מאות הורים הפגינו: "דורשים פיקוח מלא על המעונות"
מול קריית הממשלה בתל אביב התקיימה הפגנה בדרישה שהמדינה תפקח על כל המשפחתונים ומעונות היום. "למרות המקרים המזעזעים, הממשלה עדיין לא מצאה לנכון להעלות את ביטחון הילדים לראש סדר העדיפויות שלה", אמרה אסנת ואתורי, ממארגנות ההפגנה
על רקע שורת מקרי ההתעללות במשפחתונים ובמעונות היום שנחשפו לאחרונה, כ-250 הורים יצאו הערב (יום ה') להפגין פעם נוספת מול קריית הממשלה בתל אביב, בדרישה להחלת פיקוח מלא של המדינה על כל המוסדות, גם הפרטיים, בהם מטופלים פעוטות עד גיל שלוש, ולהתקנת מצלמות בהם. זו הפעם השלישית בשבועיים האחרונים שבה הורים מפגינים בנושא, שעלה לסדר היום בעקבות מותה של יסמין וינטה בפעוטון בפתח תקווה, וכתב האישום בגין הריגתה שהוגש נגד הסייעת אינה סקיבנקו. ynet העביר את ההפגנה בשידור חי.
גם הוריה של הפעוטה וינטה נכחו בהפגנה. המפגינים החזיקו שלטים שעליהם נכתב בין היתר "הילדים שלנו לא הפקר" ו"חינוך מתחיל בגיל לידה". ימית אברמוב סיפרה כי שני ילדיה התאומים עברו התעללות בפעוטון, אך מכיוון שהוא לא היה מצויד במצלמות, והקלטות הסתר שהשיגה שמוכיחות לטענתה את שעברו אינן ראיה קבילה בבית משפט - התיק נסגר.
"המדינה שלנו צריכה להתעורר ולקחת אחריות על כל מה שקשור לגילאי לידה עד שלוש, שלא כל אחת תוכל לקום בבוקר ולפתוח משפחתון, שאי אפשר לדעת אם מי שעובד בו הוא פדופיל או עבריין מורשע", אמרה אברמוב. "אם יהיו מצלמות יהיו ראיות שאפשר להשתמש בהן ולא יסגרו את התיקים. גם במקרה של יסמין וינטה אמרו בהתחלה שזה מוות בעריסה וכמעט סגרו את התיק, ואז התברר מה שקרה. עכשיו גם הרבה אימהות שנאמר להם שהפעוט שלהם מת מוות בעריסה תוהות האם זה אכן מה שקרה".
ליאת גלנץ, רכזת "הקואליציה לחינוך מלידה", אמרה כי "מצלמות לבדן לא יעזרו, הן רק חלק קטן ממה שדרוש באמת - שינוי תפיסתי שפעוטונים הם מסגרות חינוכיות ולא שירותי בייביסיטר; לקיחת אחריות מלאה של הממשלה על גילאי לידה עד שלוש, שכרגע הם לחלוטין אזרחים חסרי זכויות; שכר ראוי למטפלות; והסדרה ותקינה למסגרות הגיל הרך".
ח"כ איציק שמולי (המחנה הציוני), שהצעת החוק שלו להצבת מצלמות בפעוטונים תעלה ביום ראשון לדיון בוועדת השרים לענייני חקיקה, האשים את הממשלה ב"עיכובים ומשחקי אגו שמעכבים את החקיקה. זה הימור מסוכן ומיותר על חיי הילדים ולכן ההורים כועסים, ובצדק. כל הסחבת של הממשלה עלולה לגבות טרגדיות נוספות וחייבים לפעול כאן ועכשיו כדי להעביר גם את חוק המצלמות וגם את רפורמת הפיקוח".
מנכ"לית המועצה לשלום הילד, עו"ד ורד וינדמן, הוסיפה: "ההורים נאלצים לצאת לרחובות להילחם על הזכות של הילדים שלהם להיות מוגנים במעונות ובגנים בזמן ששר העבודה והרווחה ושר האוצר עסוקים בהתקוטטות במקום לקדם חקיקה עבור כל הילדים בישראל. זה אבסורד. כשהריבון לא מתפקד לשטח אין ברירה והוא מייצר יוזמות מקומיות, אלא שהיוזמות האלה לבדן לא באמת יכולות להסדיר פיקוח, רישוי וסטנדרטים למסגרות לגיל הרך".
יו"ר איגוד מנהלי אגפי החינוך ברשויות המקומיות, אבי קמינסקי, התייחס ליוזמות שבהן נקטו כמה רשויות להגברת הפיקוח ולהצבת מצלמות בפעוטונים שבתחומן. "אנו מברכים על היוזמות המקומיות שעלו בימים האחרונים, אך המהלך המשמעותי ביותר דורש את התערבות הממשלה ויצירת חקיקה מתאימה ובראש ובראשונה העברת הפיקוח על המעונות לידי משרד החינוך", אמר קמינסקי.
"למרות המקרים המזעזעים הממשלה עדיין לא מצאה לנכון להעלות את הביטחון של הילדים לראש סדר העדיפויות שלה", אמרה אסנת ואתורי, ממארגנות ההפגנה. "לא ייתכן שהמציאות שבה ילדים מאבדים את חייהם במקום שאמור להיות הכי בטוח עבורם, עדיין לא מקבלת את מלוא תשומת הלב. ההורים לא מתכוונים לנוח או לתת למישהו לחשוב שזה הולך לעבור לנו. אנחנו קוראים לשר הממונה חיים כץ להבין שכל מה שקורה נמצא תחת אחריותו. אם הוא לא מסוגל לספק את הסחורה שישים את המפתחות וילך".
ביום ראשון הקרוב ועדת השרים לענייני חקיקה תדון שוב בהצעת החוק של יו"ר הוועדה לזכויות הילד, ח"כ יפעת שאשא-ביטון (כולנו) להצבת מצלמות בפעוטונים, לאחר שדחתה את ההכרעה בנושא כמה פעמים. ברקע עדיין מתקיימים מגעים בין חברת הכנסת לבין נציגי המשרדים השונים, במטרה לגבש מתווה מוסכם שעומד בקריטריונים משפטיים בנוגע לפרטיות הצוות והפעוטות.
הצעת הפיקוח על מעונות היום של שר העבודה והרווחה חיים כץ (הליכוד), שהצעה דומה לה הוגשה גם על ידי שאשא-ביטון, נדונה בתחילת השבוע בוועדת השרים והוחלט לדחות אותה בשלושה שבועות במטרה להגיע להסכמות תקציביות מול משרד האוצר. בימים אלה נדונה גם האפשרות ליישם את הפיקוח בצורה הדרגתית ומודולרית, כשבראש ובראשונה יטופלו סוגיות כוח האדם שבא במגע עם תינוקות ופעוטות וביטחונם האישי, באמצעות הליך רישוי, בדיקת תעודת יושר וכשירות נפשית והכשרות מתאימות.