שתף קטע נבחר
 

11 מחקרים רפואיים שיגרמו לכם להתחיל לתרגל יוגה

מפיגה מתחים, פותרת כאבי גב תחתון, מונעת דמנציה ומגבירה סבילות לכאב – אלו הם רק חלק מהיתרונות הרפואיים של תרגול יוגה. קיראו על אודות המחקרים הרפואיים שמוכיחים את סגולותיו של הכלב מביט מטה

היום (ה') מציינים בעולם את יום היוגה הבינלאומי, הנחגג בעולם מדי שנה ב-21 ביוני, היום הארוך ביותר בשנה. בשנת 2014 הכריזה העצרת הכללית של האו"ם על היום המואר בשנה כיום היוגה, למען הגברת המודעות ליתרונות הרבים שבתרגול השיטה.

 

יוגה היא שיטת אימון גופני בעלת גישות וענפים רבים. המשותף לכל הגישות הוא תרגול של תנוחות פיזיות קבועות, המכונות אסאנות, תוך שימת דגש על תהליך הנשימה.

 

עוד בנושא:

 

תנוחת הכלב מביט מעלה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
תנוחת הכלב מביט מעלה(צילום: shutterstock)

 

תרגול היוגה יכול להיות תרגול דינמי ומאתגר, כפי שנעשה בזרם האשטנגה למשל או תרגול בעצימות נמוכה יותר, אשר שם דגש על דיוק התנוחה, כגון זרם האיינגר. היוגה עושה שימוש בתרגול הפיזי והפניית תשומת הלב של המתרגל לנשימה כדי להשקיט את התודעה והגברת יכולת הריכוז, בדומה לתרגול מדיטציה.

 

היתרונות הבריאותיים עליהם מצביעים המחקרים הרפואיים אינם אקסקלוסיביים רק לתרגול יוגה, אלא פועל יוצא של עוד סוגי פעילויות גופניות, אך האלמנט המדיטטיבי של תרגול היוגה, יחד עם עקרונות נוספים, כגון תרגול גופני נטול זעזועים למפרקים, הופכים את היוגה לתרגול גופני בעל השפעות מיטיבות במיוחד.

 

יוגה (צילום: shutterstock)
תנוחת הלוחם השני(צילום: shutterstock)

 

1. מפחיתה דלקות

מחקר שבוצע באוניברסיטת אוהיו שבארצות הברית ופורסם בכתב העת Psychosomatic Medicine מצא קשר בין תרגול תדיר של יוגה והפחתת תהליכים דלקתיים בגוף.

 

החוקרים בדקו מדדים גופניים של 25 נבדקות שמתרגלות יוגה לכל הפחות פעמיים בשבוע במהלך השנה החולפת ו-25 נבדקות שהשתתפו בחייהן ב-12 תרגולי יוגה בלבד. המדדים נלקחו לפני ולאחר ביצוע תרגול יוגה, הליכה איטית על הליכון ולפני ואחרי צפייה פסיבית בסרטון וידאו.

 

המחקר מצא כי החלבון המגיב עם C, מדד המעיד על תהליך דלקתי בגוף, היה גבוה בכמעט פי 5 בקרב הנשים שאינן מתרגלות יוגה לעומת הנשים המתרגלות.

 

יוגה (צילום: shutterstock)
תנוחת המשולש(צילום: shutterstock)

 

2. מפיגה מתח

מחקר שבוצע באוניברסיטה של דרום אוסטרליה בשנת 2007 סקר את ההשפעות הנפשיות המטיבות של יוגה על 131 נבדקים שתרגלו יוגה שעה בשבוע במשך 10 שבועות. הנשים בקבוצת הביקורת של המחקר עברו שיעור שבועי בהרפיה והירגעות.

 

משאלונים שמילאו הנבדקות בתום הניסוי עולה כי מתרגלי היוגה חשו הטבה בשבעה פרמטרים בשאלון הבודק את רמות החרדה והמתח שהם חשים. מתרגלי היוגה דיווחו בתום עשרת השבועות על הטבה בבריאותם הנפשית בשיעור של פי 7.8 יותר מאשר קבוצת הביקורת.

