אישום נגד שרה נתניהו: "פעלה להשיג במרמה ארוחות במאות אלפי שקלים"
תשעה חודשים לאחר הודעת היועמ"ש מנדלבליט, הוגש כתב אישום נגד רעיית ראש הממשלה בפרשת המעונות בגין קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, מרמה והפרת אמונים. טענותיה בשימוע נדחו והיא מואשמת עם סמנכ"ל משרד רה"מ עזרא סיידוף: "מצג שווא בהזמנת ארוחות על אף שמועסקת מבשלת". פרקליטיה מסרו: "כתב האישום מופרך והזוי"
אשת ראש הממשלה שרה נתניהו מואשמת בפרשת הזמנת הארוחות למעון ראש הממשלה על קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, עבירות מרמה והפרת אמונים. לפי כתב האישום שהגישה נגדה פרקליטות מחוז ירושלים בצהריים (יום ה'), נתניהו הזמינה ארוחות על חשבון המדינה בסכום של יותר מ-350 אלף שקלים, על אף שהועסקה מבשלת במעון ראש הממשלה. ההודעה מתקבלת תשעה חודשים לאחר שהיועמ"ש הודיע על כוונתו להעמידה לדין בכפוף לשימוע. הפרקליטות ביקשה גם לקיים את המשפט בהרכב של שלושה שופטים בשל מה שהוגדר "רגישות ציבורית" ו"מעמדה הציבורי של הנאשמת".
לקריאת כתב האישום המלא - לחצו כאן
הפרקליטות הגישה לבית משפט השלום בעיר כתב אישום גם נגד עזרא סיידוף, סמנכ"ל מבצעים ונכסים במשרד ראש הממשלה. הוא מואשם בעבירות של קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, מרמה והפרת אמונים וכן זיוף מסמכים בגין חלקו בשלוש פרשיות - הזמנת ארוחות, גיוס מלצרים והחשמלאי.
ההחלטה להגיש כתב אישום התקבלה לאחר שהשלמות החקירה בתיק שנדרשו על ידי המשטרה - בעקבות עדותו של עד המדינה ניר חפץ - הסתיימו והוחזרו לפרקליטות מחוז ירושלים.
בהודעת הפרקליטות היום נכתב כי טענותיה של הגברת נתניהו, כמו גם של סיידוף, נדחו בשימועים שנערכו להם. וכך נכתב בכתב האישום נגד שרה נתניהו: "הגברת נתניהו, בצוותא חדא עם מר סיידוף, פעלה להשיג במרמה את מימון המשרד להזמנת מאות ארוחות ממסעדות, בשווי כולל של יותר מ-350,000 שקלים, תוך עקיפה מכוונת של הנהלים שאסרו להזמין ארוחות מוכנות במקביל להעסקת מבשלת במעון. הם עשו זאת באמצעות הצגת מצג שווא כלפי המשרד כאילו במעון לא מועסקת מבשלת, למרות שבפועל לאורך כל התקופה הועסקו במעון מבשלות".
במקביל, לא הושגה עד כה התקדמות מהותית במגעים ממושכים שנוהלו במהלך החודש האחרון בין פרקליטי רעיית ראש הממשלה לבין פרקליטות מחוז ירושלים בנוגע להעברת סכומי כסף ניכרים כהחזר בתיק. ההערכה הייתה כי אם אם נתניהו תחזיר סכום ניכר מ-359 אלף השקלים - הוצאות לא-חוקיות לכאורה על ארוחות במעון - ותקבל אחריות על מעשיה, הדבר יקל על הגעה להסדר בתיק. בסוף השבוע שעבר ביקשו פרקליטיה של נתניהו לחדש את המשא ומתן, אך כבר אז הבהירו גורמים משפטיים כי התיק יוגש לבית המשפט, ואם המגעים יתקדמו - ייתכן ששרה נתניהו תזכה להסדר מקל.
עו"ד יהושע רזניק המייצג את סיידוף מסר: "אנו משוכנעים כי מר סיידוף לא ביצע עבירה כלשהי בפרשת מעונות ראש הממשלה. מר סיידוף פעל ביושר וכדין וכל פעולותיו נעשו בתיאום עם כל הגורמים הרלוונטיים במשרד. הגשת כתב האישום נגד מר סיידוף היא טעות ביסודה ואיננה מתיישבת עם המצב המשפטי והעובדתי כפי שעולה מחומר הראיות בתיק. אנו בטוחים ומקווים שתוצאות המשפט יהיו זיכויו של מר סיידוף מכל ההאשמות אשר הואשם בהן.
