כנס קיימות בבריאות 2018: "מחסור במשאבים, שחיקה וחוסר תקווה"
מאות מבכירי מערכת הבריאות, נציגי ציבור, רופאים ועמותות חולים, אנשי אקדמיה, ותעשיית המדטק השתתפו בכנס שעסק באתגרי הקיימות של מערכת הבריאות, בו הוכרזו גם הזוכים בתחרות 'יוזמת הבריאות המובילה של השנה'
מאות מבכירי מערכת הבריאות, נציגי ציבור, רופאים ועמותות חולים, אנשי אקדמיה, ותעשיית המדטק נפגשו בכנס השנתי של פורום Reboot שנערך אתמול (ג') במלון הילטון בתל אביב, כדי לדון באתגרי הקיימות של מערכת הבריאות. בכנס הוכרזו גם הזוכים בתחרות 'יוזמת הבריאות המובילה של השנה'.
'כנס קיימות בבריאות 2018', נפתח בדיון על נושא ההוצאה הלאומית על בריאות. "גורמי מקצוע רבים טוענים שההוצאה הלאומית על בריאות לא נותנת מענה מספק לצרכי המערכת כיום, אז ודאי שהיא לא תוכל לתת מענה לביקוש המתמשך לטכנולוגיות ושרותי בריאות מתקדמים", כך נאמר בדיון.
עוד נאמר כי "גורמים אחרים טוענים שהיא לעולם לא תוכל להדביק את הקצב, ושכמה שלא יתנו - זה אף פעם לא יספיק. על דבר אחד אין מחלוקת. בישראל, בה תוחלת החיים היא מהגבוהות בעולם, ההתמודדות עם מגמות אלו, היא אתגר עצום עבור מערכת הבריאות.
"קיימותה של מערכת הבריאות ויכולתה העתידית להבטיח שירותי בריאות מתקדמים לציבור הרחב תלויה ביכולתה לגשר על הפער הזה. אחת הדרכים הינה לעשות זאת, הינה להגביר את רמת שיתוף הפעולה בין כל הגורמים הרלוונטיים, ולהשקיע בהון האנושי הקיים".
בכנס השתתפו מאות מבכירי מערכת הבריאות, אנשי ציבור, אקדמיה ותעשייה, עמותות חולים, וכן יזמים וחוקרים. בכנס השתתפו ונשאו דברים השרה לשיוויון חברתי גילה גמליאל שהציגה את התכנית הממשלתית לאומית לבריאות דיגיטלית, ח"כ שולי מועלם ואחות במקצועה שדיברה על עתיד מערכת הבריאות, ח"כ אורלי לוי אבקסיס, שהציגה פערים מדאיגים בשרותי מערכת הבריאות הניתנים בפריפריה אל מול המרכז, ומכובדים רבים נוספים.
סגן שר הבריאות, הרב יעקב ליצמן שהיה אמור לתת את ההרצאה הפותחת של את הכנס, לא יכל להשתתף עקב חום גבוה, קיבל איחולי החלמה מעל במת הכנס ומחיאות כפיים מהקהל. את משרד הבריאות ייצג המשנה למנכ"ל פרופ' איתמר גרוטו.
היוזמות שזכו במסגרת 'יוזמת הבריאות המובילה'
במקום הראשון ובתואר "יוזמת הבריאות המובילה לשנת 2018' זכתה היוזמה של חברת SensPD, בהובלת רפאל רמברנד, המפתחת כלי ושיטה לזיהוי מוקדם של כשלים בתפקוד התפיסה החושית, כמאפיינים להפרעות על רצף האוטיזם והפרעות נוספות.
מיזם חיבו"ק (חיבור בריאות וקהילה) בהובלתו של גיא תבורי, מנכ"ל 'עמותת רות וורובל', הגיע למקום השני בתחרות. הוא מציג פתרונות לשיפור איכות החיים של חולים מרותקי בית ומטרתו להקל על ההתמודדות היומית עם שיגרת המחלה, לרבות הנגשת שירותי תמיכה למשפחתם.
במקום השלישי זכתה היוזמה של מור סבאן, אחות חדר מיון במרכז הרפואי רמב"ם, איילה בן ארי, מהנדסת משירותי בריאות כללית, וחוה ברניב, אף היא אחות, בשירותי בריאות כללית. היוזמה מתעתדת לסייע בניהול העומס, הבקרה והליך קבלת ההחלטות בחדרי המיון על ידי אלגוריתם מבוסס פרמטרים קליניים-חווייתיים, המחשב בזמן אמת את רמת הדחיפות והמיקום בתור, במטרה לייעל בצורה משמעותית את הליך הקליטה והשחרור במרכזים לרפואה דחופה.
היוזמות הזוכות קיבלו חבילת התנעה בשווי כולל המוערך בכחצי מליון שקלים.
"הצורך לשיפור המערכת הוא עבור ההווה"
במסגרת הכנס הוקרן סרטון לזכרו של שי ראשוני ז"ל, חבר הפורום שנפטר לאחרונה ועמד בראש עמותת "פרס לחיים" לקידום פתרון טיפולי לחולי ALS, המחלה עימה התמודד עד רגעיו האחרונים. יוזמתו להכנסת "נוהל חובה להקשבה למטופלים" זכתה לתמיכה רחבה במסגרת הפורום.
שאר הכנס לווה בהרצאות מעוררות השראה ונאומים של בכירים ונציגי מערכת הבריאות ועמותות חולים, יזמים ומחוללי שינוי בבריאות ורפואה בישראל ודוברים נוספים.
אלינור סלע, שחקנית, יוצרת ומאלתרת שהנחתה את הכנס, השתמשה בסאטירה ושיחקה מדי פעם דמויות שונות, כמו מנקה בבית-חולים ואחות, שדיברו בצורה פתוחה על נושאים כואבים בליבה של מערכת הבריאות.
משפט שאמרה, דווקא בתחילת הכנס, יכול לסכמו היטב: "במקביל לכל הדברים הטובים שיש לומר על מערכת הבריאות הציבורית בישראל, שמעתי בכירים מדברים על מחסור במשאבים, שחיקה וחוסר תקווה. שמעתי חולים ונציגי עמותות מדברים על חוסר הקשבה ובירוקרטיה קשה. הצורך לשינוי ושיפור אינו רק עבור העתיד, אלא עבור ההווה, הוא נמצא כאן ועכשיו".
פורום Reboot הוא יוזמה לתועלת הציבור, הפועלת על בסיס התנדבותי משנת 2014, ומחברת בין 950 מומחים ובכירים מתחומים שונים, יחד עם עמותות ונבחרי ציבור, יזמים ואנשי מקצוע במטרה לשים את תחום הבריאות בראש סדר העדיפויות הלאומי, ולהבטיח את קיימות מערכת הבריאות בישראל.