אשת הברזל של טורקיה: מרל נגד ארדואן
אחד האיומים על נשיא טורקיה בבחירות בשבוע הבא נשקף ממרל אקשנר, פוליטיקאית מוסלמית אדוקה שפרשה מהמפלגה הלאומנית כדי להוביל את המחאה נגדו. היא מבטיחה להחזיר את הדמוקרטיה, להתקרב למערב – וגם לתת שיעור בפמיניזם: "ארדואן רוצה שהנשים יישארו בבית"
אקשנר, ד"ר להיסטוריה בת 62 שפרשה מהאקדמיה ב-1994 כדי להצטרף לפוליטיקה, נחשבת לאיום פוליטי גדול על ארדואן לקראת הבחירות ביום ראשון הבא, כשרק איש מפלגת העם הרפובליקנית מוהרם אינצ'ה
הוא איום גדול ממנה. עד לאביב של השנה שעברה עוד הייתה אקשנר חברה ב"מפלגה התנועה הלאומית" (MHP), אבל אז נאלצה לעזוב אחרי שהובילה ניסיון כושל להדיח את יו"ר המפלגה, שנאמנותו לארדואן סייעה לנשיא הכמעט כל יכול להשיג ניצחון דחוק במשאל העם
על הרחבת סמכויותיו.
אקשנר הקימה את מפלגת Iyi ("מפלגת הטוב") והסבירה כי טורקיה זקוקה לשינוי אחרי 15 שנים בהנהגת מפלגת "הצדק והפיתוח". "טורקיה והעם שלה עייפים, המדינה מותשת, הסדר הציבורי מתפרק", אמרה אז אקשנר. "אין שום דרך אחרת חוץ משינוי האווירה הפוליטית. אנחנו רוצים טורקיה עשירה, אנחנו רוצים טורקיה צודקת, אנחנו רוצים טורקיה חופשית".
בחודשים הבאים הפכה אקשנר לאחד הקולות הבולטים ביותר נגד ארדואן והזהירה כי הדמוקרטיה בסכנה. "כל מה שארדואן נוגע בו הופך לאבק", אמרה בעצרת בחירות אחת שבה התלוו אליה כתבי העיתון הבריטי "גרדיאן". "את הדיקטטור אסד הוא כינה פעם 'האח אסד'. אני מקווה שלי הוא לעולם לא יקרא 'האח מרל'".
קרב מאסף בסיבוב השני
לבחירות הקרובות לנשיאות ולפרלמנט בטורקיה, נזכיר, יש חשיבות מיוחדת. במקור הן היו אמורות להיערך רק בשנה הבאה, אבל הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן יזם את הקדמתן בטענה שלטורקיה דרוש נשיא בעל סמכויות נרחבות לטווח ארוך, כזה שיוכל להתמודד עם האתגרים הכלכליים והביטחוניים. הבחירות הקרובות ישלימו את המעבר של טורקיה ממערכת שלטון פרלמנטרית למערכת שלטון נשיאותית, מהלך שנוי במחלוקת שארדואן הצליח לאשר רק בזכות ניצחון דחוק במשאל העם בשנה שעברה.
מי שייבחר לנשיא טורקיה ייהנה מסמכויות ששום מנהיג ממנהיגי טורקיה לא החזיק בהן במאה השנים האחרונות: תפקיד ראש הממשלה יחדל להתקיים, והנשיא ינהיג למעשה את הממשלה, את המשטרה ואת הצבא. לפי הסקרים ארדואן צפוי לקטוף בקלות את המקום הראשון בסיבוב הראשון, אבל אם לא ישיג בו 50% מהקולות הוא ייגרר לסיבוב שני, ובו כבר צפוי לו מרוץ צמוד בהרבה.
סקרים מלמדים שכוחו של ארדואן נשחק לאחרונה בצל משבר הלירה הטורקית, ולפי הסקרים האחרונים הוא זוכה ל-47-44 אחוזים מהקולות. לפי הסקרים אינצ'ה זוכה לכ-29-25 אחוז מהקולות ואקשנר צועדת במקום השלישי עם כ-14 אחוז. המתמודד שיעפיל לסיבוב השני מול ארדואן צפוי לאחד סביבו את מפלגות האופוזיציה ואת תומכיהן – וינסה להדיח את ארדואן מהשלטון לראשונה אחרי 15 שנה.