השתלשלות הפרשה
תחילת הפרשה בפברואר 2015, עם פרסום דו"ח ביקורת של מבקר המדינה על הוצאות מעונות ראש הממשלה. בסמוך לכך נגבו במשטרה הודעות ממי ששימש בעבר בתפקיד אב הבית של מעון ראש הממשלה, מני נפתלי, לאחר שלבקשתו ועל דעת פרקליט המדינה והיועץ המשפטי לממשלה דאז, ניתנה לו חסינות מפני הפללה עצמית. למעשה, החלה "בדיקה מקדימה" בפרשה.
כעבור חמישה חודשים קיבל היועץ המשפטי לממשלה דאז, עו"ד יהודה וינשטיין, את עמדת פרקליט המדינה והחליט לעבור לחקירה פלילית ביחס לנושאים מסוימים, לגביהם התגלה חשד סביר (ענייני מימון הארוחות הפרטיות והשפים לאורחים פרטיים, עניין הטיפול הסיעודי, ופרשת החשמלאי פחימה) . החקירה הוטלה על יאח"ה, בליווי פרקליטות מחוז ירושלים פלילי. לגבי חלק מהנושאים נמצא כי התשתית הראייתית שנאספה לא מגלה חשד סביר ועל כן האפיק הפלילי נגנז ביחס לנושאים אלה:
רכישת נרות נשמה - מבדיקת המשטרה עלה שהרכישה האמורה הייתה ידועה לגורמים הרלוונטיים במשרד ראש הממשלה ואושרה על ידם.
נטילת פדיון בקבוקים למחזור - עלו גרסאות שונות בשאלה אם כספי פיקדון בגין מחזור בקבוקים ממעון ראש הממשלה הועברו לשרה נתניהו עצמה ושימשו להוצאות פרטיות או הועברו ל"קופה קטנה" של המעון ושימשו להוצאות שאינן פרטיות. מכל מקום, בחודש יוני 2013 העבירה נתניהו 4,000 שקלים למשרד ראש הממשלה, סכום שלפי חשב משרד ראש הממשלה מתאים לאומדן שערך בעניין.
ריהוט גן ו"פטריות חימום" - מהחומרים שנאספו עלה כי בסופו של יום הוחזר למעון ראש הממשלה בירושלים הציוד החדש שנקנה. כמו כן, הוראות נוהל משרד ראש הממשלה בנוגע להשתתפות בהוצאות ראש ממשלה מכהן קובעות שאוצר המדינה משתתף בהוצאות החלפת או רכישת פריטי ריהוט במעון הפרטי של ראש הממשלה, ככל שפריטים אלה נדרשים לצורך אירוח מבקרים המגיעים לשם מתוקף תפקידו.
כעבור שנה מפרסום דו"ח מבקר המדינה, בפברואר 2016, החליף מנדלבליט את וינשטיין בתפקיד היועץ המשפטי לממשלה. במאי 2016 עבר תיק החקירה מהמשטרה לפרקליטות מחוז ירושלים. הפרקליטות ביקשה השלמות חקירה שונות שארכו כמה חודשים. בין היתר נחקר חשד נוסף שעלה מתוך חומרי החקירה ("פרשת המלצרים"). במאי 2017 הועבר התיק מפרקליטות מחוז ירושלים לפרקליט המדינה וביולי אשתקד העביר פרקליט המדינה את ההכרעות בעניין שרה נתניהו ליועץ המשפטי לממשלה. הוחלט על עריכת השלמות חקירה נקודתיות נוספות. בספטמבר אשתקד זומנו שרה נתניהו ועזרא סיידוף לשימוע.
"מבשלת במשרה מלאה הוצגה בכזב כעובדת ניקיון"
פרשת הארוחות התגלגלה כך. מראשית חודש ספטמבר 2010, לכל המאוחר, ועד לחודש מרס 2013, פעלה גברת נתניהו, בצוותא עם עזרא סיידוף, אשר שימש תחילה כראש אגף בכיר משאבים חומריים ומבצעיים במשרד ראש הממשלה ובהמשך כסמנכ"ל מבצעים ונכסים במשרד ראש הממשלה, ליצירת מצג שווא שלפיו במעון הרשמי של ראש הממשלה ברחוב בלפור בירושלים לא מועסקת מבשלת, למרות שבפועל הועסקו במעון מבשלות לאורך כל התקופה.
