שתף קטע נבחר

הורה גרוש - הכן עצמך לקיץ

מי משלם על קייטנות? מה קורה אם אחד ההורים רוצה לקחת את הילדים לחו"ל? והאם הסדרי הראייה משתנים, כשהילדים לא במסגרות? רגע לפני תחילת החופש הגדול - כדאי לסגור הכול מראש ולתאם ציפיות

חופשת הקיץ נמשכת חודשיים של יציאה מהשגרה, וצורך למצוא סידור ותעסוקה לילדים. כשמדובר בהורים גרושים, זה קצת יותר מורכב, לכן חשוב להיות מוכנים, ולדעת מה מקובל וראוי לסכם לזמן החופשה. כעורכת דין העוסקת בדיני משפחה, אני נתקלת בלא מעט הורים גרושים המתקשים לתאם מול ההורה השני דברים הנוגעים לחופשות של הילדים: החל מתיאום זמני חופשות עם הילדים, בשונה מהסדר המשמורת, הקצאת משאבים לטובת קייטנות, נסיעות לחופשה בארץ ובחו"ל וכו'.

 

לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

כמה דוגמאות לסיטואציות היכולות להיווצר בין הורים גרושים לקראת חופשת הקיץ: נתקלתי בסיפור של אב שתיאם עם האם נסיעה לחו"ל עם הילד כמה חודשים לפני הקיץ. בסמוך לנסיעה האם סירבה למסור לו את הדרכון של הילד, עד שלא יסכים לתנאים שלה. כשהוא סירב להיסחט, הוא לא ידע עד הרגע האחרון אם היא תביא את הילד אליו ביום הטיסה עם הדרכון. בסוף היא הביאה.

 

ומצד שני, ישנו סיפור יפה על זוג הורים שסיכמו בהסכם הגירושין שלהם שנסיעות לחו"ל לא יהיו יותר משבועיים. באחת מחופשות הקיץ, האב פנה לאם ואמר שהוא מעוניין לטוס עם הילדים לחודש לארצות הברית. האימא התייעצה איתי, כי מצד אחד היה לה מאוד קשה לא לראות את הילדים במשך חודש בקיץ, מצד שני היא ידעה שהילדים מאוד ישמחו לטיול הזה. בסוף האם החליטה לשים את טובתה בצד ולחשוב על הילדים - והסכימה לטיול.

 

לתאם מראש כמה שיותר דברים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לתאם מראש כמה שיותר דברים(צילום: shutterstock)

זמן קצר אחר כך יצר איתה קשר האבא ואמר לה שמכיוון שלילדים יהיה קשה כל כך הרבה זמן בלעדיה הוא מזמין אותה להצטרף אליהם לשבועיים האחרונים. זה סיפור יפה על הורים שמצליחים לראות את טובת הילדים לנגד עיניהם, והילדים מרוויחים מזה, אבל לצערנו לא כולם כך.

 

ריכזתי מספר עצות במטרה שיקלו קצת על ההתנהלות לקראת החופש הגדול. חשוב לציין כי ברוב הנושאים, אין "כללים סגורים", וכמובן כל סיכום בין ההורים הוא טוב, אבל למקרה שאין הידברות שוטפת, עדיף שיהיו כללים ברורים ששני ההורים יהיו מודעים להם ויפעלו על פיהם, וכך יצמצמו מחלוקות:

 

1. מהם הסדרי הראיה לתקופת הקייטנות/צהרונים? כל עוד מתקיימים קייטנות או צהרונים, הסדרי הראיה נמשכים באופן רגיל, כמו בשאר השנה.

 

2. מי משלם על הקייטנות? עלות הקייטנות משולמת על ידי שני ההורים בחלקים שווים. החיוב הוא למחיר קייטנה עירונית/מתנ"ס, ולא קייטנות פרטיות שיכולות לעלות הון. כמובן שאם שני ההורים מסכימים לקייטנה פרטית אז אין שום בעיה עם זה, אבל אי אפשר לחייב.

 

קראו עוד:

אחרי הגירושים: ההסדר הנכון עבור הילדים

להודיע לילדים על גירושין - שלב אחר שלב

מתגרשים? 11 כללים שיצמצמו את הפגיעה בילדים

 

3. מהם הסדרי הראיה לתקופה שאין קייטנות? יתרת החופשה לאחר הקייטנות מתחלקת בין ההורים באופן שווה. בדרך כלל בחלוקה של שבוע-שבוע, כאשר נהוג שבשבוע האחרון הילדים נמצאים בבית ההורה המשמורן (בדרך כלל האם), כדי להירגע ולהתכונן לשנת הלימודים.

 

4. חופשה: הורה המעוניין לקחת את ילדו לחופשה בארץ או בחו"ל חייב לתאם זאת עם ההורה השני זמן סביר מראש, כדי שהחופשה תתחלק בהתאם.

 

5. יציאה מהארץ: לפני נסיעה לחו"ל יש לדאוג לביטול צו עיכוב היציאה מן הארץ כנגד הילדים, במידה וקיים.

 

6. מזונות: שימו לב - למרות שהילדים נמצאים זמן רב יותר אצל האב בתקופת הקיץ, תשלום המזונות ממשיך באופן רגיל.

 

7. רכישת ציוד לבית ספר: רכישת ציוד לימודי לשנה החדשה ממומנת בשווה בין שני ההורים, כאשר יש לקחת בחשבון שהביטוח הלאומי נותן מענק לימודים לילדים להורים גרושים (בסביבות 1,000 שקלים לילד) לצורך זה.

 

8. רישום לבית ספר: רישום ילד לבית ספר מסוים ייעשה בהסכמת שני ההורים. הורה אינו יכול להחליט לרשום ילד לבית ספר מסוים או להוציא ילד ממסגרת חינוכית על דעת עצמו. שני ההורים צריכים להיות מעורבים בכל החלטה חינוכית הקשורה לילדים, ובאם יש מחלוקת ביניהם, יש לפנות לבית המשפט שיכריע.

 

הכותבת היא עורכת דין ומגשרת, משרד דיבון ושות'

 

משפטים שילדים אומרים בחופש הגדול:

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
עדיף שיהיו כללים ברורים כדי לצמצם מחלוקות
צילום: shutterstock
מומלצים