"ספין עלוב"; "אטומים": שני משרדי ממשלה מתכתשים ברקע החוק לפיקוח מעונות היום
הדיווחים על התרבות התקיפות בגני הילדים הובילו את שר העבודה והרווחה לזרז את קידום חוק הפיקוח על מעונות לפעוטות עד גיל 3. משרד האוצר טוען להיעדר תקציב מימון: "ההצעה תביא לפגיעה בילדים". במשרדו של כץ הגיבו: "הם אטומים למחאה ולסכנה שבאי קידומו של החוק להגנה על הפעוטות"
מקרה רודף מקרה, הורים מבוהלים - ומשרדי ממשלה בוחרים להתכתש ביניהם. ברקע הדיווח על מעצרה של גננת נוספת שלפי החשד התעללה בפעוטות בגן פרטי ברמת גן, התפתחה הבוקר (יום ו') התכתשות יוצאת דופן בין משרד העבודה והרווחה למשרד האוצר. הרקע: תזכיר החוק לפיקוח על מעונות היום, שאותו ביקש לקדם שר העבודה והרווחה חיים כץ.
השר כץ הודיע ביום רביעי כי בישיבת הממשלה הקרובה ביום ראשון יובא לאישור השרים תזכיר החוק שלפיו כל מעונות היום והמשפחתונים שבהם מטופלים פעוטות עד גיל 3 יפוקחו על ידי המדינה. הבוקר הודיע השר כץ כי בשל התנגדות משרד האוצר - הנושא יעלה לדיון והצבעה רק בוועדת השרים לענייני חקיקה.
במשרד העבודה והרווחה הסבירו כי להעלאת הצעות חוק לאישור הממשלה נדרשת הסכמה מראש של האוצר. מטרת העברת הצעת החוק בממשלה היתה לתת לה תוקף רב יותר, ולפשט ולהקל את המשוכות הבירוקרטיות בהמשך הדרך עד לאישורה כחוק על ידי מליאת הכנסת.
לאחר ההודעה שפרסם השר כץ הבוקר, הגיבו במשרד האוצר בחריפות: "מדובר בספין שקרי ועלוב של שר העבודה והרווחה. במהלך השנים האחרונות הקצה משרד האוצר יותר מ-1.7 מיליארד שקלים לצורך בינוי מעונות יום חדשים, למען הגדלת הסטנדרט בטיפול נאות בילדים".
עוד אמרו במשרד האוצר כי "הצעת החוק המדוברת כרוכה בעלויות תקציביות משמעותיות שיכולות להגיע למיליארדי שקלים נוספים, מה גם שבתהליך הבדיקה שמבוצע כמקובל על ידי משרד ראש הממשלה כחלק מתהליך בדיקת האפקטיביות של הצעות חוק, נמצאה ההצעה במתכונתה הנוכחית לא יעילה ואף ואף כזו שתביא לפגיעה הן בילדים של המערכת המפוקחת והן בילדים שמחוץ למערכת המפוקחת. ככל ששר העבודה והרווחה יבחר בכל זאת לקדם את ההצעה - הוא מוזמן להצביע על מקור תקציבי למימונה".
"כל פעם תירוץ אחר"
גורמים במשרד העבודה לא נותרו חייבים ואמרו כי "החוק מוכן לחקיקה. ההתעקשות של משרד האוצר לתקוף את השר באופן אישי ולא ענייני מוכיחה עד כמה הם אטומים למחאה ולסכנה שבאי קידומו של החוק להגנה על הפעוטות. הנושא הוא מהותי ולכן יואילו הפקידים באוצר להודיע אם הם תומכים או מתנגדים לחקיקה".
הגורמים הוסיפו כי "לצערנו הפקידים מצליחים שוב ושוב לעכב את החוק, כל פעם בתירוץ אחר וכך נמשך הדבר משנת 2010. המקרה האחרון הוא נורת אזהרה גדולה וגם הזדמנות לשבור את האטימות באוצר".
הצעת החוק קובעת הסדר חוקי חדש וכולל לרישוי של מעונות יום לפעוטות עד גיל 3 ולפיקוח על פעילותם. הצעה דומה קודמה בעבר על ידי שתי ממשלות, אולם הליכי החקיקה נקלעו אז למבוי סתום.
ממשרד ראש הממשלה נמסר בתגובה: "המשרד תומך בנקיטת צעדים לשיפור איכות הטיפול והפיקוח במסגרות לגיל הרך. מיד לאחר פרסום תזכיר החוק באוקטובר אשתקד נמצאו פערים מהותיים וחוסר בשלות בהצעת החוק. המשרדים הרלוונטיים מקיימים שיח מול משרד העבודה והרווחה כדי לוודא את השגת המטרה של מתן מענה לאבטחת שלומם ובטיחותם של פעוטות בגיל הרך".
ברקע הדברים יצוין כי בתחילת הקנדציה הנוכחית הוגשה הצעת חוק פרטית בעניין הפיקוח על מעונות היום על ידי יו"ר הוועדה לזכויות הילד בכנסת, ח"כ יפעת שאשא-ביטון (כולנו), ח"כ יעקב מרגי (ש"ס) וח"כ קארין אלהרר (יש עתיד). כמו כן, לפני כשנתיים הוגשה הצעת חוק להתקנת מצלמות בפעוטות על ידי חברי הכנסת איציק שמולי (המחנה הציוני) ושאשא-ביטון.
במקביל, הורים מאיימים להשבית בשבוע הבא את הפעוטונים אם לא תהיה התקדמות בחקיקת חוק הפיקוח. אסנת ואתורי, מנהלת דף הפייסבוק "הורות בזכות" שבו חברים יותר מ-300 אלף הורים, אמרה ל-ynet כי "לנוכח הפרסומים האחרונים שמציפים את הרשת, ניתן לראות שלא מדובר בעוד 'מקרה מצער' או 'אסון', אלא במציאות שבה אנחנו, כולנו, מפקירים את הילדים בגילאי לידה עד שלוש ובעיקר הדבר מעיד על אוזלת ידה של המערכת. אם לא תהיה התקדמות, ההורים יביעו את מורת רוחם לנוכח האירועים ואת חוסר אמונם במערכת".
בתוך כך, עשרות בני אדם הגיעו הבוקר לפינת ההנצחה שהוקמה לזכרה של הפעוטה יסמין וינטה מחוץ לפעוטון "מאשה והדוב" בפתח תקווה והדליקו נרות. גם הוריה של יסמין הגיעו למקום, ארבעה ימים אחרי שהסייעת אינה סקיבנקו הואשמה בהריגת בתם.
נטלי בוזגלו, שארגנה השבוע הפגנות ברחבי הארץ בקריאה לאשר את חוק הפיקוח על הפעוטונים וחוק התקנת המצלמות בהם, אמרה כי "אנחנו בקבוצת המאבק לא שוכחים ולא מרפים. נמשיך לתמוך בהורים ונקדם את חוק הפיקוח".