וכך נכתב בכתב האישום שהוגש היום: "הנאשמים פעלו בצוותא למימון על חשבון אוצר המדינה של ארוחות מוכנות ממסעדות, וזאת בד בבד עם קבלת שירותיה של מבשלת במעון במשרה מלאה, אשר הוצגה בכזב כלפי המשרד כעובדת ניקיון, כל זאת בניגוד לנהלים ולכללים שנקבעו בעניין זה, ותוך קבלת מימון כפול על חשבון אוצר המדינה להוצאות ההסעדה במעון בכל אותם מקרים שיפורטו להלן באישום זה. הנאשמת פעלה כאמור תוך ניצול מעמדה כרעיית ראש הממשלה, כלפי כלל הגורמים הרלבנטיים ובהם הנאשם, אבות הבית ועובדי מעון נוספים. הנאשם (סיידוף) פעל כאמור תוך ניצול תפקידו ואחריותו כעובד ציבור בכיר ותוך הפרת האמון שניתן בו.
כמו כן, על יסוד דרישותיה של הנאשמת להעסיק במעון שפים לבישול ארוחות באירוחים פרטיים וכדי לממן את עלותן הגבוהה של ארוחות אלה, פעל הנאשם באופן בו העלות הכוללת של ארוחות אלה חולקה למספר מנות גבוה ממספר המנות שסופקו בפועל, ולעיתים תוך "פריסה" על כמה מועדים, זאת על מנת שעלות המנה לכל סועד בארוחות אלה תותאם בכזב לתקרה הקבועה בנוהל. כך נשא המשרד בתשלום עבור עלותן הגבוהה יותר של ארוחות אלה".
בין המסעדות והשפים, שמהם הזמינה שרה נתניהו ארוחות למעון ראש הממשלה היו מחניודה, המוציא, קווליר, סושי רחביה והשף שלום קדוש. בכתב האישום מתואר כי נתניהו הנחתה את אב הבית דאז מני נפתלי וכן את עובד המעון מאיר כהן כי אין לחשוף בפני מי שאינו עובד במעון את העובדה שבמעון מועסקות מבשלות כדי שהדבר לא ייחשף בפני אנשי החשבות והמנהל במשרד. את המבשלת ביקשה נתניהו להציג כ"עובדת ניקיון", "עובדת כללית" או בכינוי דומה אחר.
בכתב האישום מתואר כיצד הוזמנו ארוחות בתאריכים 12 בספטמבר 2012 ו-10 באוקטובר 2012 עבור ארוחת צהריים משפחתית ועבור יום הולדת לבן אבנר. השף הנבחר היה אבי לוי והסכום ששולם היה 3,439 שקלים.
בינואר השנה הופיע פרקליטה של נתניהו בשימוע בפני היועץ. חודשיים אחר כך בוצעו השלמות חקירה ממוקדות, תוך מתן אפשרות לסנגורים להשלים טיעון בעקבותיהן. אחר מכן נוהל שיח עם הסנגורים, בעקבות הצעתם לשלם את סכום הכסף המיוחס לנתניהו בכתב האישום, ובקשתם לטעון בעניין גובה הסכום. בחודשים מרץ עד מאי נמצא כי חומרים שנמסרו על ידי עד המדינה ניר חפץ בתיק 4000 (בזק-וואלה) עשויים להיות בעלי השלכה לתיק המעונות. הוחלט כי משטרת ישראל תבצע כמה השלמות חקירה ממוקדות נוספות, לרבות גביית עדות מניר חפץ (נגבתה בסוף חודש מאי). לסנגורים ניתנה הזדמנות להשלים טיעונים בעקבות ההשלמות שבוצעו.
תגובת שרה נתניהו
באי כוחה של רעיית ראש הממשלה עו"ד ד"ר יעקב וינרוט, ד"ר יוסי כהן ועמית חדד, מסרו בתגובה: "כתב האישום מופרך והזוי. פעם ראשונה בישראל ובעולם שמעמידים לדין רעיית מנהיג על אוכל בחמגשיות. לא היו פה שום מרמה והפרת אמונים או קבלת דבר במרמה או כל עבירה שהיא. רעיית ראש הממשלה שאינה עובדת ציבור, כלל לא הכירה את הנהלים ויצאה דוברת אמת בבדיקת פוליגרף כשנשאלה בעניין זה. רעיית ראש הממשלה היא לא זו שהזמינה את המזון והחמגשיות, אלא אב הבית לשעבר, עד המדינה מני נפתלי, כפי שהוא הודה בעצמו בבית המשפט בהרצליה.
