צוללנים מחפשים 192 נעדרים באגם וולקני
אגם טוֹבָּה הציורי שבאינדונזיה ממלא לוע של הר געש שהתפרץ לפני 75,000 שנה, אחת ההתפרצויות הגדולות בהיסטוריה. השבוע טבעה בו מעבורת. בעומקו הרב, כמעט חצי קילומטר, קשה למצוא אותה ואת הלכודים שבתוכה
צוללנים הצטרפו אתמול (ד') לחיפושים אחרי 192 בני אדם שנעדרים כבר יומיים באגם טוֹבָּה שבאי סומטרה באינדונזיה – אחד האגמים הוולקניים העמוקים בעולם. הם טבעו שלשום כשמעבורת העץ שבה שטו שקעה באמצע האגם, בזמן ששררו בו תנאי מזג אוויר קשים. ככל הנראה מספר הנוסעים שהיה על המעבורת היה גבוה פי חמישה מהמותר. עד כה איתרו צוותי החיפוש רק ארבע גופות ו-18 ניצולים.
האי טובה: ההתפרצות שכמעט החריבה את האנושות
קרובי משפחות של הנעדרים התאספו אתמול ובכו בנמל הקטן של העיר טיגרה, ליד האגם. לפי שעה צוותי החיפוש לא הצליחו לאתר את המעבורת, והם מעריכים שברגע שימצאו אותה – יגלו בתוכה לכודים רבים. עומקו של האגם כ-450 מטרים.
צוות של 25 צוללנים מחפש את כלי השיט ולצדו פועל רכב חיפוש בלתי מאויש המסוגל להגיע לעומק של 380 מטר מתחת לפני המים. צוות הצוללנים הראשון שיצא לשטח התמודד עם ראות גרועה מאוד ועם קור מקפיא, והצליח להגיע רק לעומק של 50 מטרים.
סנטיקה, בת 28, חיכתה בחוף לעדכון על גורלם של בת דודתה ובן זוגה של בת הדודה, שהיו על המעבורת. הם חזרו מחופשה ובשבוע הבא היו אמורים להינשא ולצאת לירח דבש. "הכול היה מוכן לחתונה שלהם", סיפרה בדמעות. "אנחנו מאוכזבים כי היו יותר מדי נוסעים על הספינה, יותר מכפי שהיה מותר. היו צריכים לפקח על המעבורת ולבדוק אם מותר לה לשוט או לא".
בשעת לילה הופסקו החיפושים, ועשרות קרובי משפחה של הנעדרים דרשו לקבל תשובות מהרשויות. שר התחבורה בודי קריה אמר כי למעבורת הותר להשיט 43 נוסעים בלבד וכי היו בה 45 חגורות הצלה. ניצולים ואנשי הרשויות סיפרו כי לא רק שהיו עליה כמעט פי חמישה נוסעים מהמותר, אלא היו עליה גם עשרות אופנועים. נוסף על כך לא היה לה רישיון, וחגורות ההצלה בה לא עמדו בתקנים.
אחד הניצולים סיפר כי בעת האסון שררה בהלה גדולה על הסיפון. גלים גבוהים היכו במעבורת ונוסעים החלו ליפול למים.
גודלו של אגם טובה כ-1,145 קילומטר רבוע. הוא ממלא לוע של הר געש עתיק שהתפרץ לפני 75,000 שנה. התפרצותו הייתה אחת ההתפרצויות הגדולות בהיסטוריה. לאגם יש אולי מראה ציורי, אבל מזג האוויר בו יכול להשתנות במהרה ולסכן מאוד את הנוסעים. בעבר נרשמו בו כמה אסונות, בהם טביעת מעבורת ב-1997, אסון שבו נהרגו כ-80 בני אדם.