שתף קטע נבחר

 

קושנר: "אם אבו מאזן לא ישוב למו"מ - נפרסם את תוכנית השלום"

חתנו ויועצו של נשיא ארה"ב התראיין לעיתון פלסטיני והכריז כי הוא מוכן לעבוד עם אבו מאזן - "אם הוא רוצה". הוא מתח ביקורת קשה על המנהיג, שמסרב לפגוש אמריקנים מאז ההכרה בירושלים: "הוא אומר שהוא רוצה שלום - אין לי שום סיבה להאמין לו"

 

פגישת נתניהו ושליחיו של טראמפ    (צילום: Ziv Sokolov/U.S. Embassy Jerusalem)

פגישת נתניהו ושליחיו של טראמפ    (צילום: Ziv Sokolov/U.S. Embassy Jerusalem)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

ג'ארד קושנר, חתנו ויועצו הבכיר של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ, אמר בריאיון שפורסם הבוקר (יום א') בעיתון הפלסטיני "אל-קודס" כי הוא "מוכן לעבוד יחד עם הנשיא אבו מאזן, אם הוא רוצה". עם זאת, הוא תקף את הנשיא הפלסטיני: "הוא אומר שהוא מחויב לשלום - ואין לי שום סיבה להאמין לו. אני מטיל בספק את הרצון או את היכולת שלו להשיג הסכם. המסרים שלו לא השתנו ב-25 השנים האחרונות, ובמהלך התקופה הזו לא הושג שלום".

 

קושנר, שנועד בסוף השבוע האחרון עם ראש הממשלה בנימין נתניהו בירושלים יחד עם השליח המיוחד האמריקני למזרח התיכון ג'ייסון גרינבלט, בילה את השבוע האחרון בביקור מדיני במזרח התיכון. השליחים נועדו עם נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי, עם עבדאללה מלך ירדן, יורש העצר הסעודי הנסיך מוחמד בן סלמאן, ועם מנהיגים נוספים באזור.

 

הראיון, שמתפרסם הבוקר בערבית, מתמקד בתוכנית השלום עליה עמלים השניים - התוכנית שטראמפ כינה "עסקת המאה". קושנר, שהופקד על הובלת המאמצים, אמר כי הוא "לא מעוניין לדבר על פרטי התוכנית עליה אנחנו עובדים" - אך מסר כי היא תהיה מוכנה "בקרוב".

 

"אם הנשיא עבאס מוכן לשוב לשולחן המשא ומתן, אז אנחנו מוכנים לקחת חלק בשיח", אמר היועץ האמריקני. "אבל אם זה לא המקרה - נפרסם את התוכנית לציבור. אני מאמין שכדי להגיע להסכם - שני הצדדים צפויים להשיג יותר ממה שהם ייתנו, ושני הצדדים ירגישו בטוחים שהחיים של העמים שלהם יהיו טובים יותר בעוד כמה עשורים מהיום, בזכות הוויתורים שהם יציעו". הוא הודה כי לא ניהל קשר ישיר עם אבו מאזן, אך כי מתווכים העבירו ליו"ר הרשות מסרים.

  

מפגש ראש ממשלה נתניהו ב לשכת ראש הממשלה עם ג'ארד קושנר יועצו ה בכיר של נשיא ארה
נתניהו וקושנר בסוף השבוע(צילום: שגרירות ארה"ב)
 

מפגש ראש ממשלה נתניהו ב לשכת ראש הממשלה עם ג'ארד קושנר יועצו ה בכיר של נשיא ארה
נתניהו, קושנר, גרינבלט, השגריר פרידמן והשגריר דרמר(צילום: שגרירות ארה"ב)

כשעומת עם העובדה שיועץ בכיר של אבו מאזן אמר כי התוכנית "היא בזבוז זמן ונידונה לכישלון", קושנר אמר כי הוא מאמין שההנהגה הפלסטינית התבטאה כך "משום שהיא מפחדת שאנחנו נפרסם את התוכנית והעם הפלסטיני הולך לאהוב אותה". 

 

היועץ האמריקני נשאל מה מנהיגי מדינות האזור שבהן ביקר אמרו לו. "הם הבהירו שהם רוצים לראות מדינה פלסטינית שבירתה מזרח ירושלים. הם רוצים הסכם שיאפשר לתושבים הפלסטינים לחיות בשלום ובשלווה ואף להנות מהזדמנויות כלכליות. הם רוצים לראות הסכם שמכבד את הפלסטינים ונותן פתרון ממשי לסוגיה שנידונה כבר במשך עשורים. הם כולם מתעקשים שמסגד אל-אקצה יישאר פתוח עבור כל מוסלמי שרוצה להתפלל".  