 

הנבדקים גם מילאו שאלונים שישה שבועות לאחר תום הניסוי. בשאלונים הללו לא נצפו הבדלים בין הקבוצה שתרגלה יוגה ובין קבוצת הביקורת. סקר בריאות שבוצע בארצות הברית בקרב יותר מ-34 אלף נשאלים מצא כי 80 אחוזים ממתרגלי היוגה מדווחים כי הפעילות מסייעת להם להפיג סטרס.

 

יוגה (צילום: shutterstock)
תנוחת הכיפוף הצידי(צילום: shutterstock)

 

3. מסייעת להגברת העירנות

חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה בארצות הברית בדקו את השפעת תרגול היוגה על 31 נשים אשר מחלימות מסרטן השד. הנשים התבקשו לבחור האם להשתתף בתוכנית בת 12 שבועות של תרגול דו שבועי של יוגה מזרם האיינגר או בתוכנית הרצאות דו שבועיות על נושאי בריאות.

 

16 הנשים שהשתתפו בתרגול היוגה דיווחו בתום 12 השבועות על עלייה משמעותית ברמת העירנות שלהן בהשוואה לנשים שבחרו לקחת חלק בתוכנית ההרצאות – הנשים שתרגלו יוגה דיווחו על עייפות ברמה הנמוכה ב-33% מהנשים שלא השתתפו בתוכנית תרגול היוגה.

 

4. מגבירה סבילות לכאב

במחקר שפורסם בכתב העת Cerebral Cortex בדק 14 אנשים אשר מתרגלים באופן קבוע יוגה ו-14 נבדקים שאינם מתרגלים יוגה אך בעלי נתונים פיזיים דומים לנבדקים שמנוסים ביוגה. לשתי הקבוצות בוצע ניסוי סבילות לקור במסגרתו נטבלה ידם במים קפואים.

 

מתרגלי היוגה המנוסים הצליחו להחזיק את ידם במים הקרים זמן רב יותר מפי שניים מיתר הנבדקים.

 

תנוחת המחרשה יוגה (צילום: shutterstock)
תנוחת המחרשה (צילום: shutterstock)

 

5. מסייעת להיגמל מעישון

חוקרים מאוניברסיטת אורגון שבפורטלנד ארצות הברית מצאו כי תרגול יוגה עשוי להקל את תסמיני גמילה מעישון. על פי המחקר, תרגול יוגה ומדיטציה נמצא יעיל בסיוע בגמילה מעישון במסגרת 14 ניסויים קליניים.

 

שני ניסויים קליניים הראו כי התרגול הפחית את צריכת הסיגריות ב-20 עד 26 אחוזים. המחקרים גם הצביעו כי מתרגלי היוגה דיווח על פיחות בדחף לעשן בהשוואה לנבדקים שלא תרגלו.

 

6. פותרת כאבי גב תחתון

מחקר שבוצע באוניברסיטה של בוסטון ופיטסבורג מצא כי יוגה מסייעת בהקלה על כאבי גב תחתון כמו טיפול פיזיותרפי.

 

המחקר בוצע על פני שנה וחילק את 320 הנבדקים לשלוש קבוצות – קבוצה שתרגלה יוגה 75 דקות בשבוע, קבוצה שקיבלה 15 טיפולי פיזיותרפיים בני שעה וקבוצה שקיבלה הדרכה על דרכים להקל על כאבי גב. החוקרים בדקו את רמות הכאב מהם סבלו הנבדקים אחרי 6, 12, 26, 40 ו-52 שבועות.

 

תרגול בהשתתפות שגריר הודו ביום היוגה אשתקד (צילום: רפאל פנחס) (צילום: רפאל פנחס)
תרגול בהשתתפות שגריר הודו ביום היוגה אשתקד(צילום: רפאל פנחס)

 

החוקרים מצאו כי הנבדקים שתרגלו יוגה והנבדקים שקיבלו טיפולים פיזיותרפיים דיווחו על הקלה משמעותית בכאבים. בנוסף, הנבדקים בקבוצת תרגול היוגה והנבדקים שקיבלו טיפולים הצטרכו נטלו פחות תרופות להקלה על הכאב בשיעור של 22 אחוזים. החוקרים גם מצאו מתאם בין מספר תרגולי היוגה של הנבדקים והדיווח על הקלה בכאבי הגב.

