מהפך או "הסולטן ארדואן"? בחירות גורליות בטורקיה
רגע האמת של ארדואן: ניצחון היום יעניק לו סמכויות חסרות תקדים. לפי הסקרים הוא מוביל, אך עלול להיגרר לסיבוב שני נגד המועמד החילוני אינצ'ה. ארדואן: "אי אפשר לדמיין את מה שנשיג". אינצ'ה: "פשיסט, לך הביתה"
נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן השתתף אתמול (שבת) בחמש עצרות בחירות באיסטנבול לקראת הבחירות היום לפרלמנט ולנשיאות, שנחשבות לגורליות ביותר במדינה בעשרות השנים האחרונות.
המנצח בבחירות יזכה בסמכויות חסרות תקדים: הנשיא ינהיג את הממשלה, המשטרה והצבא, ותפקיד ראש הממשלה יבוטל. מי שיזם את המהלך היה ארדואן, שאישר את התוכנית בשנה שעברה ברוב קטן במשאל עם. הוא הקדים את הבחירות בשנה וחצי, כדי להחיש את המעבר של טורקיה לשלטון נשיאותי מוחלט.
"שקד מזכירה את היטלר". אמר או לא אמר?
ארדואן מנהיג את טורקיה כבר 15 שנה, תחילה כראש ממשלה ובארבע השנים האחרונות כנשיא. בעצרת האחרונה שלו באיסטנבול הוא בירך על המעבר לשלטון נשיאותי - שמתנגדיו טוענים שהופך את טורקיה לדיקטטורה. "טורקיה תתחיל לנסוק בשיטה הזו. אנחנו נשיג מה שאחרים לא יכולים לדמיין", אמר בנאום האחרון בקמפיין.
"הנשיאות צריכה ניסיון", אמר ארדואן בן ה-64 לתומכיו הנלהבים. "בעזרת אללה נוכל מחר בערב לחוות ביחד את האושר הזה. האם אתם מוכנים להביא את הניצחון?", שאל את הקהל, והבטיח להמשיך בפרויקטים ענקיים בתחום התשתיות – שמאפיינים את כהונתו וסייעו לו להפוך למנהיג הפופולארי ביותר בטורקיה מאז אטאטורק, אבי האומה הטורקית.
תומכיו של הנשיא אומרים שרק הוא יכול להבטיח את היציבות הפוליטית והכלכלית של טורקיה, גם בזמנים קשים. אך בתקופה שבה הכלכלה הטורקית מקרטעת, והלירה הטורקית צונחת, המבחן של ארדואן ומפלגת "הצדק והפיתוח" האיסלאמיסטית יהיה קשה במיוחד.
יותר מ-59 מיליון טורקים יוכלו להצביע בבחירות, שלושה מיליון מהם גרים בחו"ל. זו הפעם הראשונה שבה הם יצביעו במקביל לנשיאות ולפרלמנט – שינוי שאושר בשנה שעברה במשאל העם. חוץ מארדואן יתמודדו עוד חמישה מועמדים על תפקיד הנשיא. שמונה מפלגות מתמודדות על 600 מקומות בפרלמנט. אחוז החסימה – 10% מהקולות.
חמש מהמפלגות חברות בשתי בריתות פוליטיות: "הברית העממית" של המפלגה של ארדואן והמפלגה הלאומנית מצד אחד, "הברית הלאומית" בראשות האופוזיציה החילונית מהצד השני. מנהיג האופוזיציה החילונית, מוהרם אינצ'ה, הוא היריב המרכזי של ארדואן בבחירות.
אינצ'ה, מורה לשעבר, מנהיג את מפלגת האופוזיציה "מפלגת העם הרפובליקנית" (CHP). מאות אלפי תומכים הגיעו לעצרת המסכמת שלו היום באיסטנבול. אינצ'ה חרש את השטח לקראת הבחירות. תוך 50 ימים הוא הגיע ל-107 עצרות בחירות.
מנהיג האופוזיציה הזהיר את הטורקים שאם ארדואן ינצח בבחירות הכול יישאר אותו דבר: המחירים יישארו גבוהים, הלירה הטורקית תישאר חלשה ולבעיית הפליטים הסורים – ש-3.5 מיליון מהם נמצאים בטורקיה – לא יהיה פתרון.
"ארדואן, אתה הולך הביתה!", אמר אינצ'ה על הנשיא וכינה אותו "פשיסט". אינצ'ה הזהיר את תומכיו ש"משטר האימה" של ארדואן יימשך עם הוא ייבחר לכהונה נוספת.
לקראת הבחירות התלוננו יריביו של ארדואן במירוץ שהסיקור התקשורתי שהם מקבלים בתקשורת – שרובה מזוהה עם השלטון – קטן במיוחד בהשוואה לסיקור שמקבל הנשיא. אינצ'ה חושש מאי סדרים במהלך ספירת הקולות, והבטיח להתייצב מחוץ למטה ועדת הבחירות כדי להבטיח שהכול תקין. "מר מוהרם, אנחנו חיים במדינת חוק", הגיב ארדואן לאיום.
ארדואן הוא הפייבוריט במירוץ, והוא מקווה לקבל כבר היום יותר מ-50% מהקולות – אחרת ייגרר לסיבוב שני. סקרים שנערכו החודש בטורקיה הראו שהוא מקבל בסביבות 47% מהקולות. הרחק מאחוריו נמצא אינצ'ה – שמקבל קרוב ל-30%. אינצ'ה מקדים בערך ב-20% שני מועמדים אחרים – מרל אקשנר מהמחנה הלאומני וסלחאטין דמירטש הכורדי – שיראה את תוצאות הבחירות מהכלא.
אם ארדואן ייגרר לסיבוב שני, המתמודד שיעפיל לקרב מולו בסיבוב זה צפוי לאחד סביבו את מפלגות האופוזיציה ואת תומכיהן – וינסה להדיח את ארדואן מהשלטון לראשונה אחרי 15 שנה. מלבד החשש מסיבוב שני ארדואן חושש שהגוש בראשות "מפלגת הצדק והפיתוח" לא ישיג רוב בפרלמנט. לפי הסקרים האחרונים התרחיש הזה עלול לקרות.