יום ראשון לנשים על הכביש בסעודיה: "החיים שלנו השתנו"
הממלכה השמרנית ביטלה את האיסור על נשים לנהוג בכלי רכב, ורבות כבר יצאו לכביש. "זה מוזר, אבל אני ממש שמחה וגאה". עד אתמול, ישיבה של אישה מול ההגה הייתה עילה למעצר, אך כעת השוטרים מחלקים לנהגות החדשות פרחים: "אחותי, מאחלים לך נסיעה בטוחה תמיד"
סעודיה התעוררה הבוקר (יום א') ליום הראשון שבו מותר לנשים לנהוג - יום היסטורי בממלכה השמרנית, שעד אתמול הייתה המדינה היחידה בעולם שבה נאסר על נשים לנהוג בכלי רכב ממונעים. האיסור בוטל בחצות, וכבר אחרי דקות אחדות התמלאו הרשתות החברתיות בשידורים חיים, בסרטונים ובתמונות של נשים מאחורי ההגה.
"זה מרגיש מוזר, אני ממש שמחה. אני לא יכולה להסביר עד כמה אני גאה לעשות את זה עכשיו", אמרה לסוכנות הידיעות AP מג'דולין אל-אטיק בת ה-23, שנהגה בפעם הראשונה במכונית הלקסוס השחורה שלה ברחבי הבירה ריאד. "זה היה נראה שונה מאוד מהמושב האחורי. אני רק חושבת על כך שסוף סוף אני יכולה לעשות דברים בעצמי בלי להיות תלויה בכך שמישהו יסיע אותי".
בעיר חובאר שבמזרח הממלכה, לחופי המפרץ הפרסי, נשים נסעו הלוך ושוב לאורך הכביש הראשי והריעו זו לזו, בעוד שוטרי תנועה הביטו מהצד על המעשים שעד לאחרונה היו עילה למעצר. במקום זאת, שוטרי תנועה בג'דה ובערים נוספות חילקו פרחים לנהגות.
בשלטי חוצות בחסות משרד התחבורה הסעודי נכתב: "אחותי הנוהגת ברכב, אנו מאחלים לך נסיעה בטוחה תמיד". על שער העיתון הגדול ביותר בסעודיה בשפה האנגלית, "Arab News", נכתבה הבוקר הכותרת "יום עצמאות".
המליארדר הסעודי וליד בן טלאל שיתף סרטון ובו הוא יוצא עם הבת שלו רים לסיבוב ברחבי העיר - כשהיא הנהגת. הוא נראה שמח במיוחד לרגל האירוע, ואמר כי "סעודיה נכנסה למאה ה-21". רק לפני כמה חודשים היה בן טלאל במעצר ממושך, ויש שרואים בסרטון הזה ניסיון להתקרב אל יורש העצר מוחמד בן סלמאן.
"אנחנו מוכנות, וזה לגמרי משנה את החיים שלנו", אמרה לסוכנות הידיעות "רויטרס" סמירה אל-רמדי, פסיכולוגית בת 47 מהעיר ג'דה, אשר נהגה בפעם הראשונה בכוחות עצמה לעבודה. "זו הזכות שלנו וסוף סוף אנחנו מקבלות אותה. זה רק עניין של זמן עד שהחברה תתרגל". אל-רמדי היא אחת מהנשים הראשונות שיוציאו רישיון נהיגה סעודי.
"זה יום יפה, היום אנחנו כאן", אמרה אשת העסקים סמהא אל-קוסייבי שנהגה בעיר חובאר מול שוטרים שעמדו והסתכלו עליה. "אתמול היינו שם", הוסיפה כשהיא מצביעה על המושב האחורי.
"אני מקנאת בה, למען האמת", אמרה באקר, שאחייניתה הגיעה היום לבקר אותה כשהיא נוהגת בעצמה ברכב. "זה כל כך טבעי בשבילה לנהוג, בזמן שבשבילי זה עדיין מאוד קשה. אני מתרגשת. אני ממש שמחה שהחברה וההנהגה שלנו מאפשרים לנו לנהוג. אנחנו לא שונות מנשים אחרות בעולם". באקר עצמה צפויה להתחיל לנהוג בחודש נובמבר.
מחצות הלילה עשרות ערוצי טלוויזיה במפרץ ובעולם הערבי עקבו באדיקות ובשידור חי מכמה נקודות ברחבי הממלכה, תיעדו נשים יושבות לראשונה מול ההגה ומתחילות את נסיעתן. הורים, אחים וגברים נשואים צולמו נותנים את כלי הרכב ואת המפתחות לנשים בחייהם, ובחלק מהמקרים התקיים קרנבל של ממש: נשים עולות לרכב על רקע קולות צהלה, שמחה, מוזיקה, תרועות ומחיאות כפיים.
נשים בעלות רישיון נהיגה זר החלו לתקף את הרישיון שלהן בתוך סעודיה רק בתחילת החודש, ולכן מספר הנשים שנוהגות הוא עדיין נמוך. אחרות עדיין לומדות בבתי הספר הממלכתיים לנהיגה, כאשר עד שנת 2020 צפויות לעלות על הכביש 3 מיליון נהגות.
בסעודיה, עם זאת, מצפים שמהיום - 30% מהנשים במדינה יחלו לנהוג. משרד התחבורה הסעודי מסר שעד אתמול הונפקו יותר מ-30 אלף רישיונות נהיגה מקומיים לנשים שהגישו רישיונות זרים ובינלאומיים. 21 מרכזים הוקמו לצורך העניין.
אך לא כל הנשים מאושרות מהמהלך. "אני ממש לא רוצה לנהוג", אמרה פאיזה א-שמארי, אשת מכירות בת 22. "אני רוצה להיות נסיכה, כשמישהו פותח עבורי את דלת הרכב ומסיע אותי לאן שאני מבקשת". גם לא כל הגברים תומכים. אחד הגולשים בטוויטר הצהיר שלא ירשה לאשתו לנהוג: "אם היא רוצה לנהוג שתחזור לאבא שלה ובעזרת אללה היא תנהג במשאיות".
רשת אל ערבייה שידרה בשידור חי את הרגעים שאחרי הסרת האיסור: הכתבת סיפרה לצופים שתכף האישה הראשונה בסעודיה תנהג, ולאחר מכן נראית האישה נכנסת לרכב יחד עם חברה - ונוסעת משם.
ארגון הביטחון הכללי בסעודיה מסר לאחר הערכת מצב כי "לא נרשמו עד כה אירועים חריגים מאז שהותר לנשים לנהוג". בממלכה מדגישים שמבחינת אכיפת החוק היחס יהיה זהה ושווה בין נשים לבין גברים. בתוך כך, הוסמכו במדינה לראשונה בוחנות תנועה, ונשים גם יצטרפו לכוחות משטרת התנועה.