אי של תקווה למען הציפורים בבריכות המלח בעתלית
מאות זוגות של שחפיות ים ושחפיות גמדיות זוכים לדיור מוגן באי ענק שהוקם עבורם בלב בריכות המלח של חברת "מלח הארץ" בעתלית. השחפיות, הפלמינגו ובעלי כנף נוספים מככבים בסדרת מלחיות חדשה ולראשונה יתאפשר גם לקהל הרחב לצפות בהם מקרוב בשיתוף עם החברה להגנת הטבע
בעלי הכנף המיוחדים שתועדו בבריכות המלח בעתלית על ידי צלם הטבע יוסי אשבול, מופיעים כעת במהדורה חדשה ומוגבלת בסדרת מלחיות, שהושקה בימים האחרונים על ידי החברה, שאף השיקה אתר מיוחד לכבוד עופות המים.
שמחה וצהלה במושבת השחפיות
פרסום הצילומים נועד לדברי החברה, לא רק כדי להגדיל את המודעות לציפורים שמגיעות לקנן ולמצוא מזון בשטח בריכות המלח, אלא גם להזמין את הציבור לראשונה לסיורים מודרכים בשטח בריכות המלח של המפעל בעתלית ובאילת, בשיתוף עם החברה להגנת הטבע.
סוד קיומן של שחפיות הים, השחפיות הגמדיות והפלמינגו שמגיעים אל בריכות המלח בעתלית לא הוסתר מהציבור בשנים האחרונות, אך היה ידוע בעיקר לחובבי טבע וקבוצות מבקרים המגיעות לסיור במרכז המבקרים במפעל.
כשמגיעים לצפות במושבה ההומה של מאות שחפיות ים ושחפיות גמדיות בבריכות המלח בעתלית, הדי קולות הירי מהמטווח בבסיס הקומנדו הימי בעתלית, נעלמים בקלות ומפנים את מקומם לקולות של המושבה הצפופה והרועשת.
באזורי התפעול של בריכות המפעל, בעלי הכנף כבר מורגלים לנוכחות רכבים חולפים בשבילי העפר, אך מאחר ומדובר בתקופה רגישה מאוד לציפורים, שעלולות לנטוש את הדגירה על הביצה או את האפרוח, במידה ויחושו בסכנה, הצפייה בהן מתבצעת תחת פיקוח הדוק ומתוך רכב בלבד.
בריכות האידוי וגיבוש מלח הים של המפעל מתפרשות על שטח של כאלף דונם. אלפי עופות מים מגיעים אליהן מדי שנה כדי למצוא מזון, לנוח מתלאות הנדידה. אחרים הפכו את המקום לבית זמני לגידול דור העתיד, בלב הבריכות המתועשות.
אי מוגן בלב בריכות המפעל
שחפיות הים והשחפיות הגמדיות שהגיעו לישראל לפני כחודשיים, כבר עובדות במרץ על הדגירה על הביצים. בעוד שבטבע המקומי, השחפיות סבלו מירידה מתמשכת במספרן עקב התייבשות של איזורים ביצתיים לאורך מישור החוף ובצפון הארץ, הן החלו לנסות לקנן במאגרי מים מלאכותיים ובשטחים של בריכות דגים.
בעקבות התייבשות של איזורים ביצתיים בצפון הארץ ולאורך מישור החוף בשנים האחרונות, קטנו איזורי הקינון של שחפיות הים בצורה משמעותית בישראל. כתוצאה מכך, מעדיפות שחפיות הים לקנן במאגרי מים מלאכותיים, בבריכות דגים או במקומות בהן מפלס המים אינו יציב כדי לספק להן הגנה מפני טורפים, כדוגמת שועלים או כלבים משוטטים.
יוסי אשבול, אחד מבכירי צלמי הטבע בישראל מתעד את השחפיות וציפורים נוספות במקום מזה יותר מ-40 שנה, מספר כי החל לצפות בשחפיות באזור הבריכות כבר בשנות ה-70. עם השנים, לא הסתפק רק בתיעוד השחפיות בטקסי החיזור, ההזדווגות והטיפול באפרוחים.
לפני כעשור הוא הבחין בירידה במספרי הקינון של השחפיות בעקבות הצפת בריכות המלח וחדירה של טורפים כמו שועלים ותנים למקום כדי לאתר טרף קל. בזכות דיאלוג מוצלח עם הנהלת החברה, בחברה החליטו להשקיע משאבים ולא להסתפק רק בהגבהת אי השחפיות, אלא להגדילו בשיעור ניכר בעזרת עשרות טונות של עפר. בנוסף, שולב בו גידור מתאים נגד טורפים והוספו מתקני הצללה מיוחדים שיעזרו להגן על האפרוחים החשופים, בעת שהוריהם עסוקים בציד.
שחפיות הים ניזונות מדגיגים קטנים והבוגרים בלהקה אחראים על הציד. איזורי הציד המועדפים על שחפיות הים הם בעיקר בים וגם בבריכות הדגים. השחפיות צדות תוך כדי שהן עפות מעל המים, מרפרפות במהירות, צוללות למים וצדות את הדגים בדייקנות מרשימה.
הן לא דואות באוויר ורק לעיתים רחוקות שוחות במים כמו השחפים. את המזון מביאות שחפיות הים לגוזלים הרעבים הממתינים בקן. בזמן שההורים יוצאים לצוד מזון, ישנם בוגרים המסתובבים באופן קבוע במושבת הקינון ודואגים לשמור על האפרוחים.
"חזון קיימות בין אדם, סביבה ועשיית טוב"
"אם לפני עשרות שנים, לאחר ייבוש החולה, היו פחות מ-20 זוגות של שחפיות גמדיות וכ-100 זוגות של שחפיות ים שקיננו בישראל, היום האוכלוסיה צמחה. היום בעקבות הפעילות להגנה על הציפורים, מקננות בעתלית כמעט 740 זוגות של שחפיות ים ו-230 זוגות של שחפית גמדית", הוא אומר ל-ynet.
לדבריו, בימים האחרונים החלה בקיעה של אפרוחים והשחפיות צפויות לגדל אותם עד סוף אוגוסט ולקראת אמצע ספטמבר, תצא לדרך נדידה המונית עם הצאצאים דרומה לאפריקה, עד שישובו לישראל באביב הבא.
לדברי ירון סילש, מנכ"ל חברת "מלח הארץ", "בעקבות הדאגה לעופות המים, הוחלט בחברה ליזום מהלכים ולהקצות משאבים לשימור השחפיות וערכי הטבע המוגנים שמתקיימים בשטח הבריכות ובכך לתרום לעלייה משמעותית באוכלוסיית עופות המים".
אשבול מציין כי למרות שהוא רגיל לצפות בצילומיו בתערוכות במוזיאונים ובתחרויות בעולם, המעבר להצגת הצילומים על מלחיות, יסייע לחשוף את הציפורים כמעט בכל בית בישראל. "לצילום יש הרבה כוח. המהלך השיווקי של חשיפת הציפורים ושימורן לציבור הרחב, הוא דוגמא למופת למפעלים אחרים בארץ, שייקחו דוגמא לשימור טבע. אני לא מכיר אף מפעל וגורם עסקי שעשה כה רבות למען השימור של הציפורים בישראל. מבחינתי, זה מקבע הלכה למעשה את חזון הקיימות בין אדם, סביבה ועשיית טוב".
סיורי צפרות לכל המשפחה יתקיימו בשיתוף עם החברה להגנת הטבע בהרשמה מראש , במהלך יולי ואוגוסט בבריכות המלח בעתלית ובאילת.