שתף קטע נבחר

 

רצח היהודייה: המהגרים עלולים להביא לסוף עידן מרקל

הקריירה של קנצלרית גרמניה בסכנה: שר הפנים מתכוון להמרות את פיה ולהורות השבוע למשטרה למנוע כניסת מהגרים. אם יעשה כן תיאלץ לפטרו – וממשלתה עשויה לקרוס. בבחירות לא בטוח שתתמודד. ברקע: זעם על חוקי ההגירה עקב רצח הנערה סוזנה פלדמן בידי עיראקי שגירושו עוכב

ממשלתה של קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל נמצאת על סף קריסה, ואשת הברזל של אירופה עלולה לאבד ביום שני הקרוב את הרוב הקטן שלה ולהכריז על הליכה לבחירות חדשות – שבהן כלל לא בטוח שתתמודד. הסיבה למשבר החריף: שר הפנים של מרקל הורסט זיהופר קורא תיגר על מדיניות קליטת המהגרים שלה, ומאיים להורות למשטרת הגבולות שלא לאפשר החל מיום שני הקרוב כניסת מבקשי מקלט שאין להם תעודות בתוקף.

הורסט זיהופר ואנגלה מרקל (צילום: רויטרס, EPA)
זיהופר ומרקל, ראש בראש. האולטימטום: שינוי עד יום שני(צילום: רויטרס, EPA)

בעיית המהגרים מעוררת דיון ציבורי ער בגרמניה מאז שבקיץ 2015 פתחה מרקל את שערי ארצה ל-1.6 מיליון מהגרים – רבים מהם פליטים שברחו מהמלחמות בעיראק ובסוריה. הקשיים שהתלוו לכניסת המהגרים, בכלל זה דיווחים על אירועי אלימות רבים, הגבירו מאוד את תמיכת הציבור במפלגת הימין הקיצוני "אלטרנטיבה לגרמניה", ובבחירות אשתקד היא זכתה ב-94 מושבים בבונדסטאג.

הנרצחת סוזנה פלדמן ()
סוזנה פלדמן בת ה-14, הנערה היהודייה שנרצחה

הרוצח ()
העיראקי שרצח את פלדמן ונמלט, עלי בשאר

בשבועיים האחרונים שוב החריף הוויכוח הציבורי בעניין היחס למבקשי המקלט, בעקבות רצח הנערה היהודייה סוזנה פלדמן על-ידי מבקש מקלט מעיראק. בקשתו של הרוצח למקלט נדחתה זמן רב לפני הרצח, אבל גירושו התעכב מסיבות בירוקרטיות. חברי פרלמנט רבים, בהם בכירים במפלגתה של מרקל, דרשו בעקבות הרצח להקשיח את חוקי ההגירה ולהחיש את גירושם של מבקשי מקלט שבקשתם נדחתה.

הורסט זיהופר שר הפנים גרמניה מאיים על ממשלת אנגלה מרקל (צילום: AP)
זיהופר ומרקל. "סוף לתיירות המקלט"(צילום: AP)

שר הפנים זיהופר, שקורא כעת תיגר על מרקל ומדיניותה, הוא איש מפלגת האיחוד הנוצרי-סוציאלי (CSU), שהיא מפלגה-אחות של המפלגה הנוצרית-דמוקרטית של מרקל במדינת המחוז בוואריה. בין שתי המפלגות יש ברית בת 70 שנה, אבל כעת הן עומדות בפני קרע היסטורי. זיהופר דרש השבוע בפומבי ממרקל לאפשר למשטרת הגבולות שלא להתיר עוד למהגרים המגיעים לגבול ללא מסמכי זהות בתוקף להיכנס לגרמניה. הוא דורש לדחות בגבול גם מהגרים הרשומים כבר במדינה אחרת באיחוד האירופי. בוואריה, נזכיר, היא שער הכניסה הראשי של מהגרים לגרמניה.

 

רוב מוחץ מהציבור נגד מרקל

בשורות רעות קיבלה בסוף השבוע מרקל גם מסקר שפרסמה Infratest dimap, ולפיו רוב מוחץ מהגרמנים תומך במדיניות שזיהופר דורש להחיל. לפי הסקר, 62% מהגרמנים דורשים שלא לאפשר למהגרים המגיעים לגבולות גרמניה ללא מסמכים להיכנס לשטח המדינה. 86% דורשים שמבקשי מקלט שבקשתם נדחתה יגורשו מהר יותר. כיום במקרים רבים מאוד נדרש זמן רב כדי להשלים את ההליכים הבירוקרטיים הכרוכים בגירוש.

מפגינים נגד קליטת המהגרים בגרמניה (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
מפגינים נגד קליטת המהגרים בגרמניה(צילום: gettyimages)

מבקשי מקלט בברלין. הבירוקרטיה מונעת גירוש מהיר (צלום: רויטרס) (צלום: רויטרס)
מבקשי מקלט בברלין. הבירוקרטיה מונעת גירוש מהיר(צלום: רויטרס)
האמון של הגרמנים ברשויות ההגירה ובמערכת הבירוקרטית נפגע בחודשיים האחרונים בין השאר בעקבות פרשה שבמסגרתה אישר בכיר במשרד ההגירה בעיר ברמן בקשות מקלט של יותר מ-1,200 מהגרים שלפי הדין לא היו זכאים למקלט. ראש ממשלת בוואריה אמר בסוף השבוע כי "תיירות המקלט" נוגסת באמינות ממשלתו: "לאנשים נגמרת הסבלנות", אמר לעיתון "בילד".

