שתף קטע נבחר

 

הארוחות, המלצרים והחשמלאי: כך הבשיל תיק שרה נתניהו

זה החל בדו"ח המבקר ב-2015 על הוצאות מעון ראש הממשלה, עבר שני יועצים משפטיים לממשלה וכמה השלמות חקירה. כך התגלגל התיק שהתגבש להחלטה להגיש כתב אישום נגד שרה נתניהו ועזרא סיידוף

 

 

שרה נתניהו (צילום: MCT) (צילום: MCT)
שרה נתניהו(צילום: MCT)

 

שלוש שנים וארבעה חודשים לאחר פרסום דו"ח מבקר המדינה, הוגש כתב האישום נגד אשת ראש הממשלה שרה נתניהו. תחילת הפרשה בפברואר 2015, אז פרסם מבקר המדינה, השופט (בדימוס) יוסף שפירא, דו"ח ביקורת על הוצאות מעונות ראש הממשלה. בסמוך לכך נגבו במשטרה הודעות ממי ששימש בעבר בתפקיד אב הבית של מעון ראש הממשלה, מני נפתלי, לאחר שלבקשתו ועל דעת פרקליט המדינה והיועץ המשפטי לממשלה דאז, ניתנה לו חסינות מפני הפללה עצמית. אז החלה "בדיקה מקדימה" בפרשה.

 

לעיון בכתב האישום המלא - לחצו כאן

 

כעבור חמישה חודשים קיבל היועץ המשפטי לממשלה דאז, עו"ד יהודה וינשטיין, את עמדת פרקליט המדינה והחליט לעבור לחקירה פלילית ביחס לנושאים מסוימים, לגביהם התגלה חשד סביר (ענייני מימון הארוחות הפרטיות והשפים לאורחים פרטיים, עניין הטיפול הסיעודי, ופרשת החשמלאי פחימה) . החקירה הוטלה על יאח"ה, בליווי פרקליטות מחוז ירושלים פלילי. לגבי חלק מהנושאים נמצא כי התשתית הראייתית שנאספה לא מגלה חשד סביר ועל כן האפיק הפלילי נגנז ביחס לנושאים אלה:

 

רכישת נרות נשמה - מבדיקת המשטרה עלה שהרכישה האמורה הייתה ידועה לגורמים הרלוונטיים במשרד ראש הממשלה ואושרה על ידם.

 

נטילת פדיון בקבוקים למחזור - עלו גרסאות שונות בשאלה אם כספי פיקדון בגין מחזור בקבוקים ממעון ראש הממשלה הועברו לשרה נתניהו עצמה ושימשו להוצאות פרטיות או הועברו ל"קופה קטנה" של המעון ושימשו להוצאות שאינן פרטיות. מכל מקום, בחודש יוני 2013 העבירה נתניהו 4,000 שקלים למשרד ראש הממשלה, סכום שלפי חשב משרד ראש הממשלה מתאים לאומדן שערך בעניין.

 

ריהוט גן ו"פטריות חימום" - מהחומרים שנאספו עלה כי בסופו של יום הוחזר למעון ראש הממשלה בירושלים הציוד החדש שנקנה. כמו כן, הוראות נוהל משרד

ראש הממשלה בנוגע להשתתפות בהוצאות ראש ממשלה מכהן קובעות שאוצר המדינה משתתף בהוצאות החלפת או רכישת פריטי ריהוט במעון הפרטי של ראש הממשלה, ככל שפריטים אלה נדרשים לצורך אירוח מבקרים המגיעים לשם מתוקף תפקידו.

 

כעבור שנה מפרסום דו"ח מבקר המדינה, בפברואר 2016, החליף מנדלבליט את וינשטיין בתפקיד היועץ המשפטי לממשלה. במאי 2016 עבר תיק החקירה מהמשטרה לפרקליטות מחוז ירושלים. הפרקליטות ביקשה השלמות חקירה שונות שארכו כמה חודשים. בין היתר נחקר חשד נוסף שעלה מתוך חומרי החקירה ("פרשת המלצרים"). במאי 2017 הועבר התיק מפרקליטות מחוז ירושלים לפרקליט המדינה וביולי אשתקד העביר פרקליט המדינה את ההכרעות בעניין שרה נתניהו ליועץ המשפטי לממשלה. הוחלט על עריכת השלמות חקירה נקודתיות נוספות.

 

בספטמבר אשתקד זומנו שרה נתניהו ועזרא סיידוף לשימוע.

 

אירוח מפגש חוג התנ
טענות פרקליטיה נדחו וכעת היא נאשמת בפלילים. רעיית ראש הממשלה שרה נתניהו(צילום: אלכס קולומויסקי)

גם כן יעמוד לדין. סמנכ"ל משרד ראש הממשלה לשעבר סיידוף (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
גם כן יעמוד לדין. סמנכ"ל משרד ראש הממשלה לשעבר סיידוף(צילום: מוטי קמחי)

כתב אישום, קבלת דבר מרמה ()

בשלב השימוע עלתה התמונה הבאה:

 

פרשת הזמנת הארוחות

היועץ אימץ את המלצת הפרקליטות ומגיש אישומים נגד שרה נתניהו ונגד עזרא סיידוף. פרשה זו מתמקדת בחשד שהחל מראשית חודש ספטמבר 2010, לכל המאוחר, ועד לחודש מרס 2013, פעלה גברת נתניהו, בצוותא עם עזרא סיידוף, אשר שימש תחילה כראש אגף בכיר משאבים חומריים ומבצעיים במשרד ראש הממשלה ובהמשך כסמנכ"ל מבצעים ונכסים במשרד ראש הממשלה, ליצירת מצג שווא שלפיו במעון הרשמי של ראש הממשלה ברחוב בלפור בירושלים לא מועסקת מבשלת, למרות שבפועל הועסקו במעון מבשלות לאורך כל התקופה.