אקשנר מדגישה כל העת כי בכוונתה להחזיר את טורקיה למערכת שלטון פרלמנטרית במקום המערכת הנשיאותית שכונן ארדואן אשתקד, והיא מבטיחה כי ביום שלאחר בחירתה לנשיאה תבטל את מצב החירום הקיים בטורקיה זה שנתיים. אחד הסמלים של אקשנר במהלך קמפיין הבחירות היה קעקוע החינה של דגל טורקיה המתנוסס על ידה, איתות לכך שהיא חותרת לשלטון שיאחד את הטורקים כולם.
מוסלמית מאמינה, אבל
בין שאקשנר תנצח ובין שלא, פרשנים מסכימים כי החלטתה לפרוש ממפלגת MHP הלאומנית היא התפתחות משמעותית בפוליטיקה הטורקית – אקשנר מסוגלת להרחיק ממחנה ארדואן מצביעים שמרנים הנמנים עם בוחריו הטבעיים. היא עצמה מזכירה כל העת כי היא מוסלמית שומרת מצוות, אך מדגישה כי האמונה בדת אינה סותרת את חוקי העולם המודרני: "אני מוסלמית מאמינה, עליתי לרגל למקומות הקדושים, אבל הרוח שמנחה אותנו חייבת להיות מבוססת על החוק", אמרה ל"גרדיאן". "החילוניות של המדינה מאפשרת לשנות את החוקים בהתאם לצורכי האזרחים המשתנים עם הזמן".
אקשנר אינה מתביישת בהשתייכותה ארוכת השנים למחנה הלאומני ויש שיאמרו אף קיצוני. רבים מתומכיה מכנים אותה Asena, על שם זאבה מיתולוגית מאגדות-עם טורקיות שעל ברכיהן גדלו לאומנים טורקים. עם זאת היא הודפת כל השוואה בינה לבין פוליטיקאים מהימין הקיצוני באירופה כגון מרין לה פן, יו"ר מפלגת "החזית הלאומית" בצרפת: "יש הבדל גדול בין הלאומיות האירופית לבין הבנת הלאומיות בטורקיה. בלאומיות הטורקית אין מקום לגזענות".
אקשנר גם מבטיחה שאם מפלגתה תנהיג את הממשלה היא תתקן את היחסים עם המערב, יחסים שהורעו מאוד בעקבות שורת עימותים בין ארדואן ואנשיו לבין מדינות כגון גרמניה, הולנד וארה"ב. מפלגתה, שאת סמלה מעטרים צבעי צהוב וכחול, מצהירה כי היא מפלגה פלורליסטית התומכת ביחסים טובים עם אירופה.
יעד מוצהר נוסף של אקשנר הוא מהפכה במערכת החינוך הטורקית. אקשנר רוצה להאריך את מספר שנות הלימוד של הטורקי הממוצע מ-7 ל-11, ומבקשת להביא את טורקיה לרשימת 20 המדינות המובילות בעולם בתחום החינוך.
ויש כמובן את העניין המגדרי הקטן ההוא. אם אכן תנצח בבחירות תהיה אקשנר לנשיאה הראשונה בתולדות טורקיה. לטורקיה הייתה עד כה רק ראשת ממשלה אחת, טנסו צ'ילר השמרנית שכיהנה בשנים 1996-1993. אקשנר הייתה עוזרת בכירה שלה, ומכירה את מוסרות השלטון מקרוב. בריאיון למגזין "טיים" לא היססה לשלוף גם את הקלף הפמיניסטי ולתקוף את ארדואן על יחסו לנשים: "הוא מעדיף אותנו בבית", אמרה. בריאיון ל"גרדיאן" הבהירה אשת הברזל של טורקיה שעידן חדש מגיע, ושכעת היא לא חוששת לתבוע לעצמה את המשרה הרמה ביותר: "עכשיו זה הזמן שלהם – של הגברים בשלטון – לפחד".