הרפורמה בעבודה המועדפת: "הפעוטונים נשארו בחוץ"
על רקע ריבוי הדיווחים על תקיפות, מפעילות הפעוטונים התאכזבו מהרפורמה בעבודה המועדפת ולפיה יינתן מענק נוסף לחיילים משוחררים שיתמידו בתחום הסיעוד. "אירועי הימים האחרונים במעונות הלא מפוקחים מחייבים לכלול ברפורמה גם עבודה בתחום הטיפול בגיל הרך". חברות הסיעוד דווקא מרוצות: "תשנה את חיי הקשישים"
המרוץ למענק: ועדת השרים לענייני חקיקה תדון מחר (יום א') ברפורמה במענק לעבודה מועדפת הניתן לחיילים משוחררים, וכולם רוצים להשתלב בה. מאז פרסום התוכנית של שר העבודה והרווחה חיים כץ, שנחשפה ב-ynet, גורמים שונים מפעילים לחצים, חלקם כדי לוודא שיישארו חלק מהרפורמה, ואחרים כדי לערוך בה שינויים ולהכניסם גם כן.
על פי ההצעה, במסגרת השינויים בחוק שנעשים לראשונה זה עשור, יינתן מענק נוסף לחיילים משוחררים שיתמידו בתחומי הסיעוד, הבניין והחקלאות. כמו כן, לראשונה יוכרו מטפלים בבעלי מוגבלויות ומועדוני חסות נוער במוסדות רווחה, וכך גם מקצועות במסגרת כוח העזר בבתי החולים. העבודה בתחנות דלק שאינן בפריפריה תוסר מרשימת העבודות המזכות במענק.
חברות הסיעוד, מצד אחד, מברכות על התוכנית ומרעיפות עליה סופרלטיבים - אך מצד שני, תנועות המפעילות את מעונות היום והמשפחתונים המפוקחים שלחו לשר כץ מכתבים שבהם הן מוחות על כך שמקצוע המטפלת בגיל הרך לא הוכנס לרשימת המקצועות המזכים במענק, במיוחד על רקע המשבר בענף, המתבטא במחסור בכוח אדם ובמקרי ההתעללות שנחשפו לאחרונה בפעוטונים הפרטיים והלא מפוקחים. גם חברות האבטחה התאכזבו לגלות שאינן חלק מהרפורמה.
"שילוב חיילים משוחררים בענף הסיעוד הוא פתרון מדהים שיעשה מהפכה אמתית בתחום", אמרה מנכ"לית חברת הסיעוד "עמל ומעבר", דליה קורקין. "הוא יעלה את המוניטין של ענף הסיעוד ובעיקר יעלה את איכות הטיפול באופן משמעותי".
החברה, שמספקת שירותים הכוללים אלפי מיטות בבתי אבות סיעודיים, סניפי טיפולי בית לקשישים, טיפולים לנפגעי נפש ועוד, מדווחת על מחסור של כ-500 עובדים ועובדות. "אותם צעירים וצעירות שיבחרו לעסוק בענף הסיעוד יזכו לסיפוק ענק ויעשו מצווה גדולה", הוסיפה קורקין.
גם באגודה הישראלית לגרונטולוגיה בירכו על הרפורמה. "היוזמה, אם תתקבל, עתידה לשנות את חייהם של קשישים סיעודיים רבים, ולאפשר מתן עזרה נוספת לקשישים הזקוקים לכך", הסביר יו"ר האגודה, פרופ' יצחק בריק. "זו יוזמה מבורכת שבאה להכווין הון אנושי איכותי לתחום שזקוק לו נואשות. באמצעות היוזמה יוכלו הצעירים לעזור לזקנים סיעודיים המשוועים לתוספת עזרה".
מנכ"ל "דנאל סיעוד", דרור פלנבאום, בירך אף הוא ואמר כי "בסקר השנתי שערכנו לאחרונה עלתה תמונה עגומה שעל פיה כל קשיש שני בישראל בודד. זה צעד ראשון וחשוב שיוכל לתרום לחיבור ערכי ומעשי בין בני הדור הצעיר לאוכלוסיית הגיל השלישי, אך יש עוד מקום לצעדים נוספים במלחמה בבדידותם".