 

קושנר הדגיש את היתרונות הכלכליים של הסכם שלום, ואמר כי הוא מאמין ש"אנו יכולים למשוך השקעות גדולות למען התשתיות, הן מהמגזר הפרטי והן מהציבורי", על מנת לשפר את הכלכלה הפלסטינית. כשנשאל במה שונה התוכנית שלו מתוכנויות שהוצגו לפניה - אמר היועץ הצעיר כי הצוות שלו "השקיע הרבה זמן בלהקשיב ובלהתמקד באנשים". 

 

אבו מאזן (צילום: AP)
ניתק קשר מאז ההכרה בירושלים. אבו מאזן(צילום: AP)
 

בנימין נתניהו שרה נתניהו איוונקה טראמפ ג'ארד קושנר טקס פתיחת שגרירות ארה
קושנר ורעייתו איוונקה טראמפ עם בני הזוג נתניהו בחניכת השגרירות בירושלים(צילום: קובי גדעון, לע"מ)

וושינגטון אמרה בעבר כי בידיה תוכנית שלום, אך יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן מסרב לפגוש את הנשיא טראמפ או גורמי ממשל אמריקנים - בעקבות החלטת טראמפ בדצמבר האחרון להכיר בירושלים כבירת מדינת ישראל ולהעביר אליה את השגרירות האמריקנית. רבים מטילים ספק ביכולתם של קושנר וגרינבלט, שלשניהם כלל אין ניסיון דיפלומטי קודם, להשיג הסכם כלשהו.

 

אתמול תקפה לשכת אבו מאזן את השיחות שקיימו גרינבלט וקושנר באזור. מזכ"ל אש"ף, סאיב עריקאת, אמר כי הביקור של השליחים האמריקנים בכמה מדינות ערביות נועד להסיר את לשנות את המשטר בגדה המערבית ולהפיל את הרשות. "העמדה הערבית הייתה מאוחדת ודבקה בעקרונות. ההתמקדות בענייני עזה והשיח סביב משבר הומניטרי נובעים ממטרות מסוכנות. ההנהגה הפלסטינית נמצאת בקשר מתמיד ותיאום עמדות עם מדינות ערב, ובהן ירדן, מצרים, סעודיה, קטאר ואיחוד האמירויות", אמר עריקאת. לדבריו, נציגי טראמפ ביקשו להסיר מסדר היום את נושא סוכנות האו"ם לפליטים אונר"א ואת סוגיית הפליטים. 

 

דוברו של אבו מאזן, נביל אבו רודיינה, הזהיר ממבוי סתום: "על המשלחת האמריקנית להיפטר מהאשליה לגבי האפשרות ליצור מציאות מזויפת באמצעות תמרונים מדיניים וזיוף ההיסטוריה". הדובר אמר כי הביקורים האמריקניים החוזרים באזור, והמשך השיח סביב רעיונות או הכנת עסקה או תוכנית, שעוקפות את ההנהגה הפלסטינית ואת עמדתה העקרונית לגבי ירושלים, הקמת המדינה הפלסטינית וסוגיית הפליטים - יובילו אך ורק לדרך ללא מוצא: "הכתובת הנכונה לכונן שלום צודק וכולל נמצאת אצל מקבלי ההחלטות הפלסטינים - הנשיא הפלסטיני אבו מאזן וחברי ההנהגה הפלסטינית שנשענים על לגיטימציה וסיוע ערבי".

 

הראיון, שצוין בעיתון כי הוא הראיון הראשון של קושנר בנוגע לתוכנית השלום, מהווה ניסיון של הממשל האמריקני להעביר מסר ישירות לפלסטינים - בזמן

שבכיריהם מסרבים לנהל עמם מגעים. "אתם ראויים לעתיד מזהיר", שיגר קושנר מסר לפלסטינים. "עכשיו זה הזמן לישראלים ולפלסטינים לחזק את המנהיגים שלהם ולמקד אותם מחדש לעודד פתיחות לקראת פתרון, ולא לחשוש מלנסות".  

 

בנוגע למשבר ההומניטרי בעזה אמר היועץ האמריקני: "מה שקורה בעזה זה עצוב מאוד. המצב התחיל לפני שהנשיא טראמפ נכנס לתפקידו אבל אנחנו חייבים לנסות לשפר את המצב. רמת הייאוש הגדולה מציגה את התרחיש הגרוע ביותר שיכול לקרות כשדברים נשארים ללא פתרון והדבר נמשך". לפי קושנר, העזתים הם "בני ערובה של מנהיגות גרועה" שלא הצליחה לתקשר עם הקהילה הבינלאומית.

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP, MCT
ג'ארד קושנר ואבו מאזן
צילום: AP, MCT
מומלצים