 

השניים נהגו כך, לפי הודעת מנדלבליט על מנת לעקוף את הוראות הנוהל, בהן נקבע בין היתר כי: "במצב בו לא מועסק במעון הרשמי מבשל, ניתן יהיה להזמין על פי הצורך מזון מבושל מוכן למעון הרשמי", ולהשיג כתוצאה מכך את מימון המשרד הן להעסקה של מבשלות שבישלו ארוחות במעון והן להזמנת ארוחות מוכנות ולהזמנת שפים שיבשלו במעון. בדרך זאת התקבלו במרמה מהמדינה מאות ארוחות ממסעדות ומשפים בשווי של כ-359,000 שקלים.

בעניין הזמנת השפים (זיוף חשבוניות, חלוקת העלות למספר מנות כוזב וגבוה יותר) - אישום נגד סיידוף, לא נמצאה תשתית ראייתית מספיקה להוכיח כי נתניהו הייתה מודעת למצג השווא.

 

הגיש את הדו"ח שפתח את התיק. המבקר יוסף שפירא (צילום: יריב כץ) (צילום: יריב כץ)
הגיש את הדו"ח שפתח את התיק. המבקר יוסף שפירא(צילום: יריב כץ)

פרשת החשמלאי

היועץ אימץ היועץ את המלצת הפרקליטות. סיידוף יעמוד לדין, התיק נגד נתניהו בפרשה זו נסגר בהעדר ראיות מספיקות עוד לפני השימוע. מוקד פרשה זו בחשד לביצוע מעשי מרמה בקשר להתקשרות עם חשמלאי פרטי מסוים, בניגוד להחלטת הגורמים הרלוונטיים במשרד ראש הממשלה שאסרה להיקשר עמו, לביצוע תיקונים דחופים במעון הפרטי של ראש הממשלה בקיסריה.

 

פרשת המלצרים

היועץ אימץ היועץ את המלצת הפרקליטות. סיידוף יעמוד לדין, התיק נגד שרה נתניהו נסגר מחוסר ראיות (עוד לפני השימוע). במסגרת פרשה זו עלה חשד כי במעון ראש הממשלה בירושלים הועסקו בסופי השבוע מלצרים באמצעות חברת "מיקוד", ששכרם אושר על-ידי משרד ראש הממשלה על בסיס מצג שווא לפיו מדובר בעובדי ניקיון או עובדי תגבור, וכן על בסיס מצג שווא בנוגע למספר שעות העבודה שביצעו המלצרים בפועל, כך שהתאפשר לשלם להם שכר שעתי גבוה יותר מהשכר המשולם בדרך כלל על-ידי המדינה לעובדי ניקיון או עובדי תגבור.

 

המלצרים המסויימים שאותם ביקשה הגברת נתניהו (שאותם הכירה מעבודות קודמות במעון) דרשו שכר גבוה יותר לעומת התעריף לו התחייבה חברת "מיקוד", ולכן על-פי החשד, הנחה סיידוף את המלצרים עצמם, את אבות-הבית ואת מזכירותיה של נתניהו, להגדיל בדיווחי השעות של המלצרים, הנמסרים לחברת "מיקוד", את כמות שעות העבודה שאלה ביצעו בפועל, בכדי שיקבלו עבור עבודתם את השכר המוגדל עליו סיכמו עמו, וכל זאת ביודעו שאין הדבר כן ובכוונה להונות.

 

פרשת המטפלת הסיעודית

סהפרקליטות המליצה להעמיד לדין את נתניהו. היועץ קבע כי יש לסגור את תיק החקירה נגד נתניהו בפרשה זו חלקית מהיעדר ראיות מספיקות וחלקית מכיוון שמכלול נסיבות העניין אינן מצדיקות העמדתה לדין פלילי. זה הפער היחיד מול פרקליטות מחוז ירושלים ופרקליט המדינה (אבל זה נכלל בכתב האישום כרקע ראייתי ליתר האישומים).

 

בינואר השנה הופיע פרקליטה של נתניהו בשימוע בפני היועץ. חודשיים אחר כך בוצעו השלמות חקירה ממוקדות, תוך מתן אפשרות לסנגורים להשלים טיעון בעקבותיהן. לאחר מכן נוהל שיח עם הסנגורים, בעקבות הצעתם לשלם את סכום הכסף המיוחס לנתניהו בכתב האישום, ובקשתם לטעון בעניין גובה הסכום. בחודשים מרץ עד מאי נמצא כי חומרים שנמסרו על ידי עד המדינה ניר חפץ בתיק 4000 (בזק-וואלה) עשויים להיות בעלי השלכה לתיק המעונות. הוחלט כי משטרת ישראל תבצע כמה השלמות חקירה ממוקדות נוספות, לרבות גביית עדות מניר חפץ (נגבתה בסוף חודש מאי). לסנגורים ניתנה הזדמנות להשלים טיעונים בעקבות ההשלמות שבוצעו.

 

המסכת הראייתית שהתגבשה הובילה כאמור להחלטה להגיש כתב אישום נגד שרה נתניהו ונגד עזרא סיידוף. טענות הסנגורים בשימוע נדחו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים