שתף קטע נבחר
 

10 חודשי מאסר לאדם שדקר צבת ים נדירה

בית משפט השלום בנתניה גזר 10 חודשי מאסר בפועל על אדם שדקר צבת ים ירוקה נדירה ב-2009, לאחר שעלתה להטיל את ביציה בגן הלאומי חוף השרון. על הנאשם בשנות ה-50 לחייו, הוטל עונש מאסר של שישה חודשים על תנאי וקנס של 10 אלף שקל. "מעשיו של הנאשם מגלמים אכזריות לשמה, אשר יש לגנותה בכל פה", קבע השופט בגזר הדין

תשע שנים לאחר שצבת ים ירוקה נדקרה למוות על ידי דמיטרי קנדלר בגן הלאומי חוף השרון ולאחר הליך משפטי ממושך, גזר היום (ב') בית המשפט השלום בנתניה על הנאשם, עונש מאסר בפועל של 10 חודשים וקנס כספי.

 

על פי כתב האישום שהוגש ב-2009 על ידי רשות הטבע והגנים והמדור להגנת הסביבה במשטרת ישראל, קנדלר (50), שהה בתחילת חודש יוני באותה שנה, בגן הלאומי חוף השרון בחברת ידידה, על אף איסור הלינה במקום.

 

 (צילום: עמי לזר רשות הטבע והגנים) (צילום: עמי לזר רשות הטבע והגנים)
(צילום: עמי לזר רשות הטבע והגנים)

 

על פי כתב האישום הוא הבחין בצבת ים ירוקה שעלתה לחוף כדי להטיל את ביציה. במהלך החקירה סיפר הנאשם לאנשי רשות הטבע והגנים כי כלבו נבח לעברה והדבר הפריע לו לישון. 

 

"הנאשם נטל מקל חד ודחף באמצעותו את הצבה באזור הצוואר שלה ולאחר מכן החדיר את המקל לתוך צווארה. כתוצאה מכך, נגרמו לצבה חתכים רבים, עמוקים ושטחיים, באזור הצוואר, ועמוד השדרה שלה נותק", כך צויין בכתב האישום.

 

 (צילום: עמי לזר רשות הטבע והגנים) (צילום: עמי לזר רשות הטבע והגנים)
(צילום: עמי לזר רשות הטבע והגנים)

 

צב אחד בקע מ-93 ביצים שהוצאו מהצבה

הצבה, שגילה המוערך הוא כ-30 שנה ובתחילת תקופת הפוריות שלה, נמצאה בשעת בוקר מוקדמת על ידי אנשי הרשות באזור המים הרדודים, כשהיא פצועה באורח קשה ומדממת כתוצאה ממעשיו של הנאשם.

 

הזוחלת הימית הובהלה לטיפול חירום במרכז להצלת צבי ים ב"בית הספר הימי מבואות ים" במכמורת, שם נאלצו המטפלים לבצע המתה כדי לגאול אותה מייסוריה, נוכח סיכויי ההישרדות הקלושים.

 

 (צילום: עמי לזר רשות הטבע והגנים) (צילום: עמי לזר רשות הטבע והגנים)
(צילום: עמי לזר רשות הטבע והגנים)

 

בניתוח שלאחר המוות נמצאו בבטנה של הצבה 93 ביצים מוכנות להטלה. במירוץ נגד השעון הוציאו אנשי המרכז את הביצים במטרה להעבירן לחוות הדגרה מוגנת. מספר שבועות לאחר שהוטמן הקן בחול, בקע רק צב אחד והושב לים.

 

כיום מוערך מספרן של נקבות צבות ים ירוקות המגיעות להטיל בחופי ישראל בעשרה פרטים לכל היותר והן מצויות בסכנת הכחדה חמורה. "בכמה דקירות הוא פשוט הוריד לנו עשרה אחוזים מאוכלוסיית נקבות צבי הים המטילות בחופי ישראל", סיפר אז ל-ynet, יניב לוי, מנהל המרכז להצלת צבי ים ברשות הטבע והגנים. "מעולם לא ראיתי מקרה של פגיעה מכוונת בצבת-ים בארץ. זה היה מחזה עצוב, מכעיס ומזעזע כאחד".

 

 (צילום: עמי לזר רשות הטבע והגנים) (צילום: עמי לזר רשות הטבע והגנים)
(צילום: עמי לזר רשות הטבע והגנים)

 

לאחר ההרשעה ב-2013 - נעלם לרשויות החוק

ביולי 2013 הורשע הנאשם בעבירות של ציד חיית בר מוגנת, ציד ללא רישיון ציד, פגיעה בערך טבע מוגן ובגן לאומי, וכן בהשלכת פסולת. הנאשם הודה במעשי ההתעללות בצבת הים. בית משפט קבע כי על הנאשם יוטל עונש של עבודות שירות, קנס כספי, עונש מאסר על תנאי וכן התחייבות כספית שלא לבצע עבירה דומה בשנים הקרובות. 

 

עו"ד נורית זקן גבעתי, התובעת במדור להגנת הסביבה במשטרת ישראל דרשה אז עונש של עונש של לפחות שישה חודשי עבודות שירות ואילו פרקליטת הנאשם ביקשה עונש של שלושה חודשי שירות. בעקבות היעדרות הנאשם בדיונים הראשונים, עתרה התביעה לענישה של מאסר בפועל. רק לאחר שלוש שנים וחצי, אותר הנאשם וההליכים המשפטיים נגדו חודשו בשנה שעברה.

 

 (צילום: עמי לזר רשות הטבע והגנים) (צילום: עמי לזר רשות הטבע והגנים)
(צילום: עמי לזר רשות הטבע והגנים)

 

השופט עוז ניר נאוי, ציין בגזר הדין כי התקיימו כ-20 דיונים בנושא , אך הדיונים נדחו פעמים רבות בשל אי התייצבותו של הנאשם לחלק מהדיונים ובמקרים נוספים, המשטרה לא הצליחה לאתרו למרות הוצאת מספר רב של צווי הבאה נגד הנאשם.

 

השופט קבע בדיון שהתקיים בסוף השנה שעברה, כי "אין מקום לכבד את הסדר הטיעון לעונש, שכן הנאשם הוא מי שהפר את ההסכם". התביעה ביקשה לגזור עונש מאסר בפועל של 12 עד 30 חודשים, התחייבות וקנס. הסניגור של הנאשם ביקש כי בית המשפט "יחמול על הנאשם, אשר אינו אדם חסר רגישות לבעלי חיים..ייקח בחשבון את מצוקתי הכלכלית של הנאשם..אשר מסייע לאמו הקשישה".

 

השופט: "אכזריות לשמה"

השופט ציין כי "מעשיו של הנאשם מגלמים אכזריות לשמה, אשר יש לגנותה בכל פה. הנאשם פגע בצבה חסרת ישע, ללא כל יכולת להגן על עצמה. הצבה נפגעה ממעשיו של הנאשם באופן כה קשה, עד כי היו חייבים להמיתה על מנת לגאול אותה מייסוריה. הנאשם הרגיש שהחדיר את המקל לגופה של הצבה, הפך אותה על גבה, וחזר לישון תוך שהוא מותיר אותה לגסוס על החוף במשך כל הלילה. החלטתו לחזור לישון לאחר שהבין כי המקל חדר לגופה של הצבה, דומה לאדם שפגעה בהולך רגל, אף אם לא בכוונה, וברח".

 

השופט הדגיש כי הנאשם "נמלט מן הדין פעם אחר פעם, וזלזל בבית המשפט וברשויות זלזול בוטה כמשך כעשור", דבר שגרם להוצאת משאבים גדולים לאיתורו. 

 

 (צילום: ארז ארליכמן) (צילום: ארז ארליכמן)
(צילום: ארז ארליכמן)

 

על הנאשם נגזרו 10 חודשים מאסר בפועל, שישה חודשי מאסר על תנאי לתקופה של שלוש שנים, קנס בסך 10,000 שקלים והתחייבות על סף 100 אלף שקל לשלוש שנים להימנע מכל עבירה בה הורשע, לרבות מכל עבירת אלימות.  

 

אתי אלטמן, מייסדת עמותת "תנו לחיות לחיות" אמרה בתגובה לגזר הדין כי הוא "מעביר מסר ברור - אפס סובלנות לפגיעה ולהתעללות בבעלי חיים. אני מקווה שכל מקרה מהסוג הזה, שיגיע לפתחו של בית המשפט יסתיים בענישה חמורה. רק על ידי ענישה והרתעה, לצד חינוך והסברה מגיל צעיר נעקור את התופעה הזאת מהשורש".

 

ברשות הטבע והגנים ציינו כי "מדובר בפסיקה חשובה לפיה בית המשפט שוב הבהיר כי אין מקום לסלחנות ביחס לפוגעים באכזריות בחיות הבר - חסרי הישע שאנו, בני האדם, אמונים על שלומם".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמי לזר רשות הטבע והגנים
צבת הים שנדקרה למוות ב-2009
צילום: עמי לזר רשות הטבע והגנים
מומלצים