שתף קטע נבחר

 

הנסיך וויליאם והסבתא-רבתא שקבורה בירושלים

הנסיכה אליס התחרשה בילדותה, סבלה מסכיזופרניה וזכתה בתואר חסידת אומות עולם לאחר שהצילה משפחה יהודית בשואה - בזמן שבנותיה חיו בגרמניה והיו נשואות לנסיכים ששירתו את המשטר הנאצי. אחרי מותה הועלו עצמותיה לכנסייה במזרח ירושלים, לשם יגיע השבוע הנין בפעם הראשונה

היא הצילה יהודים בשואה והוכרה כחסידת אומות עולם. בנותיה חיו באותו זמן בגרמניה והיו נשואות לבני אצולה שהיו חברים במפלגה הנאצית ונלחמו בצבא הגרמני. בנה הצעיר, לעומת זאת, התחתן עם נסיכה בריטית ונלחם במדי הצי הבריטי נגד הנאצים. זהו הסיפור המדהים של הנסיכה אליס מבטנברג, סבתא-רבתא של הנסיך וויליאם, שבשבוע הבא יגיע לקברה בכנסיית מריה מגדלנה במזרח ירושלים, לשם הועברו עצמותיה שנים אחרי מותה.

נינתה של המלכה ויקטוריה ובתם של הנסיך לואיס מבטנברג והנסיכה ויקטוריה מהסה נולדה בארמון וינדזור בשנת 1885 ואובחנה כחירשת בילדותה. בשנת 1903 נישאה לנסיך אנדרו מיוון ונולדו להם חמישה ילדים, ארבע בנות ובן. הבן הצעיר יהיה לימים הנסיך פיליפ, הדוכס מאדינבורו ובעלה של המלכה אליזבת.

הנסיכה אליס מבטנברג (צילום: AP)
הנסיך וויליאם וסבתא-רבתא, הנסיכה אליס מבטנברג(צילום: AP)
זמן קצר לאחר הולדתו של פיליפ ב-1921 נאלצה המשפחה להימלט מיוון בעקבות הפיכה. המשפחה עברה לפריז, שם חיה על חשבונם של קרובי משפחה, חוויה שעל-פי העדויות הגבירה את אמונתה הדתית של אליס שהייתה נוצרייה אדוקה. בשנים הבאות היא אובחנה כסכיזופרנית, עברה טיפול שלא צלח בברלין ובהמשך הועברה לבית הבראה בשווייץ. הקשר עם בעלה הנסיך ניתק ואת המשך חייהם הם בילו בנפרד עד למות הנסיך ב-1944. בשנים הבאות היא שבה ליוון ואת הימים של מלחמת העולם השנייה העבירה בביתו של גיסה, הנסיך ג'ורג', באתונה.

לפי "יד ושם", בספטמבר 1943 אתונה נכבשה על-ידי הנאצים בעקבות כניעתה של איטליה, ורדיפת היהודים בעיר יצאה לדרך. אליס הסתירה בביתה את רחל וטילדה, אלמנתו ובתו של חיימקי כהן, יהודי וחבר פרלמנט לשעבר שהיה מיודד עם משפחת המלוכה היוונית. בהמשך הצטרף אליהן בן נוסף שלא הצליח להימלט עם שלושת אחיו למצרים.

"משפחת כהן נשארה בחסותה של הנסיכה אליס עד לשחרור", נכתב באתר "יד ושם", "במספר מקרים הגרמנים חשדו בנסיכה והיא אפילו תושאלה בידי הגסטפו. הנסיכה השתמשה בחירשותה על מנת להעמיד פנים כאילו לא הבינה את שאלותיהם של חוקריה עד שלבסוף עזבו אותה לנפשה".

בחתונה עם היטלר

אבל למרבה הפלא, בזמן שאליס הסתירה בביתה משפחה יהודית, בנותיה חיו בגרמניה והיו מקורבות למשטר הרודני שאת פיו המרתה באומץ. סופי, האחות הצעירה במשפחה, הייתה נשואה לנסיך כריסטוף פון הסן, שהיה בכיר במשטר הנאצי ושירת תחת הרמן גרינג. ב-1935 היא צולמה בחתונתו של גרינג כשהיא יושבת באותו שולחן עם אדולף היטלר. כמה שנים לפני כן אירחו היא ובעלה את הצורר הנאצי לארוחת צהריים. "מאוד התרשמנו מהאיש הזה, שהיה צנוע ומלא קסם, ומהתוכניות שלו לשנות ולשפר את המצב בגרמניה", היא כתבה ביומנה שנים לאחר מכן, אך טענה שהעמדה הפוליטית שלה ושל בעלה השתנתה דרמטית בהמשך. ב-1937 השניים היו כנראה עדיין תומכים נלהבים של הפיהרר, שכן הם קראו לבנם אדולף על שמו.

