אני אטילה יוספסון: ומה השם האיסלנדי שלכם?
השמות של כל שחקני נבחרת איסלנד שפתחו בהרכב מול ארגנטינה נגמרים ב"סון". ככה זה במדינה שבה אין בעצם שם משפחה
ארון גונארסון, גילפי סיגורדסון, אמיל הלפראוסון, הורדור מגנוסון – מי שהעיף שלשום מבט על ההרכב הפותח של נבחרת איסלנד במשחקה במונדיאל נגד ארגנטינה לא יכול היה שלא להשתעמם. לפחות קצת. איך זה שכל שמותיהם של שחקני ההרכב האיסלנדי בלי יוצא מהכלל מסתיימים ב"סון"? כדי לקבל תשובה לשאלה הזו הזמנו לאולפן ynet את יונינה אוחיון, ילידת איסלנד ומורה לאיסלנדית.
בשיטת השמות המקובלת באיסלנד שמו השני של האדם – ה-Last Name שלו, מה שנתפש ברוב מדינות המערב כשם משפחה – מציין למעשה את שם אביו או אמו ולא את שמה של שושלת משפחתית. לכן, למעשה, אב ובנו אינם צפויים לשאת את אותו שם שני.
אם אטילה שומפלבי היה איסלנדי, למשל, הוא לא היה יורש את שם המשפחה מאביו: במקום "שומפלבי" היה שמו השני מורכב מהשם הפרטי של אביו ומהסיומת "סון", המציינת כי אטילה הוא בנו של האב הזה. כיוון ששם אביו של אטילה הוא "יוסף", שם משפחתו האיסלנדי הוא "יוספסון".
לשמן השני של בנות לעומת זאת מוסיפים את הסיומת "דוֹטִיר", סיומת שפירושה "הבת של-", ולכן בת ששם אביה "יוסף" תישא את השם השני "יוספדוטיר". ברוב המקרים השם השני נקבע לפי השם הפרטי של האב, אך יש גם מקרים, למשל בעקבות גירושים, שבהם נגזר השם הזה משמה הפרטי של האם.
מסביב לכדור – עוד כתבות:
ספרד שפנים, אנגליה גנבים: מקור השם של משתתפות המונדיאל
זה מעצמה? ארה"ב וסין מחוץ לחגיגת המונדיאל
אורוגוואי והמריחואנה מגיעים למונדיאל
"מה שמעניין הוא שהשם לא משתנה כשאתה מתחתן", הסבירה יונינה אוחיון באולפן ynet. "אישה שמתחתנת נשארת עם שם המשפחה שהיה לה כל החיים". משמעות הדבר, היא אומרת, שבכל משפחה איסלנדית יכולים להיות ארבעה "שמות משפחה" שונים – אחד של האב, אחד של האם, אחד של בניהם ואחד של בנותיהם. אם אתם מתקשים להרכיב בעצמכם את השם האיסלנדי שלכם, האתר הזה למשל יעשה זאת עבורכם.
עוד השלכה חברתית של שיטת השמות האיסלנדית היא שבאיסלנד נהוג לפנות אל האדם, גם אם רוחשים לו כבוד, בשמו הפרטי – יהא זה אדם מהשורה או ראש ממשלה. שמה של הזמרת האיסלנדית המפורסמת ביורק, למשל, אינו שם במה כפי שרבים חושבים – אלא שמה הפרטי. שמה המלא הוא ביורק גודמונדסדוטיר. בספר הטלפונים באיסלנד מסודרים התושבים לפי שמותיהם הפרטיים.
באיסלנד יש הקפדה יתרה גם על השמות הפרטיים המוענקים לילדים, ובמדינה נאכפים חוקים רשמיים אדוקים שתפקידם לוודא שהשמות הפרטיים ישקפו את המסורת הלשונית והתרבותית של האיסלנדים. רשימת השמות שמותר לתת לבנים כוללת קצת יותר מ-1,700 שמות, ורשימת השמות המותרים לבנות כוללת קצת יותר מ-1,800 שמות.
השמות הפרטיים צריכים בדרך כלל לתאום את כללי הדקדוק וההגייה האיסלנדיים, ואם הורה מעוניין לתת לילדו שם שאינו נמצא ברשימת השמות, עליו לקבל את אישורה המיוחד של ועדת השמות הממלכתית. במקרים רבים פסלה הוועדה שמות לא רק מסיבות לשוניות, אלא גם מסיבות חברתיות כגון שם המזוהה עם מין הפוך מזה של הילד. גורמי ממשל הדגישו לאורך השנים כי משטר השמות נועד להגן על ילדים ממבוכה העלולה להיגרם להם משמם.
עוד על איסלנד המרתקת ב-ynet:
למה איסלנד מאמינה בקיומם של שדונים?
איסלנד, יעד הצילומים המועדף של הוליווד
בשנים האחרונות התרככו מעט הכללים, ואפילו השם "אלביס", השואב את השראתו משמו של מלך הרוקנרול, אושר. לפני שנתיים, בדיוק בשבוע שבו התגרשה אנג'לינה ג'ולי מבראד פיט, אישרה איסלנד את השימוש בשם אנג'לינה. עם זאת, שמות כגון קארה, קרולינה, ססיל וכריסטה נפסלו מפני שהאות C אינה חלק מהאלפבית האיסלנדי, הכולל 32 אותיות.