כך אתם הורסים את המזגן שלכם
מתפלאים מדוע מדי פעם אתם נדרשים לקרוא לטכנאי, למרות שהמזגן חדש יחסית? אם לא מדובר בדגם זול באיכות ייצור ירודה, סביר להניח ששימוש לא נכון במזגן הוא שגורם לתקלות. אתר "המקצוענים" עם טיפים לתחזוקה ולשימוש חכמים יותר
גם אתם מתעצלים לנקות את הפילטרים של המזגן, מכוונים אותו ל-16 מעלות ומתעלמים מרעשים מוזרים שהמזגן משמיע? אם אתם לא מקפידים על העצות הבאות, זה רק עניין של זמן עד שתצטרכו להחליף מזגן. בתקווה שזה לא יקרה בשיא הקיץ, בדיוק כשאתם הכי זקוקים לו.
עוד כתבות בנושא:
המדריך המלא לתיקון וטיפול במזגנים
תיקון מזגנים: להבין את התקלות מזגנים וחשבונות חשמל: איך לקרר ולחסוךמתעצלים לנקות את הפילטרים
למרות שמדובר בפעולה פשוטה שאורכת לא יותר מכמה דקות, רבים דוחים שוב ושוב את ניקוי הפילטרים. החודשים עוברים, הפילטרים נסתמים ומכאן הדרך לתקלות רציניות במזגן קצרה. מומלץ לנקות אותם כל כמה שבועות, בייחוד בעונות שבהן כמות האבק גדולה יותר. את הפילטרים קל מאוד לשלוף ולשטוף תחת מים זורמים, ולהחזיר אותם למזגן כשהם יבשים (ניתן לייבש במייבש שיער).
"ברגע שהפילטרים נסתמים הם מאוד מקשים על פעולת המדחס", מסביר גיא זאב מג.ז. מזגנים באתר "המקצוענים". "זה גורם לנזילות מים, שגורמות לנזקים לתשתית הבית (לא רק למזגן). זאת, בייחוד אם מדובר במזגן שמטפטף לכיוון פרקט, קיר גבס או מוצר חשמלי כלשהו. הדבר גורם לנזקים גדולים בעיקר במערכות מיזוג מיני-מרכזי".
אוהבים שהחדר קפוא? המזגן פחות אוהב את זה
כשאתם מכוונים את המזגן ל-16 מעלות אתם מונעים מהמזגן להיכנס למצב של השהיה. לא רק שחשבון החשמל שלכם יהיה מנופח, אלא שגם מדחס שעובד ללא הפסקה יהיה עם בלאי גבוה יותר, וכן יכולה להיגרם תקלה בקבלים של המזגן. "מומלץ לכוון את המזגן ל-25 מעלות בקיץ", אומר זאב.
מפעילים את המזגן במהלך עישון סיגריות או טיגונים במטבח
אם המזגן קרוב למטבח ואתם מפעילים אותו במהלך טיגון, אתם בפירוש הורסים את המזגן. כך גם במצב שבו אתם מעשנים סיגריות בקרבתו. זאב: "מעבר לעובדה שבעת הפעלת המזגן יתפשטו ריחות לא נעימים של טיגונים ושל עשן סיגריות, הרי שהשומנים יכולים להצטבר על הסוללה, ולפגוע ביעילות המזגן".
מכוונים את המניפה של המזגן ידנית
"כדי לכוון את כיוון זרימת האוויר, יש צרכנים שמכוונים ידנית את המניפה, במקום לעשות זאת באמצעות השלט", אומר זאב. "מכיוון שהפלסטיקה של המזגן יקרה, המניפה לעתים נשברת, לכן מומלץ להימנע מכך".
מונעים מהיחידה החיצונית של המזגן לפעול בצורה תקינה
"היחידה החיצונית של המזגן ממוקמת בבתים רבים במסתור הכביסה", מסביר זאב. "אם היא אינה מוצלת, אם זרימת האוויר סביבה נחסמת ואם לכלוך או עלים נשאבים לתוכה - יכולות להיגרם תקלות. חשוב להתקין את היחידה כך שנשאר מרווח של 40-50 ס"מ בין היחידה החיצונית לקיר שלידו היא מותקנת. בבתים שבקרבתם מתקיימות עבודות בנייה, יש צורך לנקות את הסוללה החיצונית בצורה יסודית (בלחץ אוויר או לחץ מים), שכן ליחידה החיצונית אין פילטר שמגן עליה מפני אבק. פעמים רבות בקרבת בניינים שעוברים הליך של בנייה או שיפוץ, השכנים מתלוננים על תקלות במזגנים בשל כך".
שמים את פתח יציאת המים בתוך דלי או בקרבת חול
"ברגע שהדלי מתמלא מים או שהצינור שקוע בחול, זה יכול לגרום לסתימות בצנרת המזגן", אומרים במוקד השירות של אתר "המקצוענים". "במצב של סתימה בצינור הניקוז הדרך אל נזילות מים בתוך המזגן קצרה, ומכאן גם לתקלות נוספות. אגב, במצב של סתימה בצינור הניקוז שווה להחליף את הצינור (שכן עלותו ממילא נמוכה יחסית 10-15 שקל למטר אורך)".
לא מתקינים מגן ברקים
המזגן צריך להיות מחובר לשקע חשמלי משלו, ואין לחבר אליו מפצלי חשמל כלשהם. חשוב גם שהחיבור של המזגן יהיה אל נקודה משלו גם בלוח החשמל. במצבים של קפיצות חשמל, הפסקות חשמל וקצרים יכול להיגרם נזק משמעותי לרכיבים יקרים במזגן (כרטיס אלקטרוני ומנוע). לכן, חשוב מאוד להתקין מגן ברקים בשקע החשמלי של המזגן, אשר ימנע את קפיצות החשמל האלו. מוקד השירות: "קיימים בשוק מגני ברקים בעלות של כ-30 שקל, אך מגן איכותי יעלה 150-200 שקל, ומומלץ לרכוש אותו בחנויות ולא ישירות מטכנאי המזגנים (שיכול לגבות עבורם סכום גבוה יותר)".
מתעלמים מרעשים חריגים במהלך הפעלת המזגן
לרוב המזגן מתחיל להרעיש בשל תקלות קטנות שהתיקון שלהן זול יחסית. ברגע שמתעלמים מתקלות אלו, נגרמות תקלות נוספות שעלות התיקון שלהן גבוהה יותר (ולעתים כלל לא כדאית, ונאלצים לרכוש מזגן חדש). זאב: "למשל, במצב של נזילת מים, כדאי לכבות את המזגן ולקרוא מיידית לטכנאי, שכן מדובר במוצר חשמלי שבמגע עם מים מסכן את דיירי הבית. במערכת מיזוג מיני מרכזית, נזילת מים יכולה אף לגרום לשריפת המנוע. כמו כן, במקרה של רעשים ביחידה החיצונית ייתכן שהפן שבור. ביחידה הפנימית המנוע של המאוורר יכול לחרוק, וחשוב לכבות את המזגן מיידית כדי שלא ייווצר נזק גדול יותר".
צריכים טכנאי מזגנים? לחצו כאן
ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"