כל האימפריות בצד אחד? כך יכולים להיראות שלבי הנוקאאוט
כמו שזה נראה כרגע, שש הפייבוריטיות לזכייה במונדיאל יכולות למצוא את עצמן באותו צד של ההגרלה. עד כמה זה דומה למה שראינו ביורו 2016, למי יש את המסלול הקשה ביותר, ולמה כדאי לאנגליה לסיים במקום השני
בין אוהדי כדורגל יש ויכוח ניצחי, כזה שיישאר בגדר מחלוקת לעולם. מצד אחד יש את אלה המעדיפים שכל הקבוצות או הנבחרות הגדולות, תלוי באיזה טורניר מדובר, יגיעו לשלבים המתקדמים. הם רוצים לראות את רבעי הגמר, חצאי גמר, ובטח את הגמר, עם הכלים החזקים והמוכרים ביותר שיש לעולם להציע. מהצד האחר יש את הגישה המבקשת כמה שיותר משחקי ענק כבר בשלבים מוקדמים. שיהיה אקשן מירבי כל הזמן. סיכוי גבוה שבמונדיאל הזה נקבל את האפשרות השנייה, ואולי אף בצורה קיצונית.
משחקי סוף השבוע - הסיכוי שנותר לארגנטינה, ניצחונות ברזיל ושווייץ, ההישרדות של גרמניה לצד ניצחון מקסיקו - העצימו את האפשרות לכך שכל, או לפחות רוב המדינות החזקות מסורתית, והפייבוריטיות לזכייה לפני פתיחת המונדיאל, יהיו באותו צד של ההגרלה במשחקי הנוקאאוט. הן יאבקו על כרטיס אחד לגמר, בעוד השני יהיה פתוח עבור נבחרות שמעולם לא הגיעו למשחק האחרון, או עשו זאת ממש מזמן.
נסביר. לאחר שלב הבתים יודעת כל נבחרת שעלתה לשמינית הגמר את הדרך הצפויה לה עד לגביע, לפי המיקום בו סיימה בבית המוקדם. בעצם 16 העולות מפוצלות לשני צדדים של ההגרלה, כשאלה שנמצאות בצד אחד לא יכולות לפגוש את אלה מהצד האחר עד לגמר (ראו תרשים). צד אחד מורכב מכל הנבחרות שסיימו במקום הראשון בבתים בעלי מספר זוגי (בתים 2, 4, 6, ו-8) והסגניות של הבתים האי-זוגיים. הצד האחר הפוך.
היום יסתיים המחזור השני של שלב הבתים ובינתיים מצטיירת תמונה מעניינת. הפייבוריטיות בבתים האי-זוגיים אמורות להיות כולן, או כמעט כולן, במקום הראשון בבית שלהן. לצרפת יספיק תיקו מול דנמרק כדי לסיים ראשונה, בלגיה במצב טוב גם היא כדי לסיים במקום הראשון וברזיל שוב הפכה לפייבוריטית כדי לנצח את הבית שלה.
לעומת זאת, בבתים הזוגיים המצב שונה לחלוטין. אם ארגנטינה תעלה - זה יהיה רק מהמקום השני. סביר מאוד שאם גרמניה תעלה זה יקרה רק כסגנית. התחרות בין ספרד ופורטוגל פתוחה לגמרי והגיוני שתוכרע בהפרש שערים (או אפילו על כמות כרטיסים צהובים ואדומים) במחזור האחרון.
המשמעות מרתקת. נניח שהצפוי יקרה וברזיל תסיים ראשונה וגרמניה שנייה (מה שיסדר מפגש ביניהן כבר בשמינית הגמר). רק הדבר הזה ישפיע משמעותית על הדרך לגמר, ואם נוסיף עוד הנחה הגיונית, שפורטוגל תהיה ראשונה בבית שלה, בכלל נקבל שני צדדים שונים לגמרי.
במצב כזה, צד אחד של ההגרלה יכיל, בין השאר, את צרפת, ספרד, ברזיל, גרמניה, בלגיה, וגם ארגנטינה אם תצליח להעפיל. אלה 6 הנבחרות שנחשבו לפייבוריטיות, לפחות לפי סוכנויות ההימורים, לפני פתיחת הטורניר. ממול, בצד האחר, הנבחרות הבולטות יהיו פורטוגל, קרואטיה, מקסיקו ואנגליה. בצד אחד כל אלופות העולם האחרונות (למעט איטליה, שכלל לא עלתה) ואילו מהצד האחר אף נבחרת שהגיעה לגמר ב-52 השנים האחרונות.
מצב דומה התרחש בטורניר הגדול האחרון, יורו 2016, שם הפסד של ספרד לקרואטיה בבית המוקדם שינה את כל התמונה. איטליה וספרד (שנפגשו כבר בשמינית), גרמניה, צרפת ואנגליה נאבקו על כרטיס אחד לגמר (טוב, אנגליה לא ממש נאבקה). על הכרטיס השני התמודדו פולין, פורטוגל, וויילס ובלגיה. בדרך של פורטוגל לגמר, שגם ניצחה בו, היא הרוויחה ממשחקים מול וויילס ופולין. במצב הקיים, לא נופתע אם גם במונדיאל נבחרת כמו פורטוגל, קרואטיה או מקסיקו – בזכות, כיוון ששיחקו כמו שצריך בשלב הבתים - יזכו למסלול פחות מאיים, יחסית כמובן.
האפשרות המאוד ריאלית הזו יכולה להשפיע על המשחקים האחרונים של שלב הבתים, בעיקר במקרה של בלגיה ואנגליה, שכנראה יגיעו למשחק ביניהן אחרי שכבר הבטיחו את העלייה, ותראו את התוצאות הסופיות של הבתים האחרים. בבית הזה דווקא המקום השני יסדר להיות בצד ה-"נוח" יותר.