 

7. מסייעת לתזונה בריאה

סקר בריאות שבוצע בארצות הברית בשנת 2012 וכלל יותר מ-34 אלף נשאלים בני 18 ומעלה מצא כי 40 אחוזים ממתרגלי היוגה מדווחים כי התרגול מעודד אותם לאכול מזון בריא יותר.

 

8. מסייעת לשינה איכותית

מחקר שבוצע בשנת 2005 בדק את השפעת היוגה על איכות השינה של 120 משתתפים. הנבדקים סווגו לשלוש קבוצות – קבוצה שתרגלה יוגה באופן קבוע, קבוצה שקיבלה טיפול של צמחי מרפא בקשיי שינה וקבוצת ביקורת.

 

לאחר שישה חודשים גילו החוקרים כי הזמן שלקח למתרגלי היוגה להירדם בלילה היה קצר יותר ב-10 דקות מהזמן שלקח להם להירדם בטרם החלו לתרגל יוגה. הנבדקים בקבוצת מתרגלי היוגה גם דיווחו על תחושת ערנות גבוהה בתום ששת החודשים. הנבדקים ביתר הקבוצות לא דיווחו על שינוי בהרגלי השינה שלהם.

 

תנוחת הקורה הצידית (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
תנוחת הקורה הצידית(צילום: shutterstock)

 

9. מפחיתה לחץ דם

מחקר שבוצע בבית החולים נורת'וויק פארק שבאנגליה בדק את השפעת תרגול היוגה על 39 משתתפים בעלי לחץ דם גבוה. הנבדקים חולקו לשתי קבוצות – הראשונה תרגלה יוגה במשך שישה שבועות בעוד הקבוצה השנייה ששימשה כקבוצת הביקורת קיבלה טיפול מרגיעה שאינו תרגול יוגה.

 

בקרב הנבדקים בשתי הקבוצות חלה ירידה ברמות לחץ הדם, אך הירידה בקבוצה שתרגלה יוגה הייתה משמעותית יותר. בקבוצת הביקורת חלה ירידה בערכי לחץ הדם מ-169/101 ל-160/96 בעוד שבקבוצה שתרגלה יוגה ירדו ערכי לחץ הדם הממוצעים מ-168/100 ל-141/84.

 

בשלב השני של הניסוי ביצעו גם הנבדקים בקבוצת הביקורת תרגול יוגה במשך שישה שבועות, אשר בסופם נהנו מפיחות דומה בערכי לחץ הדם לפיחות בערכים של משתתפי הקבוצה הראשונה.

 

תרגול לרגל יום היוגה בקנדה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
תרגול לרגל יום היוגה בקנדה(צילום: רויטרס)

 

10. מסייעת בירידה במשקל

מחקר שבוצע במדינת קרנטקה שבהודו בשנת 2016 בדק 80 גברים בעלי עודף משקל קיצוני. הנבדקים חולקו לשתי קבוצות. הראשונה תרגלה במשך 14 שבועות יוגה בעוד שהקבוצה השנייה ששימשה כקבוצת הביקורת לא ביצעה פעילות גופנית.

 

מדד ה-BMI של מתרגלי היוגה ירד בממוצע בכנקודה בתום 14 השבעות בעוד שערך מדד ה-BMI של קבוצת הביקורת נותר דומה לערכו בתחילת המחקר.

 

11. משפרת זיכרון ומונעת דמנציה

מחקר שפורסם בכתב העת Journal of Alzheimer's Disease בדק את השפעת תרגול היוגה על 25 מתנדבים המבוגרים מ-55 אשר דיווחו על קשיים בזיכרון. הנבדקים חולקו לשתי קבוצות – אחת תרגלה יוגה במשך שעה בשבוע ומדיטציה בתדירות של 20 דקות ביום. הקבוצה השנייה ביצעה תרגילים לשיפור הזיכרון.

 

בתום שלושה חודשים החוקרים גילו כי הכישורים המילוליים של המשתתפים בשתי הקבוצות השתפרו בשיעור דומה. הזיכרון הוויזואלי של מתרגלי היוגה השתפר באופן משמעותי יותר לאחר תרגול היוגה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים