היסטוריה בסעודיה: נשים יכולות לנהוג
בחצות הסירה הממלכה השמרנית את האיסור על נשים לנהוג בכלי רכב. הרשתות החברתיות התמלאו תוך דקות בסרטונים ובשידורי לייב של נשים מאחורי ההגה
רשת אל ערבייה שידרה בשידור חי את הרגעים שאחרי הסרת האיסור: הכתבת סיפרה לצופים שתכף האישה הראשונה בסעודיה תנהג, ולאחר מכן נראית האישה נכנסת לרכב יחד עם חברה - ונוסעת משם. אתר חדשות נוסף פרסם סרטון שבו נראית אישה נכנסת לרכב ונוהגת - כשברקע תרועות, מחיאות כפיים, צלמים ומוסיקה מתנגנת.
שוטרי תנועה בג'דה חילקו פרחים לנהגות. שירות הביטחון הכללי בסעודיה מסר לאחר הערכת מצב כי "לא נרשמו עד כה אירועים חריגים מאז שהותר לנשים לנהוג".
בסעודיה מצפים שמהיום - 30% מהנשים במדינה יחלו לנהוג. משרד התחבורה הסעודי מסר שעד אתמול הונפקו יותר מ-30 אלף רישיונות נהיגה מקומיים לנשים שהגישו רישיונות זרים ובינלאומיים. 21 מרכזים הוקמו לצורך העניין.
התרגשות רבה נרשמה בממלכה לקראת השינוי ההיסטורי. בתחילת החודש המדינה הקימה בתי ספר ללימוד נהיגה לנשים, הציבה שילוט שמוכוון לנהגות והנפיקה לראשונה רישיונות נהיגה לנשים. מהיום יוכלו הסעודים לראות בכבישים נשים משרתות במשטרת התנועה. בוחנות התנועה קיבלו הנחיות איך לחקור ולנתח זירות תאונה.
בחודשים האחרונים הכינה סעודיה את האזרחים – נשים וגברים – ליום ההיסטורי. בין היתר הוקמו מרכזי הדרכה כדי להעלות את המודעות לבטיחות בדרכים ונהיגה זהירה.
בראיון שנתן לעיתון "א-שרק אל-אווסט" אמר הממונה על משרד התחבורה בסעודיה, מוחמד אל בסאמי: "ההוראה שנתן המלך מאוד פשוטה וברורה: מגיע לאישה מה שמגיע לגבר. אכיפת החוק תהיה שווה לגברים ולנשים".
מורה לחינוך איסלאמי פרסם הנחיות לנהגות: "היאחזי בחיג'אב ובערכים שלך, התרחקי ממקומות שמזמנים צרות ובעיות, הנהיגה שלך ברכב היא לא כרטיס היציאה שלך מגבולות הצניעות - הרצינות שלך והכבוד שלך כלפי המשטר תגרום לאנשים לכבדך, היזהרי מהבנות שרוצות לדרדר אותך למעשים רעים".
הרשתות החברתיות הוצפו אתמול בדיווחים על ההכנות, וגם בחילוקי דעות על המהלך ובבדיחות. התמיכה במהלך היא כמעט מקצה לקצה, לאחרונה עלה ההאשטג #ستقودي_والشعب_معك (את תנהגי והעם כולו איתך) כדי להראות לנשים את התמיכה שהן מקבלות ולחזק את אלה שעדיין חוששות ומתלבטות.
התומכים במהלך מציינים שלצעד הזה יש חשיבות רבה מעבר לעצם התרת הנהיגה לנשים. הם אומרים שהדבר יפחית את העומס הכלכלי על בתי האב, יפחית את התלות בנהגים זרים עד 50% במשך 10 שנים ויסייע לקידום והתפחתות החברה.
ההחלטה מיוחסת ליורש העצר הסעודי, מוחמד בן סלמאן, שמוביל מהפכה חברתית-כלכלית שנועדה להציג את סעודיה כליברלית יותר – מהפכה שמטרתה לחזק את הקשר של סעודיה עם המערב. במסגרת המהפכה נרשמו שינויים שוברי מוסכמות – כמו פתיחת בתי הקולנוע אחרי שלושה עשורים.
על המהפכה העיב גל מעצרים של לפחות עשר פעילות למען זכויות נשים, בהן נשים אמיצות שלאורך השנים הפרו במופגן את האיסור לנהוג כדי לקדם את המהפכה. כמה ימים אחרי מעצרן של הנשים טענו שלטונות סעודיה כי הן נעצרו בגין בגידה ומגע עם אויבים זרים המבקשים לפגוע באינטרסים של הממלכה. ברשתות החברתיות היו מי שפקפקו בטענה הזו והאשימו במרומז את יורש העצר בן סלמאן כי בעזרת המעצרים הוא מבקש שלא להיתפש כליברלי יתר על המידה.