 

שגריר בריטניה על ביקורו של הנסיך וויליאם    (צילום: איתמר אייכנר)

שגריר בריטניה על ביקורו של הנסיך וויליאם    (צילום: איתמר אייכנר)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:



הנסיכה מרגריטה, בתה הבכורה של הנסיכה אליס, התחתנה עם גוטפריד, נסיך הוהנלוהה-לנגנבורג, שנלחם במדי גרמניה בחזית הרוסית ונפצע קשה. להגנתו ייאמר שבהמשך פנה נגד היטלר והיה בין הקצינים שתכננו להתנקש בחייו ב-20 ביולי 1944, מזימה שהובילה לסילוקו מהצבא. אחות נוספת, ססיליה, הייתה נשואה לנסיך הגרמני גאורג דונאטוס שהיה קשור גם הוא למפלגה הנאצית. השניים נהרגו בהתרסקות מטוס ב-1937. פיליפ בן ה-16 הגיע להלוויה של אחותו בגרמניה וצולם צועד לצד גברים במדים נאציים, תיעוד שככל הנראה היה מעדיף למחוק מדפי ההיסטוריה.

הנסיך פיליפ התייחס בשנת 2006 לקשרים הנאציים של משפחתו והודה שחלק מקרוביו קינאו בהצלחתם של היהודים, אך טען שהוא עצמו לא היה עד לכך שמישהו מהם הביע עמדות אנטישמיות. פיליפ עצמו, חשוב לציין, שירת בצי הבריטי במלחמת העולם השנייה והשתתף בקרבות נגד הנאצים. אף אחת מאחיותיו לא הוזמנה לחתונתו עם אליזבת ב-1947.

 

ובחזרה לאליס. אחרי מלחמת העולם השנייה הקימה הנסיכה מסדר יווני אורתודוכסי - מסדר האחיות מרתה ומרי - וב-1949 הקימה מנזר ובית יתומים בפרבר עני של אתונה. ב-1967, בעקבות ההפיכה הצבאית ביוון, היא עברה להתגורר בארמון בקינגהם בלונדון ושנתיים לאחר מכן הלכה לעולמה בגיל 84. לפני מותה הביעה את משאלתה להיקבר בירושלים לצד דודתה, הנסיכה אליזבת פיודורונובה שנרצחה במהלך המהפכה הבולשביקית ברוסיה. ב-1988 הועלו עצמותיה והיא נקברה בכנסיית מריה מגדלנה במזרח ירושלים.

הנסיך פיליפ בביקור בישראל ב-1994 (צילום: ארכיון ידיעות אחרונות)
הנסיך פיליפ בביקור בישראל ב-1994(צילום: ארכיון ידיעות אחרונות)
 


חמש שנים לאחר מכן, בשנת 1993, הכריז "יד ושם" על הנסיכה אליס כחסידת אומות עולם - תואר המוענק ללא-יהודים ששמו נפשם בכפם על מנת להציל יהודים מציפורני הנאצים. כעבור שנה הגיע הנסיך פיליפ לטעת עץ לכבודה וניצל את הביקור לפגישות עם הנשיא עזר ויצמן וראש הממשלה יצחק רבין. "אני מאמין כי בשום שלב מעשיה של אמי לא נתפסו בעיניה כחריגים או יוצאי דופן", אמר אז, "היא הייתה אישה אדוקה בעלת אמונה חזקה, והיא ראתה בכך מעשה אנושי לחלוטין כלפי אנשים אחרים שהיו במצוקה".
כעבור 22 שנה ניצל הנסיך צ'רלס את ביקורו בישראל לרגל הלווייתו של הנשיא וראש הממשלה לשעבר שמעון פרס - ונסע לפקוד את קברה של סבתו. בשבוע הבא, כאמור, יבקר שם לראשונה גם הנין, הנסיך וויליאם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
הנסיך וויליאם
צילום: AP
צילום: AFP
הנסיך פיליפ
צילום: AFP
מומלצים