שתף קטע נבחר

 

98% מהישראלים נחשפו לחומרי הדברה מסוג זרחנים אורגניים

ממצאי סקר שערך משרד הבריאות מעלים כי רוב הישראלים נחשפים לחומרי הדברה והמצב אצלנו חמור מאשר ארצות-הברית. החדשות הטובות: הנתונים בירידה

ריכוזי חומרי הדברה נמצאו אצל ישראלים בדרגות גבוהות מאשר במדינות מערביות. החדשות הטובות: הריכוזים בירידה בהשוואה למחקר דומה שנערך בשנת 2011. כך עולה מסקר מיוחד שערך משרד הבריאות, שהגיע לידי ynet.

 

ממצאי הסקר מצביעים על ריכוזים גבוהים יחסית של חומרי הדברה בהשוואה למדינות דוגמת קנדה. למרות הנתונים המבהילים מדובר בירידה בהשוואה לסקר דומה שנערך בשנת 2011. זרחנים אורגניים נמצאים בשימוש חקלאי בישראל, אך ב-2008 נאסר שימוש ביתי בחומרים אלה.

 

גם פרחים יכולים להפוך למדבירים    (צילום: זווית, סוכנות ידיעות למדע ולסביבה)

גם פרחים יכולים להפוך למדבירים    (צילום: זווית, סוכנות ידיעות למדע ולסביבה)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

הסקר, שנערך בקרב 182 ישראלים בוגרים, מצא שרידים של חומרי הדברה בבדיקות שתן שנערכו להם. בקרב 98% מהמשתתפים אותרו שרידי זרחנים אורגנים, גם כאלה שהשימוש בהם כבר נאסר בישראל. רמות הזרחנים האורגניים של חלק מחומרי ההדברה היו גבוהות יותר בקרב ערבים מאשר ביהודים. עוד עולה מהנתונים כי בקרב %64 מהמשתתפים בסקר אותר DMDTP בשתן, בקרב 97% אותר DEP בשתן, בקרב 80% אותר DETP בשתן ובקרב %8 בלבד אותר DEDTP.

 

בהשוואה לסקר שנערך בשנת 2011 נמצאה יירדה מובהקת בכל תוצרי הפירוק של הזרחנים האורגניים. אבל על אף מגמת הירידה בישראל, הרמות עדיין גבוהות מאלה שנמדדו בארצות-הברית ובקנדה לפני עשור. במשרד הבריאות מציינים כי הריכוזים הגבוהים יחסית בישראל לעומת ארצות-הברית, קנדה וגם דנמרק קשורים לצריכה הגבוהה של פירות וירקות טריים בקרב הציבור בהשוואה למדינות אלה. משרד הבריאות יבחן האם גורמים תזונתיים של המשתתפים במחקר משפיעה על מידת החשיפה לזרחנים אורגניים.

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 

שרית כספי-אורן, ראש תחום כימיקלים ובריאות בעמותת "אדם טבע ודין" שיבחה את המעקב אחר יישום הרגולציה ועריכת הסקר המתמשך, אך ציינה כי ישראל עדיין נמצאת במצב לא טוב בכל הקשור לשימוש בחומרי הדברה: "בשנת 2012 עשו את הצעד הראשון להגביל ולצמצם את השימוש בחומרים אורגנים בארץ ורואים זאת בתוצאות, אך אנו רואים עליה בחשיפה לזרחן אורגני מאוד מסוגן מסוג כלורפיריפוס (chlorpyriphos). יש עשרות מחקרים המראים על הפגיעה במערכת העצבים ובקוגניציה של ילדים כתוצאה מחשיפה לזרחן הזה, בהם מחקר המראה על ירידה באיי קיו. אנחנו סבורים שצריך לאסור את השימוש בחומר הזה, ולכל הפחות להגביל מאוד את השימוש בו".

 

"תוצאות הדו"ח מראים שהייתה ירידה במידת החשיפה של האוכלוסייה לאותם חומרי הדברה. אנחנו חושבים שזה מפני שלפני מספר שנים מספר - משרד החקלאות, בהמלצת משרד הבריאות, החליט לאסור שימוש בחלק מחומרי ההדברה", הסבירה ד"ר תמר ברמן טוקסיקולוגית ראשית לבריאות הסביבה במשרד הבריאות, שעמדה בראשות צוות החוקרים שערך את הסקר. "אני חושבת שהחדשות הן טובות. עשינו את הסקר כדי לראות האם הרגולציה גורמת להפחתה בחשיפה (א.ק: לחומרי הדברה) מפני שלא תמיד יש לרגולטור השפעה. ב-2011 ראינו שהריכוזים היו מאוד גבוהים יחסית לאוכלוסיית אחרות בעולם. אמרנו שצריך להוריד את החשיפה. ב-2018 אנחנו רואים שהייתה הצלחה מסויימת. אנחנו צריכים להמשיך ללחוץ על הוצאה של החומרים האלה משימוש".

 

חומר ההדברה מתמידופס, שנאסר לשימוש בארה"ב כבר בשנת 2003, היה מותר בישראל עד לאחרונה אך הוא יצא משימוש. כך גם חומר ההדברה דיאזינון (Diazinon). המשרד להגנת הסביבה החליט לאסור את השימוש בתכשירי הדברה לתברואה המכילים זרחנים אורגנים דוגמת כלורפיריפוס ודיאזינון.

 

משרד הבריאות המליץ בעבר לאסור את השימוש בדימטאוט (Dimethoate) אך בישראל עדיין מותר להשתמש בו בגידולים חקלאיים הנחשבים חיוניים, דוגמת זית ופירות הדר. גם החומר פירימיפוס-מתיל (Pirimphos methyl ) עדיין מותר לשימוש. בחומרי הדברה בישראל ישנם זרחנים אורגניים, ונמצא כי חשיפה קצרת טווח לרמות גבוהות של זרחנים אורגניים גורמת לפגיעה במערכת העצבים ולהרעלות.

 

לסקר המלא של משרד הבריאות

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הדברה. ארכיון
צילום: shutterstock
מומלצים