונדיאל 2018 (צילום: עוז מועלם)
תמונת בן סלמאן ביציע הסעודי. המהפכה בעיצומה(צילום: עוז מועלם)

אוהדות של נבחרת סעודיה (צילום: רויטרס)
"היינו לא נורמלים, נחזור לאיסלאם המתון". אוהדות סעודיות במוסקבה(צילום: רויטרס)

אוהדות של נבחרת סעודיה (צילום: EPA)
(צילום: EPA)


מוחמד בן סלמאן  (צילום: EPA)
יורש העצר בן סלמאן באצטדיון במוסקבה עם פוטין ונשיא פיפ"א (צילום: EPA)

כמה מהסעודיות שבאו לאצטדיון לוז'ניקי הניפו ביציע כרזות עם תמונתו של יורש העצר, הנסיך מוחמד בן סלמאן, מי שמוביל את תוכנית הרפורמות השאפתנית של ארצו. בן סלמאן מונה ליורש העצר הסעודי ביוני אשתקד במקום בן דודו, ומאז הוא נחשב למושך בחוטים בממלכה, האיש החזק ביותר – גם יותר מהמלך סלמאן.

 

סעודיה נודעה במשך שנים כאחת המדינות השמרניות בעולם, במיוחד כלפי נשים, והתנהלה לפי החוקים האדוקים של השריעה, ההלכה האיסלאמית. כך למשל היא אפשרה לנשים לצאת מהבית רק בליווי בן משפחה ולהשלים הליכים בירוקרטיים רבים, למשל הוצאת דרכון, רק באישור הגברים במשפחתן. אשתקד הצהיר בן סלמאן: "היינו לא נורמלים, נחזור לאיסלאם המתון". במסגרת הרפורמות שהנהיג הוסרו רבות מהמגבלות על נשים, וכך למשל בינואר השנה הותר להן לראשונה להיכנס לאצטדיוני כדורגל כדי לצפות במשחקים, גם אם ביציע נפרד מזה של הגברים. מ-24 ביוני יוכלו הסעודיות, לראשונה בהיסטוריה, לנהוג בכלי רכב בארצן, בכלל זה מכוניות, אופנועים ואפילו משאיות.

אוהדות של נבחרת סעודיה (צילום: רויטרס)
"עוד צעד לעבר השוויון". סעודיות ליד לוז'ניקי(צילום: רויטרס)
 

אוהדות של נבחרת סעודיה (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

אחת הנשים שעשו את הדרך מסעודיה למוסקבה היא נאדה א-תוואיריג'י, צעירה בת 27 מריאד שהתחנכה בבריטניה ומספרת שהיא משוגעת על כדורגל כבר מגיל 12. לאצטדיון היא באה בפנים צבועות ירוק וכשדגל סעודיה מוטל על כתפיה. "אם לדבר על התמונה הגדולה, ההגעה של נשים לרוסיה לתמוך בנבחרת סעודיה היא עוד צעד לעבר השוויון", אמרה. "בסופו של דבר יהיה שוויון בין גברים לנשים. אני אופטימית מאוד. תבחר אדם מקרי ברחוב ותשאל אותו מה הוא חושב על סעודיה – והתשובה תהיה חיובית".

 

א-תוואיריג'י באה לרוסיה עם חבר שאותו היא מציגה כאחיה, אבל לדבריה אילו הייתה רוצה לבוא לבד – לא הייתה לה שום בעיה לעשות זאת. לפני שנה – רק נשים סעודיות מעטות היו מבצעות צעד כזה. אתמול, מחוץ לאצטדיון לוז'ניקי, טיילה נאדה בין מוכרי המזכרות, מתחככת בנשים, בגברים ובילדים מכל רחבי העולם.

אוהדות של נבחרת סעודיה (צילום: AP)
"הנוכחות של הנשים פה צריכה להיות מקור לגאווה". אוהדת סעודית(צילום: AP)

מוחמד בן סלמאן  (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

גם סעודיות אחרות בקהל התעטפו בדגל ארצן והניפו אותו בהתלהבות. רים אל-מותיירי באה למוסקבה עם אמה ואחיה. רים בת ה-25, חיג'אב לראשה, הודתה שלא אכפת לה יותר מדי מכדורגל, "אבל עשיתי את כל הדרך לכאן למען הנבחרת שלנו. הנוכחות של נשים סעודיות פה צריכה להיות מקור לגאווה הן עבור הממלכה והן עבור הנבחרת".

 

עוד במסביב לכדור - מונדיאל זה לא רק כדורגל:

מונדיאל אפור בביירות: אסור להניף דגלי מדינות

כאילו דא: סוריה מעודדת את פוטין ורוסיה

להיות הומו במונדיאל

 

אם פעם היו מי שניסו לטעון כי הנשים הסעודיות ביישניות ומרוחקות, מי שניצב אתמול ליד האצטדיון במוסקבה ראה אותן מצטלמות עם עוברי אורח, אנשים שהן כלל אינן מכירות, ונהנות מאווירה קוסמופוליטית ונטולת דאגות. עבור רבות מהן המשחק נגד רוסיה היה הראשון שהן רואות בארץ זרה.

אוהדי רוסיה חוגגים (צילום: getty images)
אוהדי רוסיה חוגגים בניצחון. נבחרתם הביסה את סעודיה 0:5(צילום: getty images)
 

דניס צ'רישב חוגג  (צילום: getty images)
(צילום: getty images)

ובכל זאת, עוד ארוכה הדרך של נשות סעודיה לגאולה. רק בחודש שעבר, שבועות אחדים לפני שיוסר האיסור על נשים בסעודיה לנהוג בכלי רכב, דווח על מעצרן של יותר מ-10 פעילות סעודיות שמחו במשך שנים בדרישה לבטל את איסור הנהיגה. סעודיה טענה כי הנשים הללו שיתפו פעולה עם האויב כדי לערער את יציבות הממלכה, אבל בפועל נראה כי היה זה מסר תקיף מבית המלוכה לפעילי מחאה מכל סוג שהוא: אל להם לראות בהסרתו של איסור הנהיגה ניצחון של התקוממות עממית, והמשטר לא יהסס לנקוט יד קשה נגד מעשי מרד ומחאה עתידיים.

 

גם באצטדיון במוסקבה ניתן רמז לכך שהמהפכה רק בראשיתה. שעות לפני פתיחת המשחק בין סעודיה לרוסיה נודע כי שש נערות סעודיות שהיו אמורות לשאת את דגל ארצן אל כר הדשא במשחק הפתיחה לא הגיעו בסופו של דבר "מסיבות לוגיסטיות" – והן הוחלפו על-ידי נערות רוסיות. החברה המממנת את השתתפותן, קוקה קולה, טענה כי ההיעדרות אינה קשורה להיותן בנות – אבל לא מסרה מהן אותן "סיבות לוגיסטיות".


פורסם לראשונה 14/06/2018 23:26

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
סעודיות באצטדיון לוז'ניקי. עוד צעד לעתיד
צילום: AP
מומלצים