הלל יפה: ניתוח חירום הציל חייה של יולדת בלידת בית
לפני יומיים הגיעה לחדר המיון בבית החולים הלל יפה אישה שילדה בלידת בית. הרופאים גילו שהיא סובלת מקרעים ברחמה שהעמידו אותה בסכנת חיים. היא ניצלה לאחר שהובהלה לניתוח חירום
לידת בית כמעט הסתיימה באסון: יולדת הגיעה לבית החולים הלל יפה כשהיא מתלוננת על כאבי בטן עזים לאחר שילדה בביתה. הרופאים איתרו קרעים ברחם והבהילו אותה לניתוח מציל חיים שם ניצלו חייה.
האירוע החמור התרחש לפני יומיים, כשלחדר מיון נשים ויולדות של המרכז הרפואי הלל יפה הגיעה באופן עצמאי אישה, שדיווחה כי ילדה את ילדה השלישי בלידת בית, וכי מאז הלידה התפתחו כאבי בטן עזים ומהותיים.
היולדת נבדקה על ידי צוות חדר מיון, אז התגלה כי היא סובלת מקרעים ברחמה. היא הובהלה לחדר ניתוח, שם בוצע ניתוח חירום מציל חיים.
מצבה של היולדת מוגדר יציב והיא מתאוששת בימים אלו מהניתוח. האירוע, המוגדר כחריג, דווח למשרד הבריאות. היולדת ובעלה סיפרו לצוות כי שתי הלידות הקודמות שלה הסתיימו בניתוח קיסרי. משרד הבריאות פתח בחקירה.
עלייה בשיעור לידות הבית בעולם
"חדר לידה בבית חולים הוא המקום המועדף ללידה", אמר פרופ' מוטי חלק, מנהל מערך נשים ויולדות, ומומחה לטיפול נמרץ מיילדותי, "מי שמחליטה בכל זאת ללכת ללידת בית ולא להגיע לבית החולים, כדאי שתיצמד להוראות של לידה בטוחה".שיעור לידות הבית נמצא בתאוצה בכל העולם. בישראל מתבצעות מדי שנה כמה מאות של לידות בית. מידת בטיחותן של לידות בית עמד במחלוקת שנים ארוכות: היעדר צוות רפואי ומיכשור מתאים, מעמיד את היולדת ואת היילוד בסכנות רבות. עם זאת במספר מדינות בעולם ובהן הולנד, לידות הבית ממוסדות ומבוצעות בסיוע מיילדות מקצועיות.
במחקר בינלאומי נרחב שפורסם בשת 2010 וכלל מעל חצי מיליון לידות, נמצא כי סיכון התמותה בלידה בבית עולה פי 3 בהשוואה ללידה בבית חולים.
על פי הנחיות משרד הבריאות, לידות בית יבוצעו אך ורק בנוכחות אחות מיילדת בעלת ותק של שלוש שנים בקבלת לידות, או רופא גניקולוג שיגיעו אל היולדת תוך שעה מזמן הדיווח על הופעת סימני לידה פעילה, וישהו עם היולדת לפחות שעתיים אחרי הלידה.
מי שעוסק בקבלת לידות בית, חייב לעבור קורס החייאה של יילודים ורענון אחת לשנתיים. כמו כן, קובע המשרד שורה של התוויות נגד האוסרות על לידת בית, ובהן מחלות כרוניות של האם, או הריון בר סיכון.
לידת בית מותרת רק בין השבוע ה-37 ל-41 להריון, כאשר משקל הלידה המוערך של העובר הוא 2,500 עד 4,000 גרם, כשהיולדת בריאה גופנית, תזונתית ונפשית, כשירה משפטית ויכולה לקבל החלטה מתוך רצון חופשי ואי תלות. בתוך כך, לידת בית מחייבת נוכחות של ציוד ומכשור רפואי סטרילי.