ברית מילה: למי אסור, איך למנוע כאב ומה לעשות עם דימום
מדי שנה מובהלים עשרות תינוקות לחדרי המיון עקב סיבוכי ברית מילה. האם הטקס היהודי העתיק כואב לתינוק, כיצד מתבצעות החבישות, ומה סימני האזהרה שדורשים להבהיל את היילוד לחדר המיון?
מדובר בטקס היהודי השכיח ביותר שעלול לגרום לסיבוכים קשים: מדי שנה עשרות תינוקות מובהלים לחדרי המיון עקב בעיות והפרעות בעקבות ברית המילה שבוצעה על ידי מוהל. מה צריך לדעת על הטקס, ומתי זה עלול להיות מסוכן?
למי אסור לעבור ברית מילה?
במצבים הבאים אסור לעבור ברית מילה אצל מוהל, והתהליך מתבצע על ידי רופא אורולוג:
היפוספדיאס – מום באיבר המין בו הפתח במיקום חריג.
עקמת של הפין.
פין שקוע
הרניה באשכים.
הפרעות קרישה או דימומים.
מחלות כבד.
האם ברית מילה כואבת לתינוק?
התשובה היא: כן. הפין עשיר בסיבי עצב, ועל אף טענות כאילו תינוק רגיש פחות לכאב, הראו מחקרים שרמת הכאב עלולה להיות גבוהה הרבה יותר אצל היילוד. לפיכך, שיכוך כאבים הוא חשוב והכרחי.
האם רמות גבוהות של בילירובין (צהבת) מונעות ברית?
בילירובין הוא הפיגמנט הנוצר בעקבות פירוק כדוריות דם אדומות. אצל יילוד, הגוף לעיתים אינו מספיק לפרק ולפנות את הבילירובין שנוצר, והתוצאה היא צהבת. מדובר בתהליך פיזיולוגי תקין, שלרוב אינו דורש טיפול. במקרים של רמות גבוהות מאוד, עלול היילוד להזדקק לטיפול באור בתינוקייה, מיד לאחר הלידה.
עם זאת, במקרים נדירים, הצהבת עלולה להצביע על מחלת כבד הדורשת בירור, מאחר שפגיעה בכבד עלולה לגרום לדימום רב בכל חתך. כעיקרון, כאשר מדובר בצהבת של היילוד שאיננה בשל מחלה, אין מניעה לבצע ברית מילה. עם זאת, דורשים מוהלים אישור מרופא הילדים כי למרות רמות הבילירובין הגבוהות – התהליך מאושר.
כיצד ניתן לשכך כאב בתינוק העובר ברית מילה?
על פי הנהוג, מקבל היילוד את התרופה פראצטאמול (אקמולי, נובימול) אחת לארבע שעות, מכחצי שעה לפני הברית, ולמשך היממה שאחריו. בנוסף ניתן לתת בזמן הפעולה מעט יין מתוק או מי סוכר בריכוז גבוה, בעלי אפקט הגורם לשחרור חומרים אנדורפיניים הידועים כמשככי כאב טבעיים.
נוסף על כך נהוג למרוח את משחת ההרדמה "אמלה" על הפין והאשכים כשעה לפני הפרוצדורה ולכסות את האזור בניילון נצמד לצורך ספיגה. עם זאת, המשחה אינה חודרת לשכבות העור התחתונות בהן חש התינוק כאב.
הדרך הטובה ביותר לשיכוך כאב היא בזריקת הרדמה באמצעות זריקת "לידוקאין" לבסיס הפין, אותה רשאי לבצע רק רופא מוהל. מדובר בפרוצדורת הרדמה מקומית שאינה כואבת לתינוק, ומונעת כל כאב בזמן חיתוך העורלה.
כיצד צריך לחבוש את הפין לאחר הברית?
מוהלים נוהגים לחבוש את הפין, אולם אורולוגים נוטים להמליץ להימנע מחבישה, שעלולה בעצמה לגרום לסיבוכים, דימומים ואף נמק. עצירת הדימום מתבצעת לרוב באמצעות אבקת "דרמטול" או באמצעות מלקחיים מיוחדים העוצרים את הדימום.
מה צריך לבדוק לאחר הברית?
יש לוודא שהתינוק אינו באי שקט חריג ביומיים שלאחר ברית המילה. סימני אזהרה נוספים כוללים עליית חום, שינוי צבע בפין ובעיקר הכחלה או דימומים. בכל מקרה כזה יש לסור מיד לחדר המיון לבדיקת אורולוג ילדים דחופה.
האם מותר למוהל לבצע את מנהג "מציצת הדם"?
לא, מדובר בטקס עתיק שכבר גרם להדבקות תינוקות בנגיף ההרפס, העלול לגרום לזיהום עורי, לדלקת קרום המוח ואפילו למוות. בארה"ב וגם בישראל נרשמו מאז שנת 2000 מעל 30 מקרי הדבקה של תינוקות כתוצאה ממציצת הדם בפה המוהל, חלק מהתינוקות מתו.
ביוני 2012 דיווחו רשויות הבריאות בארצות הברית על 11 יילודים יהודים שחלו בשנים 2011-2000 בעיר ניו יורק בזיהום HSV (הרפס) בתוך מספר ימים לאחר ברית המילה. עשרה מהיילודים אושפזו, ושישה מהם נפטרו. בשישה מהיילודים דווח על ביצוע מציצה ישירה בפי המוהל, ובשאר המקרים הועלה חשד כי הדבר נגרם כתוצאה מהמציצה.
בחלק מהמקרים נמצא כי המוהלים היו נשאים של נגיף ההרפס HSV, ונשללה האפשרות שהיילודים נדבקו מאמם.
בישראל אירעו מקרים של זיהום קשה ביילודים בעקבות מציצת הדם בפה בברית המילה. הרבנות הראשית לישראל הנחתה את המוהלים להודיע להורים לפני הברית כי נהוג ומקובל לבצע מציצה בפה, אך אם ההורים מתנגדים לכך קבעו ברבנות כי ניתן לעשות זאת באמצעות שפופרת.
האם צריך להגיע לביקורת אורולוג אחרי ברית?
במרבית המקרים אין כל צורך, אלא אם מופיעים אחד מסימני האזהרה: חום גבוה, דימומים, הפרשות, שינוי גוון של הפין או אי מתן שתן. חלק מהמוהלים מבצעים בעצמם ביקורת של היילוד כיומיים לאחר הברית.
ייעוץ רפואי: ד"ר עמוס נאמן, מנהל היחידה לאורולוגיית ילדים, ביה"ח אסף הרופא