 

מרקל מתעקשת כי חשוב שגרמניה לא תנקוט צעד פתאומי וחד-צדדי כמו דחיית מבקשי מקלט המגיעים לגבולה. היא מדגישה כי צעד כזה יחליש את האיחוד האירופי ויכביד את הנטל על המדינות הראשונות שאליהן מגיעים המהגרים בהיכנסם לאירופה, כמו איטליה ויוון. מרקל מבקשת במקום זה לקבל ארכה של שבועיים לגבש הסכמים בילטרליים חדשים עם מדינות שדרכן עוברים המהגרים בדרכם לגרמניה, אף שגם היא מודה כי מדובר בתוכנית "שאפתנית".

הורסט זיהופר שר הפנים גרמניה מאיים על ממשלת אנגלה מרקל (צילום: AP)
מרקל ושר הפנים שלה. נשארת מחויבת לאיחוד האירופי(צילום: AP)

למפלגת CSU של זיהופר מצפה באוקטובר הקרוב מערכת בחירות קשה מאוד בזירה המקומית, והצלחת "אלטרנטיבה לגרמניה" מסכנת אותה. מפלגתו של זיהופר מסרבת לסגת מעמדתה, והוא הציב למרקל אולטימטום: ביום שני מתכוון זיהופר לבקש את תמיכת מפלגתו בכוונתו לנצל את סמכותו כשר הפנים ולהורות למשטרת הגבולות שלא להכניס לגרמניה מבקשי מקלט נטולי מסמכים בתוקף. צעד כזה של זיהופר יהיה קריאת תיגר פומבית על מרקל, והיא תיאלץ לפטר אותו.

 

המרוויח מבחירות: הימין הקיצוני

עבור מרקל, המכהנת כקנצלרית זה יותר מ-12 שנה, זה עלול להיות משבר אחד יותר מדי. ממשלתה של מרקל מבוססת על רוב קטן, וגם אותו היא הצליחה לגייס רק אחרי חודשים ארוכים של ניסיונות להקים ממשלה. אם תיאלץ לפטר את זיהופר תוכל מרקל לנסות לעמוד בראש ממשלת מיעוט עם השותפה השלישית בקואליציה, המפלגה הסוציאל-דמוקרטית. אפשרות אחרת שתעמוד בפניה תהיה הכרזה על בחירות חדשות. פרשנים מעריכים כי המרוויחה הגדולה מהליכה לבחירות חדשות תהיה מפלגת "אלטרנטיבה לגרמניה".

הפגנה בדרזדן נגד קליטת המהגרים ובוא האיסלאם לגרמניה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הפגנה בדרזדן נגד קליטת המהגרים ובוא האיסלאם לגרמניה(צילום: EPA)

היום הבהירה מרקל כי היא מתבצרת בעמדתה והצהירה כי ההגירה היא "אתגר אירופי שהתשובה עליו צריכה להיות תשובה אירופית". אם מרקל תכריז על הליכה לבחירות חדשות, אי אפשר לומר בביטחון שהיא תתמודד בהן על כהונה נוספת, ויש מי שאומרים שהמשבר הנוכחי עשוי לסמן את סוף העידן שלה. נשיא צרפת עמנואל מקרון, שייפגש עם מרקל השבוע, הביע תמיכה בה ואמר בסוף השבוע לכתבים: "מדינות מחויבות לדרך שבה בחרו העומדים בראשן".

 

סוגיית המהגרים כבר גרמה השבוע למשבר דיפלומטי באירופה – בין צרפת לאיטליה. צרפת מתחה ביקורת חריפה על הממשלה החדשה ברומא אחרי שזו סירבה לאפשר לסירת מהגרים ועליה 649 מבקשי מקלט שהוצלו מהים לעגון בתחומיה. איטליה קלטה בשנים האחרונות מאות אלפי מהגרים, והממשלה החדשה, שבה חברה מפלגת הימין "הליגה", הבטיחה להחיש את גירושם של מבקשי מקלט. היא הדגישה שאיטליה לא תהיה עוד "מחנה הפליטים של אירופה". בסופו של דבר הודיעה ממשלת השמאל החדשה במדריד כי ספרד תקלוט את הסירה בנמל ולנסיה, לא לפני שמתחה אף היא ביקורת חריפה על האיטלקים.

 

שר הפנים של איטליה, מנהיג "הליגה" מתיאו סלביני, הזהיר היום שני ארגוני זכויות אדם נוספים המתכוונים להוביל בימים הקרובים סירות מהגרים לאיטליה כדי למנוע מהם לטבוע בים, כי איטליה לא תאפשר לאנשיהם "לפרוק את המטען האנושי" הזה בנמליה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס, EPA
זיהופר ומרקל. קרע היסטורי
צילום: רויטרס, EPA
מומלצים