מירי רגב הבטיחה, אבל כוכבי ה-NBA לא יגיעו לארץ
שרת התרבות והספורט תועדה מתגאה בסיכום על ביקור הכדורסלנים כחלק מחגיגות ה-70 - אך מהליגה נמסר כי לא מתוכננת פעילות כזו. במשרד התרבות והספורט הסבירו: "הייתה הצעה לא אטרקטיבית אז ויתרנו"
אחרי שברון הלב שחוו אוהדי הכדורגל בישראל בעקבות ביטול משחק הראווה של נבחרת ארגנטינה בירושלים, מגיע תורם של אוהדי הכדורסל להתאכזב. למרות הודעת שרת התרבות והספורט מירי רגב על כך שסיכמה על ביקור של כוכבי NBA בישראל הקיץ כחלק מחגיגות שנת ה-70, מהליגה נמסר באופן רשמי ל-ynet כי לא מתוכננת כל פעילות כזאת השנה. משרד התרבות והספורט אישר את המידע.
היוזמה המדוברת להבאתם של כוכבי ה-NBA לישראל עלתה בפגישה שנערכה בין רגב לקומישנר של הליגה, אדם סילבר, במהלך ביקורה של השרה בניו יורק ביולי 2017. בסיומה של הפגישה ניצבו השניים מול הצלמים שליוו את המסע של רגב. בווידאו שעלה בעמוד הפייסבוק של רגב ב-27 ביולי, פנה הקומישינר היהודי לאוהדים בישראל והודה להם. "אנחנו מתרגשים לחגוג אתכם את שנת ה-70", אמר סילבר, שגילה גם כי הוא מגיע לארץ לביקור באוגוסט (בדיעבד התברר כי סילבר הגיע ארצה לא לצורך קידום הפרויקט, אלא כדי להשתתף במחנה Basketball Without Borders בחסות הליגה שהתקיים בארץ באותה שנה).
רגב, מצידה, אמרה: "הייתה לנו פגישה מצוינת. תיכננו וקבענו שבמהלך שנת ה-70 למדינה יהיה שבוע שכולו יוקדש ל-NBA. אדם יגיע לארץ לסגור את כל הפרטים". השרה הבטיחה עוד: "לכל האוהדים של הכדורסל ושל ה-NBA, יש למה לחכות. נתראה בארץ". בווידאו נוסף וערוך שהופיע לאחר מכן בעמוד הפייסבוק של רגב, אומר הקריין: "במהלך הפגישה ביקשה השרה לקיים משחק ראווה בין כוכבי ה-NBA נגד קבוצות ישראליות, וכמו כן קיום פעילויות חברתיות ברחבי ישראל כמחווה לשנת ה-70 לעצמאותה. סילבר, שאהב את הרעיון, הבטיח לשקול אותו בחיוב".
ובכן, למרות ההבטחות, בשבוע שעבר, עם סיומה של עונת 2017-18 של ה-NBA בזכייתה של גולדן סטייט ווריורס באליפות, מסר גורם רשמי מטעם הליגה כי לא תתקיים כל פעילות של בישראל כחלק מחגיגות ה-70. "כרגע אין שום תוכניות מטעם ה-NBA לבקר בישראל", הובהר בתשובה לשאלת ynet האם היוזמה של רגב לקיים משחק ראווה או כל פעילות אחרת של הליגה עשויה להתממש הקיץ. על פי משרד התרבות והספורט, כשהמגעים למימוש היוזמה עלו על פסים מעשיים, התברר כי נכונות ה-NBA לקחת חלק בחגיגות הייתה פחות נלהבת ממה שנראה תחילה, וכי הכוכבים הינם בכלל שחקני עבר.
"משרד התרבות והספורט נפגש עם הנהלת ה-NBA וכן עם יזמים פרטיים לבחון אפשרות לקידום אירוע במסגרת חגיגות ה-70 שבו יגיעו שחקני NBA פעילים וכן שחקני עבר, למשחק ראווה ולפעילויות נוספות עם הקהל הרחב", נמסר בתגובת משרד התרבות והספורט, "לאור העובדה שהשמות שהוצעו להשתתף בפרויקט בחודשי הקיץ לא היו אטרקטיביים ולא כללו שחקנים פעילים מוכרים כפי שציפה המשרד ולנוכח הסכומים הגבוהים שנדרשו לטובת הגעת השחקנים שהוצעו למשרד - שפרשו כבר ממשחק מקצועני פעיל, הוחלט על שלא להוציאו לפועל בשל העלויות הגבוהות וחוסר האטרקטיביות שבהצעה".
יש לציין כי בדצמבר האחרון רגב מחתה בפני הנהלת ה-NBA על כך שבמשאל האולסטאר באתר הרשמי של הליגה הופיע הכיתוב "פלסטין - שטח כבוש". במכתבה לסילבר, כתבה: "אני רואה את הכללת 'פלסטין - שטח כבוש' ברשימת המדינות המופיעות באתר הרשמי שלכם כמתן לגיטימציה לחלוקתה של מדינת ישראל ולהתערבות גסה ובוטה, זאת בניגוד לעמדתו הרשמית של הממשל האמריקני ולהצהרותיו של הנשיא דונלד טראמפ שהכיר זה עתה בירושלים המאוחדת כבירת ישראל".
השיוך הלאומי המדובר הוסר מרשימת המדינות באתר, אך לא מן הנמנע שגם תקרית זאת תרמה לכך שהנהלת הליגה העדיפה לא להיגרר לתסבוכת פוליטית נוספת מיותרת מבחינתה. במיוחד על רקע התגברות מלחמת המילים בין שחקנים מובילים ב-NBA לבין הנשיא טראמפ. רק לאחרונה לברון ג'יימס וסטפן קרי הבהירו מראש כי הם אחידים בהתנגדות למדיניותו ואינם מעוניינים בפגישה עמו. מן הסתם מגמה זו של התבטאויות שנויות במחלוקת על רקע פוליטי אינה מסבה עונג רב למנהיגות הליגה.
אי-מימושה של התוכנית לקיום משחק ראווה של ה-NBA ופעילות חברתית בישראל לרגל שנת ה-70 של המדינה, לא מוּנעת ככל הנראה משיקולים פוליטיים, אבל היא מצטרפת, כאמור, לביטול משחקה של נבחרת הכדורגל ארגנטינה בירושלים בצל לחץ ארגוני החרם הפרו-פלסטינים. כמו כן, בפברואר אשתקד ביקור מתוקשר של משלחת כוכבי פוטבול מליגת ה-NFL נתקל בשערוריה: שישה מתוך 11 השחקנים שהיו אמורים להגיע פרשו ברגע האחרון מהמסע לאחר שגילו כי הוא ממומן על ידי ממשלת ישראל.