יו"ר איגוד נותני שירותי הסיעוד, דורון רז, אמר כי "בעקבות יוזמה משותפת שלנו עם ח"כ לשעבר אורית נוקד, עבר בזמנו חוק שהגדיר את ענף הסיעוד כעבודה מועדפת לחיילים משוחררים. עם זאת, בתהליך התקנות של הפעלת החוק, הכניסה המדינה סעיף שלפיו העבודה תשמש תחליף למטפל זר, וכך למעשה ייתרה את החוק. אנו מודים לשר כץ שהבין כי יש מחסור גדול בעובדים בענף הסיעוד, והחליט להעלות שוב את הנושא לסדר היום במטרה לעודד עובדים ישראלים להשתלב בענף הסיעוד ולטפל בהורינו וקרובינו המבוגרים".
עם זאת, כאמור, יש גם גורמים שפחות מרוצים מהתוכנית, בראשן התנועות נעמת ואמונה. יו"ר נעמת, גליה וולוך, כבר פנתה בנושא לשר העבודה והרווחה לפני כחודש וחצי, על רקע המחסור החמור במטפלות במעונות היום לפעוטות, שיותר מ-50% מהן עוזבות בשנה הראשונה לעבודתן - אך התאכזבה כעת לגלות שהוא לא אימץ את המלצותיה בעניין.
"התברר לנו להפתעתנו שהמשרד בראשותך, בניסיון לגייס כוח אדם צעיר ואיכותי לתחומים טיפוליים, אימץ את העקרונות שעליהם דיברנו בפנייתנו אליך ביחס למקצועות בתחום הסיעוד ועבודה עם אנשים עם מוגבלויות, אך לא כלל את מקצוע המטפלות בתחום העבודות המועדפות", כתבה וולוך לשר כץ. "מיותר לציין מה רבה הייתה אכזבתנו, שלמרות שההקלות והשינויים המדוברים נותנים פתרון לכל החסמים לקליטת חיילים משוחררים לתחום הטיפול במסגרות לגיל הרך, תחום זה נותר 'בחוץ'".
יו"ר אמונה, ליאורה מינקה, כתבה לכץ כי "על רקע המציאות הקשה של מחסור במטפלות-מחנכות, אני קוראת לך לתקן את החוק באופן שיכלול גם עבודה בתחום הטיפול בגיל הרך. אירועי הימים האחרונים במעונות הלא מפוקחים, וגם הזעקה שאנו, מפעילי המעונות המפוקחים משמיעים בפנייך כבר זמן רב על מחסור עצום בכוח אדם, מחייבים לפעולה בכיוון זה".
גם חברות האבטחה מקוות לשילובן ברפורמה. חברת "מיקוד אבטחה" מסרה כי היא מתריעה מזה שנים על מצוקה בענף, שבו לדבריה חסרים 1,500 עובדים. "המחסור פוגע במוסדות חינוך, עלול לפגוע בפתיחת שנת הלימודים וגורם לשחיקה של עובדים קיימים", אמרו בחברה.
חברת הכנסת איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני) הניחה ביוזמת נעמת הצעת חוק שכוללת גם את הטיפול בגילאי לידה עד שלוש כעבודה מועדפת ושוחחה בעניין עם כמה שרים, אולם לדבריה הם אמרו כי התנאים לכך לא בשלו.
"דווקא בימים שבהם ישראל כולה סוערת סביב הביטחון של ילדינו במעונות היום ובכלל במסגרות בגילאי לידה עד שלוש, הממשלה הייתה חייבת להידרש לסוגיה הכואבת של מחסור קיצוני במטפלות וסייעות. הכרה כעבודה מועדפת ובונוסים על התמדה היו יכולים להפוך את המשרה הזאת למבוקשת ואולי לחזק, לראשונה זה שנים, את המקצוע הזה", הוסיפה.
ממשרד העבודה והרווחה נמסר בתגובה: "איננו פוסלים את ההצעות והנושא ייבחן בהמשך הליך החקיקה. כל שינוי יצריך תוספת תקציב מהאוצר".