"משפחת נתניהו היא לא זו שצרכה את עיקר המזון והחמגשיות, אלא אנשים רבים אחרים, לרבות עובדי הבית. הסכום כולל גם אירוח אורחים רשמיים מהארץ ומהעולם, לרבות ארוחות דיפלומטיות עם מנהיגים שאמורות להיות ממומנות מתקציב אחר, ושגם אותן 'הלבישו' על הגברת נתניהו. אבל האבסורד הגדול ביותר בכתב האישום נובע מכך שהוא מתבסס על נוהל בלתי חוקי, שגם מי שכתב אותו מודה שהוא בלתי חוקי. נוהל המבשלת נכתב בחטף על ידי שלושה פקידים חסרי סמכות, במיוחד עבור ראש הממשלה נתניהו, חמישה ימים בלבד לפני כניסתו לתפקיד ראש הממשלה במרץ 2009".
עוד אמרו הפרקליטים, כי "הנוהל מעולם לא קיבל את האישור הנדרש על ידי ועדת הכספים של הכנסת, שהיא הגורם היחיד המוסמך על פי 'חוק יסוד: הממשלה', לקבוע מה מותר ומה אסור במעון ראש הממשלה. כתב אישום שמתבסס על נוהל לא חוקי, לא יכול להחזיק מים. לעומת זאת וועדת הכספים של הכנסת כן קבעה, בהתבסס על חוק יסוד הממשלה, שכל הוצאות הכלכלה של ראש הממשלה ומשפחתו במעון ראש הממשלה ישולמו על ידי המדינה, כפי שנקבע גם לגבי בית הנשיא.
"לא רק שכתב האישום מתבסס על טענות שקריות ועל נתונים שגויים ומסולפים, הוא מתבסס כולו על נוהל פסול ובלתי חוקי שהוחל במיוחד עבור ראש הממשלה נתניהו ועבורו בלבד. כעת נוצרה הזדמנות להטיל אלומת אור על העובדות לאשורן. אנו בטוחים שבסופו של דבר הצדק, האמת וההיגיון ייצאו לאור".
עיריית ירושלים התייחסה לסוגיית השעייתה של שרה נתניהו מעבודתה בעירייה: "השעיית עובדים בגין הגשת כתבי אישום על מעשים ופעולות מחוץ למסגרת העבודה נשקלת בעיקר על פי ההקשר של המעשים הפליליים המיוחסים לעבודתו של העובד ולחומרת העבירה המיוחסת לעובד. על פי הידוע לנו, הנושאים בכתב האישום אינם נוגעים כלל ועיקר לעבודתה כפסיכולוגית ילדים מומחית בשירות הפסיכולוגי בעיריית ירושלים. גב' נתניהו עובדת כפסיכולוגית חינוכית מומחית לילדים ומסירותה ומקצועיותה אינם מוטלים בספק, לא נפל בהם דופי ואין בין כתב האישום לעיסוקה בעירייה כל קשר".
פרקליטו של מני נפתלי, עו"ד דניאל חקלאי: "בתגובה לדברי סניגורי הגברת נתניהו, שלפיהם הוזמנו ארוחות בידי מני נפתלי: מובן שהסעודות המפוארות הוזמנו אך ורק בידי גברת נתניהו או בהתאם להוראתה. כתב האישום מתמקד בתקופה שבין ספטמבר 2010 ועד מרס 2013. נפתלי עבד במעון ראש הממשלה בין 2011 לקיץ 2012. הניסיון לגלגל עליו את האחריות להזמנת הארוחות נכשל הן במשטרה והן מול היועץ המשפטי לממשלה. קשה לגלגל אחריות כוזבת לפתחו של מי שלא עבד במעון ראש הממשלה חלק ניכר מהתקופה בה מתמקד כתב האישום. ככל שיזומן מני נפתלי לבית המשפט, הוא ימשיך לומר אמת כפי שעשה במסגרת עדותו במשטרה".